Discutie publica: O analiza critica a unor monumente de for public din Bucuresti

O analiză critică a unor monumente de for public din București
Discuție și prezentare rezultate workshop
Discuție publică: miercuri, 2 noiembrie, 7 pm
Perioadă vizitare: 3 4 noiembrie 2016, 3 – 7 pm
Participanți: Vlad Albu, Irina Bolboceanu, Carmen Casiuc, Dan Cotruță, Alexandra Domițian, Dragoș-Mădălin Popa, Ana-Maria Preduț
Workshop inițiat de: Mona Vătămanu și Florin Tudor
 

În perioada iunie-noiembrie 2016 Salonul de proiecte a organizat un workshop de analiză critică a unor monumente de for public din București. Pornind din inițiativa artiștilor Mona Vătămanu și Florin Tudor, workshop-ul s-a adresat unui grup de studenți de la Universitatea Națională de Arte din București. Studenții de la Facultatea de Istoria și Teoria Artei au cercetat cadrul istoric, legal, procedural prin care monumentele publice au fost ridicate, iar studenții de la Departamentul Foto-Video s-au axat pe documentarea vizuală, contribuind în același timp la procesul de cercetare. În felul acesta, tinerii cercetători și viitorii artiști și-au dezvoltat nu doar capacitățile analitice, fiind atenți la relevanța monumentelor în spațiul public, ci au fost îndemnați să devină locuitori activi și implicați în viața orașului.
 
La prima întâlnire s-a propus o metodologie de lucru în urma căreia s-au stabilit direcțiile de explorat în cadrul cercetării și s-au format grupe de lucru ce au investigat diverse monumente contemporane ridicate în București, dintr-o selecție sugerată. Cercetarea istorică și documentarea pe teren a monumentelor au constituit subiectul unor întâlniri bilunare, iar evenimentul de față sintetizează rezultatele cercetării sub forma unei expoziții de scurtă durată și a unei discuții publice cu participanții. Departe de a-și propune să ofere o perspectivă exhaustivă asupra acestui subiect, contribuțiile trebuie citite ca un demers in progress care poate fi continuat și extins pe măsură ce interesul pentru chestionarea modului de configurare a spațiului public și a alocărilor bugetare în domeniul culturii devine din ce în ce mai presant.
 
Workshop-ul a fost organizat de Asociația Salonul de proiecte și face parte din proiectul Construind socialul: artă și arhitectură.
 
Proiect cultural finanțat în cadrul Programului Cultural București Orașul In-Vizibil derulat de Centrul de Proiecte Culturale al Municipiului Bucureşti – ARCUB.
 
Proiect cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.
 
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Partener: Universitatea Naționala de Arte, București. 
 
Salonul de proiecte beneficiază de sprijinul pe termen lung al Fundației Art Encounters, Timișoara. 
 
Salonul de proiecte este un program curatorial inițiat în anul 2011 de Magda Radu și Alexandra Croitoru. Acest program își propune realizarea unor expoziții, prezentări și dezbateri care se concentrează predominant asupra artei contemporane din România, punând producțiile tinerilor artiști într-un context local și internațional mai larg. Între 2011 și 2015 Salonul de proiecte a activat în cadrul MNAC Anexa cu sprijinul Muzeului Național de Artă Contemporană din București. Începând cu toamna lui 2015 programul funcționează exclusiv prin intermediul Asociației Salonul de proiecte. 

Echipa: Alexandra Croitoru, Magda Radu, Ștefan Sava, Alina Bucur.
Salonul de proiecte
Tipografia Universul
Corpul B, etaj 1
Ion Brezoianu 23 – 25
București, România
Joi – Duminică / 15.00 – 19.00

www.salonuldeproiecte.ro
http://www.facebook.com/SdeProiecte

0 comentarii: