Walk & Shoot #9: Traseul diversității
● Workshop de fotografie și explorare urbană ●
3 martie 2018 // 08:00 - 20:00
walkandshoot@merg.in
www.merg.in/bucuresti
www.facebook.com/walknshoot
Participanții Walk & Shoot #9 se vor plimba pe Traseul Diversității, care cuprinde cartiere precum cel evreiesc, armenesc, dar și zona Sărindar. Ședințele foto vor fi în ton cu diversitatea Bucureștiului, atât din punct de vedere al locurilor alese, cât și al artiștilor invitați în cadrul workshopului.
De partea foto se va ocupa Adrian Câtu, fotograf colaborator al National Geographic și unul dintre cofondatorii Documentaria. De partea walk se va ocupa jurnalista Alina Vîlcan, care va spune poveștile cartierelor, oamenilor și comunităților vizitate, astfel încât participanții vor putea pune fotografia într-un context socio-cultural.
Cum va fi la workshopul Walk & Shoot #9?
➣ începe cu o scurtă introducere teoretică și se încheie cu o sesiune de selectare și analiză personalizată din partea lui Adrian Câtu și tips&tricks de postprocesare;
➣ Ședințe foto cu artiști în fiecare cartier de pe traseu;
➣ Acces în locuri mai puțin accesibile care vor crea o adevărată experiență fotografică, în ton cu tema diversității.
Taxa de workshop este de 500 RON, iar înscrierile se pot face aici.
Ce presupune Traseul diversității?
Acest traseu Walk & Shoot explorează cel mai bine melting pot-ul Bucureștiului. Participanții nu învață doar despre fotografie, ci și, printre altele, despre cartierul evreiesc și armenesc, despre cum și-au lăsat aceste comunități amprenta asupra orașului. Află despre istoria presei în România și diverse anecdote despre personaje de cultură ale interbelicului și nu numai. Ca și la ultimele workshopuri de pe Traseul diversității, subiecții ședințelor foto sunt artiști/meșteșugari care valorifică tema diversității prin ceea ce sunt și ceea ce fac.
„Mi-aș dori să construiesc soluții cu fiecare participant în parte, ceva care să i se potrivească fiecăruia, fără vreo rețetă generală. Am consumat enorm de multă literatură de fotografie și majoritatea a fost execrabilă, fiind un proces lung de trial and error. Aș vrea să scutesc timpul oamenilor care vin la acest curs, încercând să le explic greșelile pe care eu le-am făcut și să le expun ce a funcționat pentru mine. Dacă e să îi inițiez în ceva, aș vrea să îi ajut să facă primii pași în descoperirea unei voci proprii. Mi-a luat câțiva ani să învăț regulile, mi-a luat câțiva ani să pot să aplic inconștient regulile și mi-a mai luat ceva timp să încalc regulile.” (fotograful coordonator Adrian Câtu despre Walk & Shoot #9)
Walk & Shoot: Workshop de fotografie și explorare urbană
Aflat la intersecția dintre pasiunea pentru fotografie și cea pentru București, Walk & Shoot este mai mult decât un workshop. Walk & Shoot este o poveste de viață tâlcuită prin lentila aparatului fiecărui participant.
Traseele din cadrul Walk & Shoot au o poveste coerentă, cu un fir epic clar - descoperirea unei zone a Bucureștiului așa cum este ea, cu bune și cu rele: comunități, istorie, frumuseți, probleme și drame de zi cu zi.
Extrem de relevant este impactul social al fiecărui workshop
➢ conștientizare pe probleme de discriminare etnică, de gen sau sexuală
➢ includerea meșteșugarilor și a persoanelor din comunități dezavantajate în cadrul programului Walk & Shoot
Aproape jumătate din veniturile Walk & Shoot sunt redirecționate către diversele comunități implicate: comunitatea jurnaliștilor, a artiștilor sau cea romă.
Cum se diferențiază Walk & Shoot de alte workshop-uri de fotografie
➢ Narativul se îmbină cu fotografia.
Pe lângă un fotograf coordonator, traseul include ghizi care îi introduc pe participanți în istoria, dar și în prezentul zonelor vizitate. Prin intermediul poveștilor, participanții pun mai ușor fotografiile realizate într-un context.
Ghizii Walk & Shoot sunt jurnaliști, istorici sau scriitori precum Andrei Crăciun / Diana Marcu / Alina Vîlcan / Emil Boboescu
➢ Numărul maxim de participanți este limitat la 12.
Grupele fiind mici, fotograful coordonator devine și pedagog, facilitator și sprijin pentru fiecare participant în parte.
Printre fotografii profesioniști care au colaborat cu Walk & Shoot se numără Bogdan Botofei, Alex Axon, Adi Bulboacă.
➢ Ședințele foto au loc în locuri greu accesibile pe cont propriu: zone dezafectate, casele unor persoane din comunități defavorizate, frumuseți locale mai puțin populare, dar și locuri high-class, precum bucătăria unui restaurant de lux.
➢ Persoanele fotografiate sunt și artiști cunoscuți, precum Vasile Mureșan Murivale (pictor), Istvan Teglas (actor), Emil Luca & Aeon Blank (muzicieni).
➢ 90% din workshop este practică: participanții învață să fotografieze cu ajutorul luminii naturale, fie că e vorba de un aparat foto profesional sau un telefon deștept.
➢ Experiențe unice, precum demonstrații de meșteșuguri în centrul capitalei, discuții cu un supraviețuitor al Holocaustului, performance-uri one-time-only ale artiștilor implicați, shooting-uri foto profesioniste (cu model, make-up, hair, styling vestimentar).
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu