Romanul „L'Anomalie”, marele câștigător GONCOURT 2020, în pregătire în colecția ANANSI. WorldFiction


Romanul L'Anomalie de Hervé Le Tellier este câștigătorul ediției de anul acesta al celei mai importante distincții literare care se acordă în Franța: Premiul Goncourt

Acesta este cel de-al cincilea premiu internațional important care intră în portofoliul colecției ANANSI, după Nobelul literar acordat scriitoarei americane Louise Glück, a cărei operă poetică va fi tradusă și publicată începând cu 2021, Women's Prize for Fiction, acordat romanului Hamnet de Maggie O'Farrell, The International Booker Prize, revenit romanului The Discomfort of Evening semnat de scriitoarea olandeză Marieke Lucas Rijneveld și Shuggie Bain de Douglas Stuart, recompensat cu The Booker Prize 2020.
 
Cartea lui Hervé Le Tellier a fost publicată la prestigioasa Editură Gallimard, ediția în limba română urmând să apară în 2021, în traducerea Mădălinei Ghiu.
 
„Pentru cine a urmărit cu atenție nominalizările la Premiul Goncourt, alegerea de astăzi a juriului nu este tocmai o surpriză. L'Anomalie este, probabil, romanul cel mai complex publicat anul acesta în Franța: SF metafizic, roman polițist, roman de dragoste. Romanul lui Hervé Le Tellier a fost pariul nostru, încă din vremea în care cartea se afla pe lista lungă a premiului”, a declarat Bogdan-Alexandru Stănescu, coordonatorul colecției ANANSI. World Fiction și director editorial Pandora M.
 
„S-ar putea ca acest titlu să aibă ceva profetic în acest moment, în orice caz el sintetizează o stare globală de spirit. Criticii spun că este vorba de un roman filosofic. Acţiunea se petrece în 2021 şi totul începe la bordul unui avion plecat de la Paris cu destinaţia New York. La un moment dat avionul intră într-o zonă de turbulenţe, din cauza unei furtuni violente. Pasagerii nu-şi dau seama, dar de fapt furtuna îi propulsează într-o a patra dimensiune. Ei ajung la New York, coboară din avion, îşi continuă existenţa crezând că totul se derulează normal dar… vor descoperi că li se întâmplă lucruri incredibile, suprarealiste…”, spunea scriitorul și jurnalistul Matei Vișniec într-un material pregătit pentru RFI România.
 
Născut pe 21 aprilie 1957, Hervé Le Tellier a ales mai întâi calea matematicii, înainte de a se dedica jurnalismului. În 1984 a publicat primul roman. A scris poezie, romane, eseuri, cărţi de călătorie. 
 
ANASI. World Fiction este cea mai recentă colecție dedicată traducerilor din literatura universală de pe piața de carte din România. Noul proiect editorial, inițiat de Editura Pandora M, parte a Grupului Editorial TREI, și coordonat de scriitorul și editorul Bogdan-Alexandru Stănescu, a fost lansat la finalul lunii septembrie. Noua colecție, așezată sub semnul lui Anansi, zeul african al poveștilor, include cinci serii: Anansi. Contemporan – dedicată literaturii actuale, Anansi. Clasic – un spațiu al clasicilor secolului XX, Anansi. Mentor – ce reunește eseuri literare, Anansi. Ego – seria dedicată memorialisticii și Anansi. Blues – seria poeziei.

They parlaient idéale, o puternică odă închinată formelor alternative de existență și comuniune, câștigă Marele Premiu BIEFF 2020

 
Cea de-a 10-a ediție a Festivalului Internațional de Film Experimental București BIEFF, prima din istoria evenimentului organizată într-o formulă hibrid, online și offline, s-a încheiat duminică, pe 29 noiembrie. Prin intermediul platformei de streaming BIEFF, spectatorii din întreaga țară au avut ocazia să urmărească, de-a lungul celor 6 zile de festival, cele mai noi și mai curajoase experimente cinematografice ale anului, în vreme ce iubitorii de film din București au acceptat invitația de a explora o amplă selecție de scurtmetraje în galeriile de artă partenere. They parlaient idéale, în regia lui Laure Prouvost, s-a remarcat printre cele 39 de scurtmetraje incluse în Competiția Internațională și a câștigat Marele Premiu BIEFF, aducând ,,îndrăzneală, sensibilitate politică și voioșie în timpurile noastre sumbre.’’

O producție Franța-Belgia-Italia, ,,They parlaient idéale ne poartă într-o călătorie cinematografică vioaie și plină de resurse, sărind peste granițe formale și iconografice, dincolo de limitările vârstei, națiunii, rasei sau speciei. Filmul se inspiră din tropi suprarealiști, magie de stradă, fantezii excentrice și nu numai.’’, a apreciat juriul BIEFF, format la această ediție din Charlotte Serrand - directoarea artistică a Festivalului Internațional de Film La Roche-sur-Yon șiconsultant artistic al Quinzaine des Réalisateurs de la Cannes, Irina Trocan - lector universitar la Facultatea de Film din cadrul UNATC București și artista Maha Maamoon, membru al echipei curatoriale a Forum Expanded din cadrul Berlinalei. ,,Filmele voastre ne-au inspirat cu adevărat, iar decizia noastră a fost extrem de dificilă, pentru că întreaga selecție a fost excelentă’’, le-au transmis membrii juriului tuturor cineaștilor, într-un mesaj difuzat duminică pe pagina de Facebook a Festivalului. 

Bab Sebta, filmul care ,,oferă o secțiune transversală virtuală a manevrelor zilnice la vama dinspre Ceuta, o enclavă spaniolă pe sol marocan’’, i-a adus artistei Randa Maroufi Premiul pentru Cea mai bună Regie. ,,Într-un decor ce amintește de o scenă sau de o schiță tehnică, filmat de deasupra de la înălțime, Bab Sebta reconstituie o zi în vamă, cu ajutorul femeilor și bărbaților care transportă bunuri peste graniță, și amestecă detaliile lumești ale experienței reale cu reflecții speculative sau artistice asupra unui punct de tranzit în economia globală contemporană.’’ 

A demonstration (r. Sasha Litvintseva, Beny Wagner) a impresionat membrii juriului ,,printr-o abordare sensibilă și splendidă, uneori apropiată de o transă cinematografică’’ și a fost recompensat cu Premiul pentru Concept vizual. ,,Filmul explorează moduri uitate de reprezentare și clasificare a lumii naturale, reflectând asupra unor tropi ai vizibilității și invizibilității, expresie și suprimare, știință și mit.’’

Două Mențiuni speciale au fost acordate la această ediție de către cele trei cineaste invitate să jurizeze scurtmetrajele din Competiția Internațională. La finalul festivalului, acestea s-au declarat ,,îndrăgostite de atât de multe filme’’, încât s-ar fi bucurat să poată oferi și mai multe premii’’. New Acid (r. Basim Magdy) prezintă o realitate alternativă, în care ,,animalele sălbatice schimbă mesaje nevrotice și apelează la interacțiunile comune, dar nefirești, pe care internetul le scoate din oameni’’, obținând ,,cu resurse minime o abundență de umor caustic’’. La fel de apreciată a fost și producția franceză At the entrance of thenight (r. Anton Bialas), ,,o călătorie lirică, emoționantă și totodată politică, ce ne permite să empatizăm cu persoanele de pe ecran fără să le nege existența autonomă’’. 

Spectatorii care nu au avut ocazia să urmărească scurtmetrajele premiate la cea de-a 10-a ediție BIEFF sunt invitați să savureze filmele câștigătoare până marți, pe 1 decembrie, ora 21:00. Toate cele 5 producții distinse cu premii și mențiuni speciale vor rămâne disponibile online, pe platforma de streaming a festivalului, unde vor putea fi urmărite de pe întreg teritoriul țării. Prețul unui bilet de acces este 10 lei și poate fi achiziționat de pe https://bieff.filmchief.com/hub

Scurtmetraje realizate de cineaste spaniole, online la Institutul Cervantes, toată luna decembrie

Final de an la feminin – patru filme scurte reunite sub sloganul „Scurtmetraje la feminin” și semnate de tinere cineaste spaniole vor fi disponibile gratuit pe canalul de Vimeo al Institutului Cervantes, în perioada 7-28 decembrie. 

Programul reunește creații curajoase, care denunță realitatea înconjurătoare și prin care tinerele creatoare din cinematografia spaniolă își asumă provocările prezentului. Filmele vor fi disponibile pe canalul Vimeo al Institutului Cervantes din zilele de 7, 14, 21 și 28 decembrie, timp de 48 de ore, începând cu ora 21.00. 

 

Conceput de Trama, coordonatorul festivalurilor dedicate cineastelor în Spania, acest program prezintă patru exemple diferite ale producției de scurtmetraj actual, cuprinzând două filme de ficțiune, un documentar și un film de montaj. Programul celebrează, în luna decembrie, dedicată scurtmetrajelor, în cadrul „[ED+C] – Ziua cea mai scurtă”, creațiile realizate în acestă categorie de către cineaste.  

Sunt povești a căror naturalețe oferă publicului un tip nou emoție cinematografică, patru filme care evidențiază personaje feminine extrem de diferite, așa cum este cazul în filmele de ficțiune Centrifugado / Centrifugat – regia: Mireia Noguera și No me despertéis / Nu mă treziți – regia: Sara Fantova, pelicule care se îndepărtează de tiparele de gen. Cele două documentare incluse în program ating punctul sensibil al încercărilor de reprezentare a femeilor (Dúctiles / Maleabile, în regia Marisei Benito) și stârnesc interesul pentru alte medii, precum cel african (Quand j'étais petit / Când eram mic, în regia Elenei Molina). 

Trăim timpuri în care revendicările feminine și feministe ajung titluri de primă pagină în presă, dar și în care instituțiile publice îşi propun să ofere o mai mare vizibilitate realizărilor artistice ale femeilor. Este rezultatul unei revendicări istorice pe care multe femei din prezent, în special cele mai tinere, şi-o asumă. Fără îndoială, poveștile și acțiunile creatoarelor mai tinere ne permit să asistăm la un imginar nou, prin care ne este ușor să relaționăm cu femei diferite, active și deloc încadrate stereotipurilor. De asemenea, este nevoie ca realitatea să fie îmbogățită cu noi forme de expresie, cu noi teme și, mai ales, cu o nouă manieră de a articula discursul și de a reflecta asupra identității într-o notă proaspătă și optimistă.  


PROGRAM 

 7 decembrie: Dúctiles / Maleabile (Marisa Benito, 2018) 

 14 decembrie: Centrifugado / Centrifugat (Mireia Noguera, 2017) 

 21 decembrie: No me despertéis / Nu mă treziți (Sara Fantova, 2018) 

 28 decembrie: Quand j'étais petit / Când eram mic (Elena Molina, 2015) 


Anul acesta, proiecțiile de filme au ocupat un rol important în programul Institutului Cervantes din București: două serii ale proiectului „Clásicos contigo” / „Clasicii alături de tine”, seria „Contemporáneos”, reunind filme spaniole contemporane, cărora li s-au adăugat două programe dedicate scurtmetrajelor (unul reunind filme scurte sud-americane, iar celălalt realizat în colaborare cu prestigiosul Festival Internațional de Film de la Huesca).  

 

Programul de filme din toamnă a cuprins o serie de proiecții dintr-o categorie mai puțin cunoscută la noi – cine-dans, selecționate din Programul FIVER, precum și o serie de pelicule reunite sub sloganul „Noi filme spaniole de autor, online”, organizat în colaborare cu Festivalul de Film de la Sevilla.   

Acestor proiecții online cu acces gratuit li se adaugă programul de filme peruane în aer liber, proiectate în iulie în EL PATIO, terasa Institutului Cervantes din București. 

Cele mai scumpe genți din lume, la București

În premieră, o colecție din București, alcătuită din cele mai rare, scumpe și râvnite accesorii feminine din lume, considerate Rolls Royce-ul genților de firmă, create de Hermès, a fost pusă în vânzare prin licitație, la casa Artmark. 

Astfel, 6 celebre exemplare Birkin, modelul preferat al vedetelor, între care Kim Kardashian, Victoria Beckham sau Sarah Jessica Parker, se vor vinde pentru prima dată în România într-un eveniment exclusivist, chiar dacă desfășurat online, programat pentru marți, 8 decembrie, ora 18:30, anume Licitația de Crăciun, secțiunea dedicată genților Hermès, Chanel &  Louis Vuitton, precum și Vinurilor de Colecție.

Modelele de lux Birkin, ce valorează împreună cât un tablou important de Nicolae Grigorescu ori cât cea mai scumpă mașină de lux din România, reprezintă adevărate obiecte de cult fashion, căpătând, de-a lungul timpului, o notorietate mai mare decât Jane Birkin, frumoasa actriță britanică care a inspirat modelul perfect de geantă, creat de Hermès în 1984. Gențile Birkin nu se pot achiziționa pur și simplu de la magazinele Hermès, se comandă din timp – și nu de către oricine, doar clienții fideli, de mare buget, având acces la a comanda o asemenea geantă, și se așteaptă semnificativ, uneori ani de zile, pentru livrarea acestui model de geantă. În mod excepțional, cu prilejul licitației din 8 decembrie, pentru a purta la braț o ,,bijuterie” Birkin, pasionatele acestui simbol al eleganței și exclusivismului nu mai sunt nevoite să aștepte pentru a intra în posesia superlativului absolut, ci le pot achiziționa direct din licitație.

Cea mai impresionantă și valoroasă apariție, între cele 77 de genți ale secțiunii licitației, între care 15 Hermès, este modelul ,,Birkin 30” din piele de crocodil. Rarisimul exemplar este realizat în culoare Scheherazade Pink și are un preț de pornire de 27.000 de euro, raportat la un preț de magazin de 82.000 de euro. De știut că preţurile unei genți Birkin din piele de crocodil sau struţ pornesc de la un minim de 20-30.000 de euro și pot ajunge până la 300-350 de mii de euro (recent un model Birkin Himalaya Crocodile Diamond s-a adjudecat, la o licitaţie din Hong Kong, cu 350.000 de dolari).   

Birkin e mai mult decât o geantă în ediție limitată – este o operă de artă, un statement al luxului și bunului gust, dovadă a unui simţ estetic ce beneficiază și de o potență financiară pe măsură. Prețurile genților în licitație sunt însă accesibile, raportat la prețurile acestora de magazin, nemaivorbind de prețurile la care acestea circulă pe piața secundară. Astfel, exemplarul de culoare Rose Pourpre, realizat din piele Chèvre, are un preț de pornire de 8.000 de euro, raportat la prețul de listă de 18.000 de euro; tot de la un preț de 8.000 de euro va porni, pe 8 decembrie, modelul ,,Birkin” din piele Togo, de culoarea Anemone; pentru o valoare conservatoare, de doar 6.500 de euro, va începe licitația modelul ,,Birkin 35”, din piele Clemence, de culoare Etain etc..

Expoziție virtuala „Campanii pentru combaterea violenței împotriva femeii”

Începând din 27 noiembrie, se poate vizita galeria virtuală a Ambasadei Spaniei, dedicată luptei împotriva violenței de gen. Cu ocazia celor 16 zile de activism declarate de Națiunile Unite (ONU) pentru eradicarea violenței împotriva femeilor și fetelor, Ambasada Spaniei a creat o galerie virtuală unde se expun, într-un format interactiv și disponibil în limba română, cele mai importante campanii realizate de Delegația guvernului pentru lupta împotriva violenței de gen.


Se ilustrează astfel, pe de o parte, angajamentul transversal al întregii administrații publice și al cetățenilor în lupta împotriva violenței de gen și, pe de altă parte, multidimensionalitatea unei probleme care afectează toate societățile, dincolo de orice graniţe. Intenţia este aceea de a oferi o viziune profundă asupra violenței de gen, care depășește agresiunea fizică, atrăgând atenția asupra indiciilor timpurii cu privire la anumite forme de control, agresiuni verbale sau sexuale. Toate acestea se desfășoară într-un format virtual, în parte datorită restricțiilor impuse de situația socio-sanitară, dar și din dorinţa de a merge şi mai departe în trasmiterea mesajului nostru și a-l face astfel accesibil noilor generații, oriunde s-ar afla.
 
Ambasada Spaniei doreşte să-şi manifeste angajamentul permanent în lupta împotriva violenței sexiste, o problemă care afectează milioane de femei din întreaga lume și care nu ţine seama de granițe. Ii invităm pe vizitatorii galeriei virtuale să distribuie link-ul https://shorturl.at/ciwTY, să evalueze vizita și să participe activ pentru eliminarea violenței împotriva femeilor, #spreadtheword.

Expoziția Eroinele se deschide la Centrul Ceh

Libertatea, egalitatea și democrația sunt printre cele mai puternice valori ale lumii contemporane. Însă lucrurile nu au stat întotdeauna așa și, din păcate, istoria ne demonstrează că, timp de sute de ani, omenirea a reprimat potențialul intelectual a jumătate din populație prin constrângerea femeilor. Expoziția Eroinele este o celebrare a curajului, dedicării și perseverenței tuturor femeilor care au sfidat cu îndrăzneală normele sociale ale vremurilor lor. Aceasta reunește portrete ilustrate ale unor figuri marcante ale Cehiei și României, însoțite de scurte povești ale vieților lor impresionante, pe care bucureștenii sunt așteptați să le descopere începând de joi, 3 decembrie 2020, de la ora 18:00, la Centrul Ceh.

Multă lume este deja familiarizată cu faptul că până nu demult femeile au fost excluse din procesele sociale de orice fel, neavând acces la sfera politică,dreptul de a obține un divorț sau custodia copiilor (femeia și copiii erau consdierați proprietatea bărbatului), sau dreptul de vot. Cu toate acestea, este important de remarcat faptul că fenomenul de emancipare a femeii a culminat cu momentul în care acestea și-au câștigat dreptul de vot, întrucât a nega unei categorii libertatea de a alege înseamnă a-i nega existența la nivelul societății.

În societatea cehă, acest eveniment a avut loc acum 100 de ani, când a fost promulgată o lege în acest sens.Acest fapt a însemnat, pe lângă eliberarea femeilor și posibilitatea de a-și decide propriul viitor, o recunoaștere a statutului lor în societate. Cu acest prilej, studenții Facultății de Design și Arte Ladislav Sutnar au realizat, sub îndrumareaRenátei Fučíková, o serie de ilustrații prin care aduc un omagiu unor personalități importante din istoria Cehiei și elogiază reușitele tuturor acelor femei care au avut curajul să își urmeze propriul drum, într-o lume care refuza să le recunoască alte calități pe lângă cele materne. Acestea vor fi expuse în cadrul expoziției Eroinele, alături de scurte descrieri ale celor mai importante momente din viața lor.

Totodată, în 2018 s-au împlinit 100 de ani de existență a României moderne, iar nimic nu este mai elocvent pentru începuturile modernității decât momentul recunoașterii drepturilor femeilor. Cu această ocazie, au apărut la editura Univers două volume intitulate Nesupusele, care adună 100 de povești ale femeilor remarcabile din România, femei care au adus contribuții importante în diverse domenii profesionale, în ciuda constrângerilor sociale sau culturale de care s-au lovit pe parcursul vieții. O selecție se regăsește și în expoziția organizată de Centrul Ceh, însoțită de o serie de ilustrații, văzute prin ochii unui grup de tinere ilustratoare profesioniste.

„Trecutul nostru și poate chiar și prezentul sunt în cea mai mare parte formate din poveștile unor bărbați importanți – e de ajuns să aruncăm o privire în jur la numele străzilor, la statuile din orașe și parcuri, sau la invitații discuțiilor importante din diverse domenii. Este nevoie să lărgim perspectivele cu care ne-am obișnuit, iar această expoziție este o contribuție, fie ea mică, la acest demers. Cele două componenteale expoziției, cea cehă și cea românească, sunt o combinație de nume ale unor femei cunoscute sau, din contră, în mare parte uitate, și sperăm ca aceasta să servească drept inspirație vizitatorilor”, spune Robin Ujfaluši, directorul Centrului Ceh.

Expoziția Eroinele reunește cele două inițiative, cu scopul de atransmite publicului poveștile unor femei remarcabile, dar și de a aduce un omagiu tuturor celor care au luptat pentru lumea pe care o cunoaștem astăzi – o lume în care libertatea și egalitatea sunt drepturi fundamentale. Aceasta va putea fi vizitată pe 3 decembrie între orele 18:00-21:00 și va fi deschisă, în restul zilelor lucrătoare, până pe 15 ianuarie, în intervalul orar 9:00 – 16:00, la Centrul Ceh (Ion Ghica 11). Eveniment Facebook aici. 

Eveniment organizat de Centrul Ceh București, DeBasm - Asociaţia Scriitorilor pentru Copii şi Adolescenţi din România și Facultatea de Design și Arte Ladislav Sutnar.

Evenimentul se va desfășura în conformitate cu normele de prevenire a răspândirii Covid-19. Un număr limitat de persoane va avea acces în sală în același timp, masca de protecție este obligatorie, iar accesul se face doar după luarea temperaturii.

Centrul Ceh este un institut cultural ale cărui evenimente şi programe au ca scop nu doar familiarizarea publicului român cu societatea şi cultura cehă, ci, în primul rând, oferirea unui set de proiecte ce reflectă valori educative, artistice şi sociale, în Bucureşti şi în restul ţării, conectând publicul român la conţinut cultural de calitate, într-un context indie şi deschis

Zeci de mii de copii au acum mai multe șanse la o familie

Alianța România Fără Orfani (ARFO) a primit, în cadrul Galei PR Award desfășurată miercuri, 25 noiembrie 2020, distincția Gold Award pentru cea mai bună campanie de lobby și advocacy a anului.

În acordarea distincției, juriul competiției a analizat modul în care ARFO a realizat cercetarea prealabilă, și-a planificat acțiunile, și-a stabilit strategiile și instrumentele de implementare precum și capacitatea de evaluare a obiectivelor. Un punctaj semnificativ a fost acordat creativității demersului și identificării unor tehnici noi de comunicare.

“Acțiunile noastre au vizat schimbarea filosofiei de intervenție în domeniul protecției copilului dintr-o filosofie care protejează sistemul într-una centrată pe interesul copilului și îngrijirea cu prioritate în familie, nu în instituții. Am folosit un mix de instrumente, de la grupuri de lucru la nivel parlamentar și guvernamental, la acțiuni în instanță și evenimente care au adus politicienii în contact direct cu cei care aveau nevoie de această schimbare”, a declarat Liviu Mihăileanu, Președintele ARFO și coordonatorul acțiunilor de lobby ale Alianței.

Peste 370 de proiecte din 32 categorii au fost analizate de un juriu internațional reunind peste 80 de specialiști internaționali de top în comunicare și relații publice, precum și directori de agenții din SUA, Marea Britanie, Germania, Italia, Spania, Austria, Cehia, Olanda, Grecia, Rusia și România.

PR Award este cel mai important eveniment de recunoaștere a excelenței în domeniul comunicării strategice și relațiilor publice în România. Competiția este organizată de 18 ani de către Forum for International Communications, organizație care promovează excelența și respectarea standardelor etice și de performanță ale profesiei de relații publice.

Despre Alianța România Fără Orfani (ARFO)

Alianța România Fără Orfani este o organizație de de tip federativ care reunește peste 30 de organizații, persoane publice și specialiști din domeniul protecției drepturilor copilului și adopției. ARFO este afiliată organizațiilor internaționale World Without Orphans (WWO) și Christian Alliance for Orphans (CAFO).

De la meserii creative la industrii culturale

„De la meserii creative la industrii culturale”, produs de platforma de resurse Formare Culturala, este un proiect de promovare in mediul online a profesiilor creative, care isi propune investigarea specificului acestor tipuri de meserii. Domeniile culturale abordate in proiect sunt #arta, #literatura, #film si #muzica. Materialele video si text produse reprezinta instrumente de facilitare a cunoasterii profesiilor creative de catre tineri aflati la inceput de cariera, dar si de aprofundare a acestora de catre operatori culturali cu experienta, care vor sa colaboreze cu profesionisti din domeniile vizate.  Proiectul ofera si cifre din piata muncii in industrii creative.


Proiectul „De la meserii creative la industrii culturale” raspunde unor nevoi pe care echipa Formare Culturala le-a identificat in spatiul cultural actual din Romania, in urma experientei si a comunicarii cu reteaua profesionala de peste 1.000 participanti la proiecte de tip training, dezbatere, eveniment de networking cultural si cu cele peste 10.000 de persoane interesate de noutatile din domeniile culturale si creative.

Perspectiva analitica propusa prin documentare de proiectul „De la meserii creative la industrii culturale” nu este de natura exclusiv istorica sau antropologica, concentrandu-se mai mult pe elementele care duc la intelegerea specificului unor meserii din cadrul domeniilor muzica, literatura, arta si film si care vizeaza evolutia acestor profesii in acord cu schimbarile din domeniul cultural specific. Perspectiva sintetica se refera la transferul de cunostinte dinspre profesionisti cu experiente de lucru specifice, in contextul atributului cunostintelor de a fi generative. 

De asemenea, proiectul inventariaza, in cadrul unei cercetari asupra Clasificarii Ocupatiilor din Romania (COR), un numar de 232 de meserii ca profesii creative, pe Subgrupele 12, 21, 26, 34 si 35. De exemplu, pentru cele 4 domenii creative alese pentru proiectul „De la meserii creative la industrii culturale” se pot identifica sub-grupe de meserii precum: Specialisti in arte vizuale, Muzicieni, cantareti si compozitori, Regizori si producatori de film, teatru si alte spectacole, Actori, Artisti creatori si actori neclasificati in grupele de baza sau Tehnicieni in domeniul artei (expozitii, muzee si biblioteci).

Totusi se remarca, inclusiv in cadrul „Studiului privind specializarile / meseriile din domeniul culturii” (2016, INCFC), ca exista meserii noi (nu apar in COR) sau meserii care evolueaza (nu au standard ocupational sau este invechit) si ca lucratorii culturali se specializeaza in meserie fara a fi acreditati formal.  

In materialul „Coduri CAEN, industrii culturale si creative”, anexa a propunerii de politica publica „Consolidarea unui statut societal al artistului, autorului, creatorului in Romania”, proiect „Cultura Alternativa” (2019), se regasesc 41 de Coduri.

In „Cartea Alba pentru Activarea Potentialului Economic al Sectoarelor Culturale si Creative” (INCFC, 2016) se cuantifica 60.963 firme din industriile culturale si creative (conform bazei de date Borg Design, construita pe date de la Oficiul National al Registrului Comertului cu prelucrari INCFC).

Agenda Europeana pentru Cultura, lansata in 2007, sustine ca sectorul industriilor creative este un element indispensabil pentru atingerea obiectivelor strategice ale Uniunii in materie de prosperitate, de solidaritate si de securitate.

Expertii atrasi in proiectul „De la meserii creative la industrii culturale” sunt: Daniela Apostol - manager cultural, Liliana Corobca - scriitoare si cercetatoare, Bogdan Serban - realizator programe radio, producator, Gheorghe Preda - regizor de film, Doru Ionescu - istoric muzical, Cosmin Nasui - curator, istoric si critic de arta, Ion Bogdan Lefter - poet si eseist, critic si istoric literar, Adrian-Silvan Ionescu - critic si istoric de arta.

Materialele video sunt insotite de materiale-text bazate pe experienta specialistilor intervievati.

Alte detalii aici http://formareculturala.ro/profesii-creative/

Producator: Formare Culturala
Parteneri: Modernism.ro, Muzeul Municipiului Bucuresti – Palatul Sutu, Muzeul National al Literaturii Romane Bucuresti

Proiect cultural co-finantat de Administratia Fondului Cultural National

Proiectul nu reprezinta in mod necesar pozitia Administratiei Fondului Cultural National. AFCN nu este responsabila de continutul proiectului sau de modul in care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt in intregime responsabilitatea beneficiarului finantarii.

Începe BIEFF.10 🎥 prima ediție-hibrid a festivalului, accesibilă spectatorilor din toată țara

A Brave New World, cea de-a zecea ediție a Festivalului Internațional de Film Experimental București și prima disponibilă pe întreg teritoriul României, debutează marți, pe 24 noiembrie, în galeriile de artă partenere și online, pe platforma de streaming a evenimentului. Până duminică, 29 noiembrie, cele mai curajoase experimente cinematografice ale anului vor cuceri ecranele iubitorilor de film din toată țara, iar o colecție de filme va rula în cadrul unor expoziții audio-vizuale găzduite de Rezidența BRD Scena9, Anca Poterașu Gallery, Diptych Art Space și Pavilion 32 – Goethe Institut. Temele curatoriale propuse de selecția din acest an – subiecte arzătoare pentru societatea contemporană, vor face subiectul unei serii de dezbateri transmise live pe YouTube și pe pagina de Facebook a festivalului. Prin intermediul acestor transmisiuni, spectatorii vor intra în legătură directă cu regizorii filmelor prezentate în acest an, și cu jurnaliștii și specialiștii invitați la eveniment. 

Abonamentele BIEFF.10 sunt disponibile pe platforma de streaming a festivalului: https://bieff.filmchief.com/hub 

A zecea ediție BIEFF își propune să creeze un spațiu de reflecție și dezbatere care să invite la imaginarea unor viziuni alternative asupra unui viitor posibil. Structurate în șapte programe competiționale și alte trei programe speciale,  prezentate în parteneriat cu marile evenimente cinematografice europene, filmele difuzate la această ediție sunt adevărate lecţii de cinema, producţii emblematice, revelatoare în privinţa posibilităţilor nelimitate ale limbajului cinematografic, a căilor de a transcende orice graniţă dintre filmul de ficţiune, documentar şi artele vizuale. Pentru prima dată în istoria evenimentului, filmele vor putea fi urmărite de oriunde din România, pe platforma de streaming BIEFF, unde vor rămâne active timp de 48 de ore de la momentul difuzării. Pentru a le vedea, spectatorii au posibilitatea de a achiziționa unul dintre abonamentele BIEFF, în valoare de 50 de lei, care oferă acces nelimitat la toate proiecțiile online din programul festivalului, sau pot achiziționa bilete individuale pentru fiecare program difuzat online. 

BIEFF.10 începe  marți, pe 24 noiembrie, de la ora 19:00, cu proiecția online a programului competițional A Brave New World: Embracing Utopia, urmată, de la ora 21:00, de proiecția A Brave New World: The Spectre of Dystopia. O parte dintre filmele difuzate pe platforma de streaming în prima zi de festival vor putea fi urmărite și la Rezidența BRD Scena9, gazda unei expoziții audio-vizuale dedicate. Pornind de la filmele incluse în programul competițional The Spectre of Dystopia, spectatorii sunt invitați să participe să aprofundeze tematică propusă în cadrul unei dezbateri transmise live pe pagina de Facebook și pe canalul de YouTube – miercuri, pe 25 noiembrie, de la ora 19:00. La discuția moderată de jurnalistul Matei Martin, care îl va avea ca invitat pe Cristian Iftode, vor participa și regizorii SørenLind, Pedro NevesMarques, Luisa Mello.

Miercuri, pe 25 noiembrie, șase perspective temerare asupra identității feminine, deopotrivă obiective și subiective, vor putea fi descoperite în cadrul programului Public Eye, Private I, de la ora 19:00. În completarea acestei proiecții, dezbaterea Public Eye, Private I. Despre reprezentarea publică a rolurilor de gen – programată pe 26 noiembrie, de la ora 19:00, își propune o discuție despre măsura în care reprezentările publice și noțiuni pre-existente despre sex și gen se fac răspunzătoare pentru roluri de gen restrictive, dar și de fenomene precum abuzul sexual sau domestic. Tot pe 25 noiembrie, de la ora 21:00, vor rula în premieră filmele din secțiunea competițională A State of Grace, centrată pe experiențe și senzații ce stau sub imperiul irealității imediate.

Într-o perioadă în care fenomenul naționalist este în creștere în Europa, tema strămutării forțate și cea a migrației economice sunt adesea folosite în mod negativ, cu scopul de a crea un climat de anxietate și dezbinare socială. Filmele din programul competițional The MapIsNottheTerritory sondează aceste aspecte începând de joi, 26 noiembrie, ora 19:00, și până a doua zi, la aceeași oră, când spectatorii sunt invitați la o dezbatere asupra reprezentărilor contemporane ale migrației și strămutării, moderată de jurnalista Diana Meseșan. O parte dintre aceste filme vor putea fi urmărite, în perioada festivalului, într-o expoziție găzduită de DiptychArtSpace.

Conexiunile cu cele mai importante evenimente cinematografice europene reprezintă deja o tradiție pentru BIEFF, iar ediția cu numărul 10 a festivalului nu putea face excepție. În cadrul programului special GoldenShorts, una dintre cele mai populare secțiuni ale festivalului, vor fi difuzate joi, de la ora 21:00, bijuterii cinematografice distinse cu cele mai importante premii la Festivalurilor Internaționale de Film de la Berlin, Rotterdam, Oberhausen sau  Clermont-Ferrand.

Vineri, pe 27 noiembrie, de la ora 21:00, se vor vedea online filmele din programul competițional Sublime Bodies, în care corpul este simultan obiect și subiect. Proiecția va fi urmată, pe 28 noiembrie, de o dezbatere care va chestiona diverse norme sociale și preconcepții despre sexualitate, într-o încercare de a revendica puterea reprezentărilor sexualizate ale corpului dintr-o perspectivă queer, eliberând calea pentru identitate și libertate personală. Discuția moderată de Călin Boto va fi difuzată live de la ora 19:00, iar printre invitați se vor număra artistul/artista Paul/a Duncă și regizorii unor filme din competiție. Alături de Public Eye. Private I, programul va fi prezentat în cadrul unei expoziții audio-vizuale găzduite de Anca Poterașu Gallery

Cele șase filme incluse în programul competițional An Act of Violence chestionează și polemizează cu ideea de moralitate a violenței. Acestea vor fi difuzate pe platforma de streaming vineri, pe 27 noiembrie, de la ora 19:00, și vor fi completate de o dezbatere ce își propune să ridice întrebări în legătură cu moralitatea violenței, cât și cea a reprezentărilor publice ale violenței, care la rândul lor pot influența propagarea violenței și să inspire o și mai puternică radicalizare. Discuția programată sâmbătă, pe 28 noiembrie, de la ora 17:00, va fi moderată de Iulia Popovici, și îi va avea ca invitați pe Bogdan Ghiu și pe o parte dintre regizorii filmelor prezentate în cadrul programului.

Parteneriatul cu Berlinale Forum Expanded continuă și în 2020, printr-un showcase special care va aduce în fața publicului românesc 4 filme din selecția prestigioasei secțiuni a Festivalului Internațional de Film de la Berlin  care sfidează barierele formale și temporale, imaginând noi scenarii de funcționare și de reprezentare ale lumii plasate într-un viitor alternativ. Filmele difuzate sâmbătă, pe 28 noiembrie, de la ora 19:00, vor genera și o dezbatere, programată în ultima zi de festival, la aceeași oră. Ele vor sta în centrul unei expoziții dedicate, pe care spectatorii sunt invitați s-o descopere la Pavilion 32 – Goethe Institut. 

Pe 27 și 28 noiembrie, de la ora 17:00, o selecție a filmelor premiate de-a lungul ultimului deceniu de juriul BIEFF, va fi prezentată în cadrul BIEFF - A decade of cinematic innovation - două programe aniversare difuzate în onoarea celor 10 ani de inovație în cinematografie. Duminică, în ultima seară de festival, de la ora 21:00, spectatorii vor putea revedea filmele premiate la această ediție, în cadrul unei proiecții online, pe platforma de streaming a festivalului. 

***

Cea de-a 10-a ediție a Festivalului Internațional de Film Experimental București este organizată de Asociația Culturală Manekino în parteneriat cu PRINTOR COM și este co-finanțată de Ministerul Culturii și Centrul Național al Cinematografiei.

Parteneri: Friedrich-Ebert-Stiftung, Institutul Francez, Institutul Goethe, Centrul de Teatru Educațional Replika.

Spații partenere: Rezidența BRD Scena9, Anca Poterașu Gallery, DiptychArtSpace, Institutul Goethe

Pertener media principal: Radio Guerrilla