Proiecție documentar „În spatele cortinei”


După-amiaza lungă a poveştilor din spatele Cortinei de Fier

Proiecție documentar „În spatele cortinei”, sâmbătă, 17 mai 2014
Ora 17:00 – Colivia
Ora 19:00 – Londophone
Ora 21:00 – Home Mătăsari

Sâmbătă, 17 mai, începând cu ora 17:00 și până după miezul nopții, filmul documentar „În spatele cortinei” va rula în mai multe locuri din București, într-o după-amiază dedicată poveștilor din spatele Cortinei de Fier. Vor fi proiectate și câteva fragmente din filmul „Demascarea”, regia Nicolae Mărgineanu, după un scenariu de Alin Mureșan. Toate proiecțiile vor fi urmate de discuții pe marginea subiectului filmului, sub forma unei sesiuni de întrebări și răspunsuri, moderată de producătorul filmului, istoricul Alin Mureșan și avându-l ca invitat pe istoricul Constantin Vasilescu.
Astfel, de la ora 17:00, va avea loc proiecția filmului „În spatele cortinei”, la Colivia (Bd. Pache Protopopescu nr. 9). „În spatele cortinei” este primul documentar de lung metraj realizat în condiţii tehnice de excepţie care prezintă instaurarea comunismului în România şi câteva din efectele sale tragice asupra populaţiei. Durata documentarului este de 50 de minute, iar intrarea publicului este liberă. În aceeași seară, de la ora 19:00 filmul va fi proiectat la Londophone (Str. Zalomit nr. 2, lângă Cişmigiu), iar de la ora 21:00, va fi organizată o proiecție în aer liber, la Mătăsari nr.17.
Evenimentele sunt prilejuite de apariţia documentarului „În spatele cortinei” în varianta de DVD, care va putea fi procurat de la toate locurile de proiecție, prin donații directe. În cadrul aceloraşi evenimente vor putea fi achiziționate și publicațiile scoase în cadrul proiectului „În spatele Cortinei de Fier. Studiu de caz: România”: albumul foto-documentar dedicat rezistenţei armate și cele două reviste de benzi desenate pe tema „experimentului Piteşti”. Albumul reprezintă prima încercare de popularizare a subiectului rezistenţei armate anticomuniste și se centrează pe istoria a şase grupuri care au activat în munţi în perioada 1947-1958, respectiv cele conduse de Toma Arnăuţoiu, Gheorghe Arsenescu, Leon Şuşman, Teodor Şuşman, Ion Gavrilă Ogoranu şi Nicolae Dabija.

Proiectul „În Spatele Cortinei de Fier. Studiu de caz: România”, dezvoltat de către Centrul de Studii în Istorie Contemporană în colaborare cu Asociația ROST și alte numeroase asociaţii şi instituţii din ţară şi din străinătate, cu sprijinul programului Europa pentru Cetăţeni al Uniunii Europene, este unul dintre cele mai mari proiecte dedicate studierii impunerii comunismului în România. Lansarea oficială a avut la începutul lunii decembrie în București, apoi în Pitești, Cluj Napoca, Timișoara, Ploiești, Constanța și Oradea, iar după lansarea din România, a beneficiat de un turneu de promovare în Riga (Letonia) și Ljubljana (Slovenia). În 2014 mai sunt programate evenimente de lansare în Polonia şi Germania.
Proiectul este realizat în parteneriat cu: Occupation Of Latvia Research Society (Letonia), Study Centre for National Reconciliation (Slovenia), Berlin-Hohenschönhausen Memorial (Germania), The Institute for the Information on Communist Crimes (Suedia), Orthnet Foundation (Polonia), Institutul Român de Studii Interortodoxe, Interconfesionale și Interreligioase, Asociația „Sf. Mina”, Fundaţia Konrad Adenauer, Fundaţia Aspera, Fundaţia Arsenie Boca, Fundaţia Sfinţii Închisorilor, Muzeul Benzii Desenate, We Are Here, Five’s International, GMP Advertising.

Mai multe detalii despre proiect şi lansări sunt disponibile pe www.cortinadefier.ro.

0 comentarii: