Pe câțiva dintre ei i-am prezentat deja în cadrul secțiunilor din care fac parte documentarele lor, pe alții vom încerca să-i prezentăm pe scurt aici, dar pe toți vă invităm să îi cunoașteți în cele 10 zile de festival. Cu siguranță nu veți regreta și vom învăța cu toții ceva de la fiecare dintre ei. Lista completă a participanților este disponibilă aici, iar în curând vom publica și lista completă a celor care vor participa la dezbaterile tradiționale, organizate după fiecare proiecție. Între 19 și 23 martie vom organiza zilnic începând cu ora 12:00 la ARCUB câte o întâlnire între invitații festivalului, deschise și publicului, în care vom discuta despre filmele din selecție și temele principale ale ediției.
Mila Turajlić aduce la One World Romania „Cealaltă parte a tuturor lucrurilor”, documentarul care a câștigat Marele Premiu al celei mai recente ediții a Festivalului de Film Documentar din Amsterdam (IDFA) – unul dintre cele mai prestigioase din domeniu. Din 2005, Mila Turajlić este organizator al Magnificent 7 Festival of European Documentary Films din Belgrad. Este fondatoare a DokSerbia, asociația cineaștilor sârbi, și predă la Archidoc și la Balkan Documentary Center.
Maxim Pozdorovnik este un alt regizor care vine în premieră la One World Romania, dar a mai fost prezent printr-un film al său la ediția din 2015 a festivalului – „The Notorious Mr. Bout”. În 2013 Pozdorovkin a primit premiului juriului de la Sundance pentru filmul său „Pussy Riot: A Punk Prayer”, iar anul acesta, în cadrul aceluiași festival, a obținut premiul special al juriului acordat celui mai bun montaj pentru „Noul nostru președinte”, pe care îl vedem la One World Romania 2018.
Pe Vitaly Mansky poate l-ați cunoscut la One World Romania 9 prin filmul său „Under the Sun”, dar anul acesta îl vedeți în carne și oase după proiecțiile documentarului „Rude”. Vitaly Mansky a absolvit în 1989 Institutul de Cinematografie VGIK și a devenit unul dintre cei mai apreciați regizori și producători de film documentar ruși contemporani. A regizat mai mult de 30 de filme, prezentate și premiate la festivaluri din întreaga lume și a produs filmele unor regizori precum Renata Litvinova, Alexander Rastorguyev, Sergey Miroshnichenko, Dmitry Zhelkovsky, sau Sergei Loznitsa.
De aproape 35 de ani, Pamela Yates, una dintre primele documentariste activiste din Statele Unite, documentează rezistența mayașilor din Guatemala în fața forțelor colonizatoare, care au căutat să îi extermine în diverse moduri. Ea vine pentru prima oară la One World Romania, împreună cu documentarul său „500 de ani”, ultimul dintr-o trilogie a rezistenței mayașe începute în 1983, dar și cu producătorul filmului, Paco de Onis. Un alt film realizat de Pamela, „Granito – How To Nail a Dictator” a fost prezent în selecția One World Romania 2012.
Boris Mitić este un regizor extrem de creativ și neconvențional și în același timp multi-premiat la mai multe festivaluri de film documentar. El va prezenta la One World Romania 11 filmul „Laudă nimicului” pe 17 și 18 martie. După proiecția din 18 martie, ora 11:30, de la Cinema Elvire Popesco, va susține și un masterclass.
Ana Dumitrescu, realizatoarea documentarului „Licu, o poveste românească”, câștigător al Marelui Premiu la Festivalul DOK Leipzig 2017 vine la București împreună cu protagonistul filmului, Liviu Canțer, zis „Licu”. Ei vor fi prezenți la proiecțiile documentarului pe 23 și 25 martie la Cinema Eforie.
Realizatoarea documentarului „Antonio și Catarina” – premiat cu Pardino D’Oro (Cel mai bun scurtmetraj) la Festivalul de Film de la Locarno – Cristina Haneș vine la București între 17 și 20 martie. În prezent Cristina este în etapa de dezvoltare a primului său lungmetraj, o co-producție India-România.
Un invitat special al festivalului de anul acesta este protagonistul documentarului „Primăvară cambodgiană” – Venerabilul Luon Sovath – un călugăr budist activist din Cambodgia, care continuă lupta pentru drepturile semenilor săi, în ciuda amenințărilor primite constant. El vine la București împreună cu regizorul filmului, Chris Kelly. Documentarul este lungmetrajul său de debut și a lucrat la el timp de 9 ani.
Participanții la cea de-a 11-a ediție a Festivalului One World Romania sunt: Pamela Yates, Paco De Onis, Radu Ciorniciuc, Monica Lăzurean-Gorgan, Cristina Haneș, Marco De Stefanis, Bernhard Braunstein, Till Schauder, Yves-Marie Mahé, Mila Turajlić, Thierry Michel, Lucio Bassadone, Maria Katharina Mykløen Hustad, Bill Morrison, Anne Fabini, Asli Özarslan, Ana Branea, Pietro Pasquetti, Silvia Jop, Mona Nicoară, Dana Bunescu, Péter Forgács, Monika Grassl, Elitza Gueorguieva, Corneliu Porumboiu, Tereza Nvotová, Dragoș Turea, Dieter Schumann, Daphni Leef, Orban Wallace, Lotte Mik Meyer, Dragoș Hanciu, Kazuo Hara, Sachiko Kobayashi, Boris Mitić, Ana Dumitrescu, Liviu „Licu” Canțer, Jonathan Boissay, Florent Vassault, Yael Kipper, Ronen Zaretsky, Gurcan Keltek, Lukáš Kokeš, Klára Tasovská, Maxim Pozdorovkin, Shevaun Mizrahi, Wissam Al-Zoabi, Alexandra Wesolowski, Nora Lam, Peter Yam, Ruxandra Gubernat, Henry Rammelt, Marcel Schreiter, Chris Kelly, Venerabilul Luon Sovath, Claudiu Mitcu, Ileana Bîrsan, Daisy Asquith, Yony Leyser, Karel Kovanda, Monika Macdonagh-Pajerová, Cosmin Bumbuț, Elena Stancu, Vitaly Mansky, Matthias Krepp, Angelika Spangel, Leni Gruber, Alexander Kleider, Jessica Gorter, Nora Agapi, Daniel Abma, Mary Jirmanus Saba, Tristan Ferland Milewski, Bernard Guetta, Stefanie Eckert, Michael Loebenstein, Oksana Sarkisova, Rada Sesic, Maciej Novicki, Michael Loebenstein, Stefanie Eckert, Mihai Fulger, Bernard Guetta, Lavinia Betea, Marius Deaconu, Ada Milea, Svetlana Cârstean, Elena Vlădăreanu, Cosmina Moroșan.
Biletele, abonamentele generale și cele de 5 intrări au fost deja puse în vânzare pe site-ul partenerilor de la Eventbook. Informații complete despre programul celei de-a 11-a ediții sunt disponibile pe site-ul www.oneworld.ro și pe pagina de Facebook: www.facebook.com/one.world.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu