Scurtmetrajul românesc CEVA, în cursa pentru Marele Premiu la Uppsala
CEVA, scurtmetrajul animat realizat de Paul Mureșan, se vede în această săptămână la Festivalul Internațional de Scurtmetraj de la Uppsala, inclus în competiția pentru Marele Premiu. Regizorul român și producătorul filmului, Mihai Mitrică (SAFE FRAME) vor fi prezenți la întâlnirea cu publicul suedez la cea de-a 37-a ediție a celui mai important eveniment cultural de gen din zona nord-europeană.
Povestea fabuloasă despre lumea de după moarte a avut deja parte de o proiecție pe 22 octombrie, și va rula din nou pe marele ecranjoi și sâmbătă. În cursa pentru Uppsala Grand Prix Filmul, CEVA își poate câștiga locul pe lista filmelor eligibile la Premiile Academiei Americane de Film. De semenea, scurtmetrajul se numără și printre filmele nominalizate la premiul cinematografic al municipalității Uppsala, acordat în acest an, în memoria lui Ingmar Bergman, unui tânăr regizor care îndrăznește să forțeze granițele cinematografiei.
CEVA este o poveste simbolică, în care personajul principal, UNU, este forțat să pornească într-un drum inițiatic prin Purgatoriu. Ajutat de Călăuza lui, UNU reușește să treacă peste mai multe obstacole puse în calea sa de către locul unde a ajuns. Pădurea, păsările, zăpada și chiar drumul încearcă să îl împiedice să se redescopere pe sine și să-l prindă pentru eternitate în Purgatoriu.
Proiectat pentru prima dată pe marele ecran la TIFF 2018, filmul lui Mureșan și-a începul circuitul festivalier în Mexic,unde a fost selectat în competiția de scurtmetraje a Festivalului Internațional de Film de la Monterrey. În România, animația a mai fost proiectatăanul acesta la Filmul de Piatra, în Brașov, la Dracula Film Festival și la cea de-a 13-a ediție Anim’est.
CEVA este o producție SAFE FRAME, co-produsă de Maur Film, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei și al Centrului Ceh de Cinematografie. Participarea echipei la Uppsala este susținută de Institutul Cultural Român de la Stockholm.
Anul acesta, alături de filmul regizat de Paul Mureșan, România va mai fi reprezentată la Uppsala de scurtmetrajul Telefonul (r. Anca Damian), inclus la rândul său în competiție, și de Tata e super erou (r. Lisa Diaz), prezent în competiția de filme pentru copii. Printre titlurile autohtone distinse cu Uppsala Grand Prix în ultimii ani se numără Lampa cu căciulă (r. Radu Jude), premiat în 2007, și Colivia (r. Adrian Sitaru), câștigătorul din 2010.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu