„Gloria”: povestea unei persoane oneste intr-o lume corupta - din 26 ianuarie in cinematografe



Uneori o premisă simplă duce la rezultate profunde. Așa se întâmplă în cazul filmului „Gloria”, producția regizată de Kristina Grozeva și Petar Valchanov, care a câștigat și Mențiunea specială a Juriului în cadrul Festivalului Internațional de Film Transilvania, 2017.

„Gloria” va ajunge în cinematografele din România începând cu 26 ianuarie, fiind distribuit de Transilvania Film. 

Filmul va putea fi vizionat în următoarele cinematografe din țară: București – Băneasa Grand Cinema, Cinema Muzeul Țăranului, Cinema Elvire Popesco, Cinemateca Union; Cluj-Napoca – Cinema Victoria; Constanța – Cityplex Tomis; Bârlad – Cityplex Victoria; Târgu Mureș – Cinema Arta 3D; Pitești – Cinema Trivale; Botoșani – Cinema Unirea; Gura Humorului – Casa de Cultură Gura Humorului; Odobești – Casa de Cultură Odobești.

Când Tsanko Petrov (Stefan Denolyubov), un muncitor la căile ferate, găseşte milioane de leva pe şine, ia decizia să predea întreaga sumă poliţiei. Statul îl recompensează cu un ceas de mână, doar că acesta se strică numaidecât. În acelaşi timp, Julia Staikova (Margita Gosheva), şefa departamentului de PR din Ministerul Transporturilor, îi pierde vechiul ceas. Astfel începe lupta disperată a lui Petrov de a-şi recupera ceasul, dar şi demnitatea.

Bazându-se pe un teritoriu explorat ultima dată în „Lecția”, din 2014, Grozeva și Valchanov utilizează stilul naturalist al duo-ului belgian, frații Dardenne – realismul documentar, alături de un ritm lent – în care realitățile sociale de zi cu zi se confrunță cu dimensiuni dureroase. Înfățișat ca un erou de guvernul înfometat de propagandă, Tsanko (Stefan Denolyubov) devine pionul unei agende birocratice. Cea mai interesantă manevră a filmului vine la scurt timp după aventura lui Tsanko, atunci când povestea se extinde către un alt personaj central: Julia (Margita Gosheva), omul de publicitate responsabil pentru recompensarea lui Tsanko printr-o ceremonie publică.   

„Da, suntem interesați de aceste teme sociale; teme despre relațiile dintre oameni. Ne place să facem filme umane, pentru ființe umane, care arată modul în care aceste ființe există în realitate; chiar dacă vorbim despre o realitate politică sau poate o altă realitate, una socială, ce se concentrează asupra modului în care oamenii gestionează toate lucrurile care li se întămplă.” declară Kristina Grozeva pentru 4:3 cu puțin înainte ca Petar Valchanov să ne dezvăluie că „Da, evenimentul este inspirat din realitate. S-a întâmplat cu mulți ani în urmă. A fost un lucrător feroviar care a găsit o sumă mare de bani pe șinele de tren și a înapoiat-o unui grup de ofițeri ai poliției. Ulterior, Ministerul Transporturilor i-a dăruit un nou ceas drept recompensă.”

După premiera din cadrul Festivalului de Film de la Locarno, filmul Gloria” a câștigat imediat o mare parte din public pentru modul inedit prin care expune tema corupției, o temă des discutată în ultimul timp, în majoritatea societăților. Prezența filmului în cadrul competiției festivalului de la Locarno, 2016, a fost recompensată cu Premiul “Don Quijote” (mențiune specială). Această distincție a fost completată cu numeroase alte premii, printre care și Mențiunea specială a Juriului în cadrul Festivalului Internațional de Film Transilvania, 2017.

„Gloriava fi distribuit în cinematografele din România din 26 ianuarie, de Transilvania Film.
***
www.transilvaniafilm.ro | www.facebook.com/TransilvaniaFilm

0 comentarii: