Scena.ro la 10 ani, aniversare sărbătorită la Sala Elvire Popesco, 13.10.2018

Sâmbătă, 13 octombrie, de la ora 13.00, la Institutul Francez din București va avea loc lansarea numărul 41 (3)/2018, în cadrul ediției a 5-a a Platformei Internaționale de Teatru București cu tema ”istoria cu i mic”. Cu această ocazie se vor celebra, în prezența colaboratorilor revistei, cei 10 ani de existență ai revistei, un proiect independent dedicat scenei naționale de artele spectacolului, dar și legăturii acesteia cu scena internațională. Gazdele întâlnirii vor fi doi dintre co-fondatorii revistei, Cristina Modreanu și Ciprian Marinescu, curatori de artele spectacolului, care vor evoca începuturile proiectului. 

Lansarea va fi urmată de proiecția filmului documentar despre artiștii de circ francezi, În afara arenei, proiecție cu intrare gratuită. Această proiecție este oferită de către IFB cu ocazia publicării selecției de articole Miracolul noului circ francez în numărul 40 al Scena.ro, un dosar apărut cu sprijinul Institutului Francez din București. Cei interesați de revistă vor primi cadou numere vechi rare ale revistei și se vor putea abona pentru anul 2019. 

Noul număr al Scena.ro include noi intervenții asupra unui subiect deja controversat, aniversarea Centenarului, cu un accent asupra teatrului și asupra producțiilor și acțiunilor care au marcat celebrarea în acest domeniu. Articolul semnat de Oltița Cîntec în seria CENTENAR. Teatrul unei națiuni, poartă titlul Actor de Național și aduce în prim-plan condiția actorului angajat într-un teatru național din România de azi, iar regizoarea Leta Popescu reflectă în articolul În căutarea integrității asupra relației pe care o are generația milenaristă, din care face parte, cu un sistem teatral predispus la festivism. 

Continuăm și în acest număr să amintim în rubrica Exercițiu de memorie despre proiectele cu sens care au supraviețuit tranziției, de data aceasta Ideo Ideis și Lorgean Theatre. 

Numărul 41 include și fragmente din trei noi piese pentru copii și tineri traduse de Ciprian Marinescu, în cadrul proiectului Păcală nu-i, produs de Asociația Română pentru Promovarea Artelor Spectacolului în parteneriat cu Centrul de Teatru Educațional Replika. 

Cu ocazia aniversării, a fost lansată în acest an Arhiva Scena.ro online, care include toate numerele apărute în primii 10 ani de existență a revistei. Arhiva poate fi accesată pe www.revistascena.ro.

***
Revista de artele spectacolului Scena.ro este editată de Asociația Română pentru Promovarea Artelor Spectacolului (ARPAS). Numărul 41 a apărut cu sprjinul Ministerului Culturii și Identității Naționale și al AFCN-proiecte editorale.

Parteneri cărora vrem să le mulțumim pentru că ne-au sprijinit de-a lungul timpului:
British Council, Institutul Polonez, Ambasada Regală a Norvegiei, ProHelvetia, Goethe Institut, Ambasada Statelor Unite ale Americii, Institutul Francez din București, ARCUB-centrul cultural al municipiului București, Centrul Național al Dansului, JTI, Administrația Fondului Cultural Național.

0 comentarii: