Cinemateca Astra Film continuă cu o nouă selecție de documentare premiate

Cinemateca Astra Film
continuă tradiția serilor de film documentar, în fiecare joi, de la ora 19:00. O nouă selecție de documentare premiate pot fi urmărite începând cu 27 mai, la sediul Cinematecii din Sibiu, Piața Mică, nr. 11. 
 
Filmele propuse aduc în atenția publicului teme de actualitate, de la operațiile estetice și goana după selfiul perfect, la monogamie sau abuz. Realități nealterate, care ne pot ajusta focusul și percepția asupra lumii în care trăim.
 
PROGRAM 27 MAI  - 24 IUNIE
În fiecare zi de joi, de la ora 19:00
 
27.05 Mirror, mirror on the wall / Selfie sub cuțit
Sascha Schöberl • Germania, China • 2020 • 85’
Care este prețul pe care l-ai plăti pentru un selfie perfect?
Sinopsis:
Trăim într-o societate în care aspectul fizic și relația pe care o avem cu telefonul mobil ne conduc viața. Care este prețul pe care l-ai plăti pentru a atinge perfecțiunea?
 
Aceasta este întrebarea și mantra după care își ghidează viața un doctor estetician chinez, care a reușit prin intermediul social media să devină nu doar faimos, dar și un performance artist, difuzând live o serie de operații estetice. Autoproclamat artist, cu un cult al personalității foarte dezvoltat, doctorul Han consideră ca în mâinile lui corpul uman devine un obiect artistic. În timp ce pe masa de operație atingerea perfecțiunii este posibilă, aceeași perfecțiune este greu de atins în relațiile sale interumane, în special cu familia. O relație dificilă cu o mamă autoritară se transpune într-o relație la fel de dificilă și cu fiica lui de 17 ani care nu se încadrează în standardul său de frumusețe.
 
Un semnal de alarmă și o radiografie a efectelor pe care operațiile plastice le au nu doar asupra corpului, dar și asupra psihicului uman.
Trailer >>>> https://bit.ly/2SZuXtt
 
3.06 Second Hand/La mâna a doua
Arturas Jevdokimovas • Lithuania • 2019 • 76’
Mafia hainelor second hand așa cum nu v-ați imaginat că există.
Sinopsis
V-ați întrebat de unde provin hainele pe care le cumpărați de la magazinele second hand?
 
Promovat ca un stil de viață responsabil, prietenos cu mediul, industria second-hand a luat amploare în ultimii ani. Dar cum arată această afacere din interior? Există mafia second-hand?
 
În Marea Britanie sistemul este bine pus la punct și este condus de lituanieni. Hainele sunt donate asociațiilor de caritate, dar de fapt acestea sunt colectate și vândute pentru a fi exportate în țări mai sărace, pentru un nou ciclu de viață.
Trailer >>>> https://bit.ly/3hyzvRH
 
10.06 Sunless Shadows/ De la abuz la crimă 
Mehrdad Oskouei • Iran, Norvegia • 2019 • 74’
Care este prețul pe care ai fi dispus să-l plătești pentru a opri abuzul?
Sinopsis:
Filmat într-un centru de detenție juvenilă din Iran, filmul urmărește cinci tinere care și-au omorât tații sau cumnații abuzivi.
 
Ce anume poate determina un copil de 15 ani să își ucidă tatăl? Mărturiile tinerelor fete sunt cutremurătoare și ne arată o realitate prea puțin mediatizată: ele trăiesc într-o societate patriarhală despotică, lipsite drepturi sau de protecție din partea societății.  
 
Paradoxal, devine evident că, în afară de a fi o închisoare, acest mediu închis, exclusiv feminin, este și un adăpost împotriva unei societăți agresive dominate de bărbați.
Trailer >>>> https://bit.ly/3ynpFbw
 
17.06 Monogamish / Monogamie
Tao Ruspoli • USA • 2017 • 73’
Care este prețul pe care l-ai plăti pentru a fi iubit?
În încercarea de a se vindeca după un divorț sfâșietor de actrița Olivia Wilde, regizorul independent și fiul unui prinț italian, Tao Ruspoli pornește într-o căutare care durează patru ani.
Este posibilă o relație monogamă sau poliamorul poate fi un substitut viabil?
Discutând cu rudele apropiate, antropologi, artiști, filozofi, istorici, ajunge să descopere realitățile familiei sale netradiționale, dar chiar să chestioneze posibilitatea existenței unei relații monogame în contextul societății actuale.
Trailer >>>> https://bit.ly/3orX6oo
 
24.06 The Antarctic Syndrome / Condiții extreme
Piotr Jaworski • Polonia • 2019 • 73’
Care este prețul pe care l-ai plăti pentru evoluție?
Sinopsis:
Poate izolarea pe termen lung să afecteze psihicul uman?
Un experiment realizat în urmă cu 40 de ani de un pionier al psihologiei poloneze, doctorul Terelak, care a studiat limitele psihicului uman în condițiile izolării antarctice.
Un experiment vital pentru viitoarele expediții în spațiu, realizat însă fără acordul subiecților, funcționarea unor grupuri mici de oameni în condiții extreme. Poate izolarea să conducă la violență extremă? Proiectul de acum patruzeci de ani a fost axat pe studierea stării mentale a exploratorilor polari la stația poloneză.
Trailer >>>> https://bit.ly/3v9wBGQ
 
Proiecțiile Cinematecii Astra Film vor avea loc la sediul Astra Film din Sibiu, Piața Mică, nr. 11, locul în care se pun în vânzare biletele, cu 30 de minute înaintea fiecărei proiecții. Prețul unui bilet este de 10 lei (adulți) și 5 lei (elevi / studenți / pensionari). Accesul se face doar pe bază de rezervare la 0751166516 sau completând Formularul online.
Desfășurarea evenimentului, în perioada 27 mai – 24 iunie, implică respectarea tuturor măsurilor de siguranță pentru prevenirea contaminării cu noul coronavirus SARS-CoV-2. 
 
Cinemateca ASTRA FILM a făcut parte din programul Sibiu Capitală Culturală Europeană cu titlul 365 de ferestre spre lume, fiind singurul proiect cultural cu desfăşurare zilnică pe parcursul întregului an. De atunci, mii de pasionaţi ai filmului documentar au avut şansa de a se întâlni cu producţii valoroase din întreaga lume la Cinemateca ASTRA FILM.
Cinemateca Astra Film este un proiect organizat de Astra Film, CNM Astra, cu sprijinul Consiliului Județean Sibiu.

Happy Cinema deschide patru noi locații în 2021 în România

Operatorul HAPPYCINEMA® anunță deschiderea a patru noi locații anul acesta. În luna iunie, Happy Cinema Vaslui în Silver Mall, în iulie Happy Cinema Botoșani în Uvertura Mall iar spre finalul anului 2021 se vor deschide Happy Cinema în Colosseum Mall București și Happy Cinema Slobozia în Ialomița Shopping Center. HAPPYCINEMA® va opera 10 cinematografe până la finalul anului 2021.
 
,,Chiar dacă pandemia ne-a afectat puternic și am avut o scădere drastică a veniturilor, nu am renunțat niciun moment la planurile de extindere pe care le aveam și am pregătit asiduu aceste noi deschideri. Într-un moment în care la nivel mondial există cinematografe care au închis definitiv ca urmare a crizei sanitare, ne simțim bucuroși să putem relua activitatea și chiar să inaugurăm noi locații pentru spectatorii din România. Vom oferi în continuare servicii de calitate la prețuri accesibile”, declară Ecaterina Mateescu, administrator Happy Cinema.
 
În Vaslui vor fi 2 săli cu 150 locuri, în Botoșani 5 săli cu 440 locuri, în Colosseum Mall București 7 săli cu 650 locuri iar Slobozia va avea 2 săli cu 100 locuri. Toate cinematografele au un design modern și sunt dotate cu echipamente digitale de ultimă generație. Investițiile în noile locații se vor ridica la peste 2,5 milioane de euro.
 
HAPPYCINEMA® este al doilea lanț de cineplexuri ca acoperire națională și este un brand construit cu un capital 100% românesc, fiind momentan prezent în București (Liberty Center), Focșani (Focșani Mall), Buzău (Galleria Mall Buzău), Alexandria (Winmarkt), Bistrița (Bistrița Retail Park) și Bacău (Hello Shopping Park).  Odată cu deschiderea noilor locații, HAPPYCINEMA® va aștepta publicul în 37 săli de cinema cu 4.051 locuri.

Domnișoara Iulia, noul spectacol semnat de regizorii Andrei și Andreea Grosu 🎭 premieră online, în cadrul Festivalului Caleido

„Domnișoara Iulia”, noul proiect teatral semnat de regizorii Andrei și Andreea Grosu, va avea premiera online în cadrul Festivalului de arte performative Caleido. Versiunea cinematică a spectacolului cu Dana Rogoz, Richard Bovnoczki și Mihaela Trofimov va putea fi urmărită marți, pe 25 mai, de la ora 19:30, de pe orice dispozitiv, prin intermediul platformei https://vimeo.com/caleido. Spectatorii din întreaga țară vor putea accesa gratuit toate spectacolele difuzate online la cea de-a IV-a ediție a evenimentului ce își propune să promoveze diversitatea culturală, vorbind despre cele mai importante teme care polarizează societatea actuală.

Titlu de referință din dramaturgia universală și una dintre cele mai consacrate piese ale lui August Strindberg, „Domnișoara Iulia” rămâne un text încă actual și necesar, mai ales în perioada fragilă ca cea pe care o traversăm. Dramă naturalistă scrisă în 1888, piesa vorbește despre diferențele dintre clase și relațiile de putere, despre vulnerabilitate, despre egalitatea dintre sexe și despre constrângerile și presiunile sociale, capabile să distrugă destine. Actorii Dana Rogoz, Richard Bovnoczki și Mihaela Trofimov sunt protagoniștii spectacolului care se va bucura de o premieră offline în luna iunie a acestui an. Imaginea versiunii cinematice, filmată în sala unteatru, este semnată de directorul de imagine Sorin Florea, iar montajul a fost realizat de Sînziana Bucura Nicola. Scenografia îi aparține lui Vladimir Turturica, iar muzica originală a fost creată de Mihai Dobre.

,,Pentru noi, în momentul acesta al vieții, „Domnișoara Iulia” e un text cu raze X care ajung până la oase. E despre cum se descompun oamenii în nopțile nedormite și despre mersul pe sfoară fără plasă de siguranță. Ne fascinează cel mai crud și mai devorator Strindberg. E un studiu care te trage adânc sub apă până când simți că nu mai vezi lumina.’’, declară Andrei și Andreea Grosu, regizorii spectacolului.

„Domnișoara Iulia” este o co-producție Caleido, festival ajuns anul acesta la cea de-a IV-a ediție. O celebrare a diversității culturale în artele spectacolului, evenimentul desfășurat în perioada 21-25 mai pe platforma de streamingVimeo, va oferi publicului din întreaga țară ocazia de a urmări online peste 20 de producții independente de teatru, dans și performance. Trei dintre cele mai noi producții unteatru au fost incluse în selecția acestei ediții, spectatorii fiind invitați să le urmărească din confortul propriei case, cu acces gratuit. 

Sâmbătă, pe 22 mai, de la ora 20:00, spectatorii vor avea parte de o experiență intensă. ,,Pelicanul’’,  în regia lui Florin Liță, cu Florina Gleznea, Cezar Antal, Alex Popa și Sandra Ducuță, vorbește despre iertare, dar și despre lipsa de afecțiune, urmărind evoluția dramatică a unei familii disfuncționale. „Singurătatea pietrelor”, primul produs #unteatruCinematic dezvoltat în studio pentru a fi prezentat pe ecran, va fi difuzat în mediul online duminică, pe 23 mai, de la ora 20:30. Spectacolul regizat de Norbert Boda prezintă lumea văzută prin ochii lui Sandy - un copil care percepe diferit tot ce se întâmplă în jurul său și încearcă să descopere astfel definiția fericirii.

Cea de-a patra ediție a festivalului multicultural de arte performativeCaleido vorbește despre diversitate culturală și etnică, în dialog și dezbatere constructivă.

Văzut de Radio Guerrilla

Parteneri media: Critic Eyez, Cooperativa Urbană, Filme-carti.ro, IqAds, IQool, Smark, Liternet, Munteanu Recomandă, Observator Cultural, Psychologies, Spotmedia, Suplimentul de Cultură, The Institute, Urban.ro, Zile și Nopți, Ziarul Metropolis.

Caleido este organizat de Fundația Amfiteatru, care face parte din proiectul DIALOG (Diversity in

Arts. LearningOpportunitiesandGrowth), finanțat prin Granturile SEE 2014-2021 în cadrul

Programului RO-CULTURA.*

***

Fundația Amfiteatru dezvoltă programe, proiecte și parteneriate la nivel local, național și internațional, în scopul afirmării resurselor antropice și naturale ale comunităților. Organizația se concentrează pe abordările integrate, cu finalitate socială, pentru a furniza comunităților soluții și sprijin. Site oficial: fundatia-amfiteatru.ro.

Granturile SEE reprezintă contribuția Islandei, Principatului Liechtenstein și Regatului Norvegiei la reducerea disparităților economice și sociale în Spațiul Economic European și la consolidarea relațiilor bilaterale cu cele 15 state beneficiare din estul și sudul Europei și statele baltice.

Festivalul de filme pentru copii KINOSAGA la prima ediție

Asociaţia ENKIDU anunță lansarea primei ediții a Festivalului de filme pentru copii Kinosaga ce va avea loc între 28 mai și 1 iunie la Palatul Culturii ‘Teodor Costescu’ din Drobeta-Turnu Severin
Festivalul își propune să își întâmpine spectatorii mici și mari cu o selecție de filme, cluburi de lectură, ateliere și discuții.
 
Timp de cinci zile vor fi proiectate peste 25 de filme de scurt și lung metraj, animație sau ficțiune din Suedia, Norvegia, Finlanda, Danemarca, Germania, Olanda și România dintre care amintim: Opinci – Cel mai bun scurtmetraj de animație la TIFF 2019, Cea mai bună animație românească la Anim’est 2019, Cel mai bun film la Tbilisi IAF; Cei mai duri din curtea școlii | De tøffeste gutta – Premiul Publicului la Kristiansand IFF; Cele mai bune | Vi är bäst! – Lorens Award la Göteborg Film Festival 2014, Cel mai bun film într-o limbă străină 2015 - Central Ohio Film Critics Association; În pădurea Hakke | Dyrene i Hakkebakkeskogen – Cel mai bun film pentru copii în 2017 la Amanda Awards, Norvegia, Sune vs. Sune – nominalizat în 2019 la Berlinale sau Heliu | Helium – scurtmetrahul premiat în 2013 cu Oscar pentru Cel mai bun film de scurtmetraj.
 
De la povestea lui Viggo din Gooseboy, un băiețel obsedat de jocurile video care va începe o aventură incredibilă alături de o gâscă vorbitoare, la cea a lui Chikara, un micuț japonez care își dorește să devină luptător de sumo în ciuda faptului că e foarte emotiv, sau cea a istețului Iqbal (din Iqbal Farooq și rețeta secretă) care descoperă un exploziv ce poate cauza mult rău, la problemele în dragoste ale Annei din Iubire adevărată sau frica de întuneric a lui Idunn (Lașul), toate poveștile din programul ediției de anul acesta îi vor încânta pe cei mici, vorbindu-le despre situații cu care s-ar putea confrunta și ei într-un fel sau altul.
 
„Kinosaga s-a născut din dorințele celor peste 30 000 de copii care au participat la caravanele ENKIDU și care nu mai voiau să părăsească sălile de proiecție, cerând încă un film și încă unul. Pentru cinci zile vom fi într un maraton de povești scrise și filmate, într-un carusel de emoții, suspans, lecții despre bucuria de a fi și de a rămâne copii.” declară Ciprian Nedelcu – unul dintre organizatorii evenimentului.
 
Programul de proiecții este completat de ateliere și cluburi de lectură - unde copiii vor începe să citească și să discute câteva dintre cărțile pe care le vor primi apoi cadou. Întregul program poate fi deja consultat pe : http://cinematour.ro/program-kinosaga-film-festival. Intrarea va fi liberă.
 
„Festivalul nostru nu e despre realitatea imediată în care copilăria poate fi o dramă. Încercăm, cu resursele pe care le avem să contribuim la ceea ce ar trebui să însemne o copilărie normală, fericită.” adaugă Ciprian Nedelcu.
 
Mai multe despre #Kinosaga puteți găsi și pe: 
Facebook: https://www.facebook.com/KinosagaFF  
Instagram: https://www.instagram.com/kinosagaff sau @kinosagaff
 
Kinosaga este organizat de Asociația ENKIDU în parteneriat cu: Palatul Culturii ‘Teodor Costescu’ din Drobeta-Turnu Severin, Ambasada Norvegiei la București, Norwegian Film Institute, Ambasada Danemarcei în România, Danish Film Institute, Ambasada Suediei la București, Swedish Institute, Swedish Film Institute
Proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național
Partener de mobilitate: Autonom.

Moldova Film Festival anunță finaliștii Competiției de scurtmetraje

Moldova Film Festival (2-6 iunie 2021) n-ar putea avea loc aiurea. E un eveniment făcut la croitor, adică după măsurători luate de acasă, verificate înc-o și înc-o dată. O selecție de scurtmetraje autohtone îi e indispensabilă; nu pentru că-i șic să ai una, ci pentru că formatul scurt aparține preponderent acelor cineaști liberi. Doar că le e greu să-și facă văzută nonșalanța.

Festivalul ieșean se alătură acelora care și-au pus în minte să evadeze anticului paradox, chit că doar pentru câteva zile. Cele trei calupuri, două competiționale și unul ne-, aduc laolaltă 16 scurtmetraje, la care se mai adaugă două  Contraindicații al Luciei Chicoș (premiat la Cinéfondation, Cannes 2020) și Amar al Sarrei Tsorakidis (Cel mai bun scurtmetraj la TIFF 2020) ce vor veni în deschiderea No Data Plan (r. Miko Revereza, 2019), respectiv Fourteen (r. Dan Salitt, 2020). 

Competiția, așadar, cuprinde 11 filme, împărțite pe din două. Calupul Pur și simplu m-a luat viața, care citează o replică foarte frumoasă din Laila al Rayei al Souliman, urmărește fix asta cam cum ia viața pe cineva dintr-o parte într-alta și ce se petrece cu aceia lăsați în urmă

„Strigător la cer!”, cel de-al doilea calup, e mai puțin grav; împărați goi licitează pentru șevalete, la tot colțul găsești pitiți homosexuali, iar toate astea aduc femeile în pragul unor crize de nervi. Nimeni nu mustăcește, e doar dorința de a sărbători ambițiile iconoclaste, așa obraznice cum sunt ele. 
Cât despre acele cinci non-ficțiuni found footage care formează calupul Ce-am găsit al meu să fie, în ele se citește euforia documentarului  care-a venit de nicăieri peste cinemaul românesc. Doar că anvergura pe care-au căpătat-o colectiv (r. Alexander Nanau, 2019) și Acasă (r. Radu Ciorniciuc, 2020) ar putea înlesni scrierea unei istorii inexacte, în care zvâcul cinemaului non-ficțional românesc ar fi redus la observațional și-atât. Ei bine, nu; iată video-eseistică, video-poezie, docuficțiune și atâtea altele, calupul e neîncăpător.  

De selecție s-a ocupat criticul de film Călin Boto, cu participarea directorului artistic al festivalului, Flavia Dima.                                                                                              
 
Moldova Film Festival este organizat de Asociația EchitArt și Common Ground și se va alătura celorlalte industrii creative prezente la Romanian Creative Week, care avea loc la Iași în aceeași perioadă, 2-6 iunie 2021.
 
C.1 Pur și simplu m-a luat viața
Laila (r. Raya al Souliman, 2020) 26 min, ficțiune
Mă uit înapoi și dispare (r. Teona Galgoțiu, 2019) 16 min, ficțiune
Fotbal ( r. Bogdan Alexandru, 2020) 8 min, ficțiune
Influencer  (r. Alex Petrican) 1 min, animație
Ziua în care Vali și-a mutat televizorul (r. Vlăduț Iosef, 2020) 8 min, ficțiune
Miroir (r. Laura Pop, 2020) 3 min, animație
Margini (r. Bogdan Balla, 2019) 8 min, ficțiune
 
C. 2 Strigător la cer!
Vânătoare de hipopotami și crocodili (r. Germain Kanda, 2019) 20 min, ficțiune
Sașa și Petre (r. Luca Istodor, 2020) 10 min, animație
Colors (r. Ana Breten) 17 min, ficțiune
Kookie (r. Iulia Necșulescu, 2018-2020) 9 min, ficțiune
 
Ce-am găsit al meu să fie (necompetițional)
THEY SAY KIDS ARE HAPPY (r. Miruna Nica, 2020) 4 min, documentar (video-poem)
Temnițe și alte note despre ascunziș (r. Bogdan Balla, 2019) 13 min, documentar
Kiss Kiss through history (r. Diana Smeu, 2020) 7 min, documentar (video-eseu)
Elefant departe (r. Teona Galgoțiu, 2020) 12 min, docuficțiune
Sunt aici (r. Alina Manolache, 2020) 15 min, documentar
 
Contraindicații 18, ficțiune
Amar 28 min, ficțiune

Mircea Cărtărescu în dialog cu Fernando Iwasaki despre literaturile naționale

Cu ocazia sărbătoririi bicenetenarului independenței Peru și a 30 de ani de existență a Institutului Cervantes, Ambasada Peru în România și Institutul Cervantes din București organizează evenimentul Peru și România: despre literaturile naționale. Fernando Iwasaki și Mircea Cărtărescu în dialog, care va avea loc luni, 24 mai, începând cu ora 19:00, pe canalul de Facebook al Institutului Cervantes din București. Evenimentul va putea fi urmărit și pe pagina de Facebook a Ambasadei Republicii Peru în România (https://www.facebook.com/EmbajadadelPeruenRumania). Cei doi scriitori vor discuta despre importanța clasicilor, despre conceptul de literatură periferică, elementele comune și legăturile dintre literatura peruană și literatura română, precum și despre rolul acestora în construirea unei identități.
 
„Dacă există un cuvânt pentru a defini Peru, acesta este «diversitate»: diversitate geografică (mai mult de 80 de clime diferite, mare, deșert, Anzi, pădurea amazoniană) și diversitatea umană. Este țara «Tuturor Neamurilor» cum spunea scriitorul peruan José María Arguedas. La moștenirea indigenă s-au adăugat cea spaniolă, cu componenta sa arabă, apoi cea africană, mai târziu cea asiatică și, pe urmă, cea care a provenit de la alte țări europene și din Orientul Mijlociu. Cu acest metisaj, rezultat din îmbinarea de neamuri și tradiții și luând ca bază puternica sa cultură milenară, Peru actual continuă să lucreze pentru a construi o societate incluzivă, care să reducă breșele de sărăcie și inegalitate și în care fiecare persoană să găsească oportunitățile pentru dezvoltarea sa deplină și bunăstare.

Peru are o lungă tradiție literară care începe în secolul al XVI-lea cu primul scriitor metis al continentului american, fiul unei prințesei incașe și al unui conchistador spaniol: Inca Garcilaso de la Vega. 

Și, de asemenea, este leagănul poeților și scriitorilor universali precum César Vallejo, Blanca Varela, Julio Ramón Ribeyro sau câștigătorul Premiului Nobel Mario Vargas Llosa.”
(E.S. María Eugenia Echeverría Herrera, ambasador extraordinar și plenipotențiar al Republicii Peru în România)
 
*
Fernando Iwasaki (n. 1961, Lima) este prozator, eseist, profesor universitar. A scris romanele Neguijón (Alfaguara, 2005) și Libro de mal amor (RBA, 2001), volumele de povestiri España, aparta de mí estos premios (Páginas de Espuma, 2009), Helarte de amar (Páginas de Espuma, 2006), Ajuar funerario (Páginas de Espuma, 2004), Un milagro informal (Alfaguara, 2003), Inquisiciones Peruanas (Páginas de Espuma, 2007), A Troya, Helena (Los Libros de Hermes, 1993), Tres noches de corbata (AVE, 1987). Povestirile sale au apărut în diferite antologii din Spania și America Latină, iar opera sa a fost tradusă în cehă, rusă, engleză, franceză, italiană, română și coreeană. Este profesor la Universidad Loyola Andalucía din Sevilla, unde locuiește din 1989, a fost profesor de istorie la Universidad Católica din Peru și profesor de științe politice la Universidad del Pacífico din Lima. Ca manager cultural, s-a ocupat de activitățile Fundației San Telmo de Sevilla (1991-1994) și a fost director al Fundației Alberto Jiménez-Becerril împotriva Terorismului (1998-2001) și al Fundației Cristina Heeren de Arte Flamenco (1996-2016). A ținut rubrici în diferite reviste, precum Diario 16 (1989-1996), El País (1997-1998) și La Razón (1999-2000), iar din anul 2000, are rubrică în ABC de Sevilla și este colaborator al suplimentului de weekend El País Semanal. În 2015, a câștigat Premiul Don Quijote la cea de-a XXXII-a ediție a Premiilor Rey de España pentru Jurnalism.
 
Mircea Cărtărescu (n. 1956, București),  autor extrem de apreciat de cititorii și criticii de pe ambele țărmuri ale Atlanticului, opera sa fiind tradusă aproape integral în limba spaniolă, a publicat peste 25 de cărți de proză, poezie, jurnalistică, eseistică și lucrări academice, precum și numeroase articole. Este profesor la Universitatea București, jurnalist, membru al PEN România și al Parlamentului Cultural European. Printre cele mai importante scrieri ale sale fac parte romanele Travesti, trilogia Orbitor, romanul Solenoid, volumele de proză scurtă Nostalgia, De ce iubim femeile, Melancolia, volumele de poezie Poeme de amor, Totul, Nimic, Levantul. Opera sa este tradusă în 25 de limbi, a primit majoritatea premiilor din domeniu în România, precum și numeroase recunoașteri internaționale, precum Premiul „Thomas Mann” în Germania (2018), Premiul Formentor în Spania (2018), Premiul „Gregor von Rezzori” în Florența (2015), Premiul de Stat al Austriei pentru Literatură (2015), Premiul orașului Leipzig pentru Armonie Europeană (2015), Marele Premiu pentru Poezie în Serbia (2013), Premiul Vilenica în Slovenia (2011).

Cine-concertele TIFF 2021: Asian Dub Foundation, Fargo, Infernul și Malombra

Bijuterii ale cinematografiei ,,silențioase’’ și filme-cult care au făcut istorie primesc un suflu nou la cea de-a 20-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania (23 iulie – 1 august, Cluj-Napoca), acompaniate live de muzică originală semnată de mari artiști ai momentului. Prezentate pentru prima dată în România, cine-concertele incluse în programul ediției aniversare vor oferi publicului spectacole ce îmbină magia imaginilor cu experimentele muzicale unice. Biletele pot fi achiziționate deja pe tiff.eventbook.ro.

Ura (La Haine), muzică livede Asian Dub Foundation(UK)
Sâmbătă, 24 iulie, ora 21:45, Castelul Bánffy de la Bonțida

La Haine, filmul-cult pentru care Mathieu Kassovitz a obținut trofeul pentru Cel mai bun regizor la Cannes 1995 și trei premii César, revine pe marele ecran, acompaniat live de formația-fenomen Asian Dub Foundation. Povestea la fel de actuală, chiar și la 25 de ani de la premiera în cinema, urmărește 24 de ore din viața a trei tineri, într-un cartier mărginaș al Parisului, măcinat de proteste și abuzuri ale poliției. Scenariul, inspirat dintr-un eveniment similar cu tragedia care a dat naștere mișcării Black Lives Matter, a fost scris de Kassovitz ca reacție la uciderea unui tânăr imigrant de către poliția franceză, în 1993. Colaborarea cuAsian Dub Foundation nu e deloc întâmplătoare. Reveniți de curând în topurile muzicale britanice, aceștia s-au remarcat încă de la început ca promotori ai drepturilor civile. Muzica lor îmbină perfect ritmurile de dub, rapcore, dancehall și hard ragga-jungle cu influențele punk-rock.

Cine-concert:Fargo by Fragments (Franța)
Luni, 26 iulie, ora 19:00, Casa de Cultură a Studenților

Peisajele înzăpezite din Fargo, filmul-cult al fraților Joel și Ethan Coen, premiat cu două Oscaruri în 1996, revin pe muzica originală a trio-ului francez Fragments. O infuzie de texturi electronice și ambientale, îmbinate armonios cu elemente post-rock, universul sonor al artiștilor francezi îi va însoți pe cinefili într-o călătorie vibrantă prin Minnesota. Inspirat dintr-o serie de crime care s-au petrecut în acel loc la finalul anilor ’80, thriller-ul cu Frances McDormand, Steve Buscemi și Peter Stromare a fost inclus de Institutul American de Film pe lista celor mai importante 100 de filme din istoria cinematografiei.

Infernul, muzică live de Edison Studio (Italia)
Marți, 27 iulie, ora 19:00, Casa de Cultură a Studenților

Moștenirea lăsată literaturii universale de Dante Alighieri este celebrată, la 700 de ani de la dispariția scriitorului și filozofului, printr-un cine-concert marca Edison Studio. Artiștii îi dedică acestuia un proiect muzical inedit, care va acompania live proiecția Infernul (Inferno, 1911), primul lungmetraj italian din istorie, prezentat la TIFF într-o variantă restaurată digital. O bijuterie a cinemaului mut, filmul regizat de Francesco Bertolini, Adolfo Padovan și Giuseppe De Liguoro primește o coloană sonoră care îi va proiecta pe spectatori într-o dimensiune onirică, grație unui „scurtcircuit” continuu între vocile reinventate, peisajele acustice suprarealiste și sunetele ambientale care împing limitele convenționale ale cinematografiei.

Programate inițial la ediția anterioară TIFF și amânate în contextul restricțiilor de călătorie din timpul pandemiei, două spectacole experiment le aduc față în față pe Julie Roué (Franța) și Simona Strungaru (România), două compozitoare, dirijoare și interprete de renume care au acceptat provocarea de a compune coloana sonoră pentru același film mut, un clasic al genului gothic melodrama, Malombra (1917), în regia lui Carmine Gallone. Evenimentul este organizat în parteneriat cu Festivalul Internațional de Film La Rochelle (Franța).

Malombra – coloană sonoră live de Julie Roué(Franța)
Joi, 29 iulie, ora 20:00, Muzeul de Artă

Julie Roué cântă la pian, chitară și multe alte instrumente, reușind să transforme sunetele obiectelor în muzică. A compus coloana sonoră a peste 40 de filme, unele premiate la Cannes, universul său muzical îmbinând acordurile clasice cu elemente jazz, electro, world music și experimental, cu o puternică influență pop. Va fi prezentă la TIFF alături de percuționistul Stan Delannoy și de Louise Belmas (keyboard, laptop).

Malombra–coloană sonoră live de Simona Strungaru(România)
Vineri, 30 iulie, ora 20:00, Muzeul de Artă

Apreciată pentru experimentele sale muzicale inedite, Simona Strungaru va interpreta propria versiune a coloanei sonore Malombra alături de Sebastian Burneci (trompetă) și Adi Tetrade (percuții). Pianistă și compozitoare, Simona este dirijor permanent al Bucharest Jazz Orchestra și Sonomania, a compus suite simfonice pentru orchestră, live electronics și live street art, coloane sonore pentru animații și musicaluri. Evenimentul programat la această ediție marchează revenirea artistei la TIFF după ce, în 2016, a dirijat Orchestra Operei Maghiare din Cluj, într-un cine-concert memorabil la Castelul Banffy: Haxan.

Biletele au fost puse în vânzare și pot fi achiziționate de pe tiff.eventbook.ro
***
Festivalul Internațional de Film Transilvania este organizat de Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc și Asociația Festivalul de Film Transilvania. Ediția a 20-a va avea loc între 23 iulie și 1 august, cu respectarea tuturor măsurilor de siguranță necesare în contextul actual.

Ne puteți urmări pe: tiff.ro | FB: TransilvaniaIFF | InstagramYoutube 

Filme oricând și oriunde pe teritoriul României, pe TIFF Unlimited: unlimited.tiff.ro.

Concert Akral Necrosis in Quantic Club. "The Greater Absence", prezentat integral

Akral Necrosis adera la primul val din sezonul mult asteptat de evenimente live, cu un concert ce va avea loc pe 10 iunie, in gradina de vara a clubului Quantic. Blackerii bucuresteni pregatesc un setlist care cuprinde in intregime ultimul lor album "The Greater Absence".

Biletele pot fi achizitionate la urmatorul link: https://www.iabilet.ro/bilete-concert-akral-necrosis-in-quantic-club-the-greater-absence-prezentat-integral-63361/

Bilete sunt puse in vanzare online in reteaua iabilet.ro la pretul de 50 de lei. Strict in limita disponibilitatii*, acestea vor putea fi achizitionate fizic la intrarea in zona de concert la pretul de 60 de lei. 

Dupa ce in toamna s-a numarat printre ultimele trupe care au mai putut concerta in Bucuresti inainte de reinterzicerea evenimentelor publice, in 2021 Akral Necrosis dezgheata starea de fapt si se intoarce pe scena pentru a oferi fanilor experienta completa a celui mai recent album.

"The Greater Absence" este al treilea si cel mai lung material din istoria Akral Necrosis, avand o durata de ascultare de peste o ora. Albumul a fost primit cu recenzii foarte favorabile atat in Romania, cat si in strainatate si este considerat de vocea grupului, Octav Necrosis, ca fiind cel mai complex material lansat de trupa pana in momentul de fata, atat muzical, cat si liric.

Joi, 10 iunie, fanii metalului extrem si in special cei ai black-ului sunt asteptati in Quantic Club pentru o seara (pre)destinata sa puna punct marii absente a concertelor live. Trupa care va urca pe scena alaturi de Akral Necrosis va fi anuntata curand. 

“The Greater Absence” poate fi ascultat pe toate platformele de streaming sau la urmatorul link: https://youtu.be/n7FV4aM_PME

Pagina de FB a evenimentului: https://www.facebook.com/events/120580180077263/

* Evenimentul se organizeaza respectand toate normele in vigoare la data la care are loc acesta. Regulile de participare vor fi anuntate si completate pe masura ce vor fi anuntate de autoritati.

Extraordinarele aventuri ale lui Delphine în țara feminismului

În pregătirea celei de 14-a ediții a festivalului, One World Romania, împreună cu Institutul Francez și cu Institutul Goethe din București, vă invită în lunile mai și iunie la o incursiune alături de marea actriță Delphine Seyrig în cinematograful feminin al anilor  ’70 și ’80, urmând ca în timpul festivalului, între 11 și 20 iunie, să aducă un omagiu activității sale de cineastă dedicată cauzei feministe, într-o perioadă în care mișcarea avea nevoie de personalități celebre în prim-plan.

Delphine Seyrig a fost una dintre cele mai spectaculoase actrițe ale celei de-a doua jumătăți de secol, multe dintre filmele în care a jucat numărându-se azi printre cele mai remarcabile ale perioadei. Ca o bună parte din marii interpreți ai cinemaului de autor al anilor ‘60 - ‘80, ea a format colaborări solide cu cineaști majori, cărora a ajuns să le definească opera în ochii publicului. Dar pe lângă aparițiile ei în filme realizate de Alain Resnais, Luis Bunuel sau Francois Truffaut, aceasta a căutat constant să lucreze cu cineaste cărora le împărtășea viziunea asupra experienței feminine.

Trei astfel de relații creative i-au definit cariera: cea cu Chantal Akerman, pentru care a jucat în trei filme, incluzându-l pe cel mai faimos al întregii sale cariere, „Jeanne Dielman, 23 quai du Commerce, 1080 Bruxelles” (1975); cea cu Marguerite Duras, de-a lungul a patru filme, printre care se numără și „India Song” (1974), capodopera realizatoarei, și în sfârșit aceea cu Ulrike Ottinger, căreia îi dedicăm o retrospectivă amplă în cadrul actualei ediții a festivalului.

Cele două au colaborat de patru ori, inclusiv la realizarea ultimului proiect al lui Seyrig, care va face parte din tributul pe care i-l aducem actriței în colaborare cu Institutul Francez și cu Institutul Goethe din București. Acest film surprinzător, intitulat „Ioana d’Arc a Mongoliei” (1989), îmbină ficțiunea cu ritualurile comunitare și modurile de viață mongole nomade, pe care Ottinger le explorase deja cu documentarul-gigant, lung de mai bine de opt ore, „Taiga: O Călătorie În Nordul Mongoliei”. Al doilea film din selecție va fi deja menționatul „India Song” (1974), un experiment care îmbină o narațiune minimală, cea a unei recepții la reședința ambasadorului Franței în Calcutta care devine scena unor pasiuni ce se țes în jurul figurii soției amfitrionului, cu o componentă audio-vizuală brută și senzuală.

„Golden Eighties” (1984, regia Chantal Akerman) este un musical dulce-amărui care comentează incompatibilitatea dintre capitalism și romantism, oscilând între strălucirea lui Demy și melancolia specifică cineastei belgiene. În sfârșit, al patrulea film al tributului, „Delphine și Carole, insoumuses” (2019, regia Callisto McNulty) este un documentar recent despre relația personală și profesională dintre Delphine Seyrig și Carole Roussopoulos, membre fondatoare, alături de Ioana Wieder, ale colectivului „Les Insoumuses” care, în a doua jumătate a anilor ’70 a realizat o serie de filme manifest, marcate de o energie ludică și de o tendință de a trata cu ironie probleme majore ale societății franceze.

Program warm-up Delphine Seyrig la Cinema Elvire Popesco:
Golden Eighties - luni, 24 mai. Bilete aici.
Delphine și Carole, insoumuses - luni, 31 mai
India Song - luni, 7 iunie
Ioana d’Arc a Mongoliei - luni, 28 iunie

Filmul lui Callisto McNulty este de asemenea o introducere bună în activitatea de cineastă angajată în lupta pentru drepturile femeilor a lui Delphine Seyrig. Această latură fiind mai puțin cunoscută marelui public, ediția din acest an a festivalului One World România își va propune s-o evidențieze prin intermediul a trei filme care explorează subiecte precum sexismul, misoginismul și abuzurile la care sunt supuse actrițele din întreaga lume: „Maso și Miso se dau în bărci” (1975), „Manifestul SCUM” (1976) și „Fii frumoasă și taci!” (1981). La urmă, vom proiecta cel mai recent film al lui Babette Mangolte, directoare de imagine legendară și artistă feministă, „Calamity Jane & Delphine Seyrig, o poveste” (2020), care reconstituie traseul pregătirilor lui Delphine Seyrig pentru un film biografic despre Calamity Jane, pe care nu a mai apucat să îl termine.

Cea de-a 14-a ediție One World România va avea loc anul acesta în două etape: fizic, la București, între 11 și 20 iunie, la Cinema Elvire Popesco, Cinema Muzeul Țăranului și alte locații indoor și outdoor din Capitală și online în toată țara, între 21 și 27 iunie.

Abonamentele pentru perioada 11-20 iunie, desfășurată în locații fizice din București, sunt disponibile pe Eventbook în număr limitat (50) și asigură intrarea la toate proiecțiile festivalului, catalog și alte materiale promoționale. Abonamentele nu includ accesul la deschiderea festivalului, concerte și la alte evenimente speciale.