Polonia, tara invitata la Bookfest 2014

Polonia este invitatul de onoare al celei de-a IX-a ediții a Salonului Internațional de Carte. Sub sloganul „Quo vadis Polonia? Spre următorul Nobel”, Institutul Polonez pregăteşte pentru Bookfest 2014 o serie de evenimente menite să promoveze literatura polonă şi să sporească interesul publicului român pentru autorii contemporani polonezi.

Standul Poloniei la Bookfest, unul dintre cele mai moderne și bine concepute din istoria târgului, va fi deschis de câtre Ministrul polonez de Cultură și Patrimoniul Național, Bogdan Zdrojewski care cu această ocazie face primă vizită sa în România în durată mandatului său de 7 anii.

Printre invitaţii de la Bookfest 2014 se numără Danuta Wałęsa, soţia fostului lider legendar al Solidarităţii și președinte al Poloniei Lech Wałęsa, autoarea cărţii autobiografice „Visuri şi taine”, bestseller al anului 2011 în Polonia. Doamna Wałęsa descrie emoțiile de care a avut parte, fiind alături de un om care a făcut o parte importanta a istoriei secolului 20.

Literatura non-fiction, și mai special reportajul literar este o adevărată specialitate poloneză, încă din anii `60 și creația lui Ryszard Kapuściński. Tânără Małgorzata Rejmer, autoarea reportajului despre capitala României „București. Praf și sânge”, pentru care a primit o serie de premii importante în Polonia, va promova la Bookfest ediția română a acestei cărții.

Cititorii români vor avea șansa sa se întâlnească cu Paweł Huelle, unul dintre cei mai importanți autori de ficțiune în Polonia azi, căruia îi va fi publicat un al doilea volum în limba română, culegerea de povestiri „Eram singur şi fericit”.

Janusz Leon Wiśniewski, al cărui roman „Singurătate pe net”, despre dragostea în timpul revoluției de comunicare, tradus deja în numeroase limbi şi ecranizat în Polonia, a fost recent publicat în România, a fost dintre primii care au confirmat prezența sa la Bookfest.

Dorota Masłowska, autoarea romanului post-modernist „Albă ca zăpadă și roșu bolșevic”, care în anul 2002 a transformat literatura polonă, stârnind un scandal de proporții și devenind un best-seller, va promova ediția româna a acestei cărții, va participa la spectacolul-lectura a piesei sale „Între noi e totu’ bine” și, împreună cu formația sa de electro-punk va da un concert în clubul „Eden”.
Poezia polonă va fi reprezentată de către Ryszard Krynicki și Wojciech Bonowicz, cel din urmă fiind și invitat pentru a prezentă opera lui Tadeusz Różewicz, dar și, în calitate de critic de literatură, va susține o conferință despre proză contemporană din Polonia.

Irena Koźmińska, activistă socială, va povesti despre acțiunea lansată de ea „Întreagă Polonie îi citește copiilor” care a devenit un mare succes în promovarea lecturii în Polonia. Aleksandra Małecka din Korporacja Ha!art va prezenta liberatura – literatura viitorului și, împreună cu publicul va încercă să prevadă viitorul literaturii în lumea internetului, tehnicilor multimedia și a crizei permanente de timp pentru citit.

Pe lângă scriitori şi profesionişti ai breslei din Polonia, Bookfest îl va avea ca oaspete pe editorul polonez Piotr Marciszuk, preşedintele Federaţiei Europene a Editorilor, cea mai importantă organizaţie patronală din domeniul editorial din Uniunea Europeană

Într-o sală multimedia, aranjată în incintă pavilionului care va găzdui Bookfest, vor avea loc, de asemenea, proiecţii de filme dedicate laureaţilor polonezi ai premiului Nobel pentru literatură. Cei patru laureaţi ai premiului Nobel pentru literatură sunt: Henryk Sienkiewicz (1905), Władysław Reymont (1924), Czesław Miłosz (1980) şi Wisława Szymborska (1996).

Institutul Polonez pregătește în preajmă Bookfestului și o serie de evenimente conexe, precum festivalul de filme – ecranizării unor romane poloneze („Literatura în cinemă”, în colaborare cu Club Control), o serie de spectacole-lectură („Literatura pe scenă”, în colaborare cu UNATC) și jocuri urbane („Literatura pe stradă”). Tot în perioadă Bookfest, Gradină Verona va găzdui o expoziție a ilustrațiilor pentru cărți de copii, întitulată „Faună, floră și pirații” („Literatura în ilustrație”, în colaborare cu Librăria Cărturești).

0 comentarii: