Centrul Ceh preia presedintia EUNIC Romania



Centrul Ceh, unul dintre cele mai mici insitute culturale din România, va reprezenta și va conduce EUNIC România, o uniune prestigioasă a institutelor culturale, în 2017. František Zachoval, directorul Centrului Ceh București, a fost ales președinte și  Evelin Hust, directoarea Institutului Goethe a fost aleasă vicepreședinte, la întâlnirea anuală a grupului, care a avut loc la Constanța, pe 26 ianuarie 2017. Președinția a fost preluată de la Forumul Cultural Austriac. 

EUNIC România a fost fondat în 2008 și, încă de la începuturile sale, a inițiat numeroase evenimente importante, precum Muzeul Benzilor Desenate, cinci ediții ale Nopții Literaturii Europene, zece ediții ale Nopții Institutelor Culturale Europene, precum și Festivalul de Film European. Centrul Ceh este o organizaţie guvernamentală care promovează imaginea Republicii Cehe în România şi sprijină dezvoltarea relaţiilor ceho-române în toate domeniile culturii, ştiinţei, învăţământului, comerţului şi turismului.

Scopul președinției este de a implementa noua strategie a grupului, care se concentrează asupra incluziunii sociale și promovării limbilor și multilingvismului. 

Mandatul nostru va fi bazat pe noua strategie a EUNIC. Am primit recent ajutor financiar din partea EUNIC Global, în vederea realizării unui nou proiect, pe care îl dezvoltăm în colaborare cu Reprezentanța Comisiei Europene în România. De asemenea, am început să lucrăm la transformarea și îmbunătățirea Festivalului de Film European, care dorim să devină cel mai mare festival de film din București”, a declarat František Zachoval.

La întâlnirea de la Constanța, au fost prezenți, printre alții, Forumul Cultural Austriac, Delegația Wallonie-Bruxelles, Institutul Francez București, Goethe-Institut București, Fundația Culturală Greacă, Institutul Cultural Maghiar, Institutul Italian de Cultură “Vito Grasso", Ambasada Olandei în România, Institutul Polonez, Institutul Portughe, Institutul Cultural Român, Institutul Cervantes, Ambasada Spaniei și British Council România.

EUNIC - European Union National Institutes for Culture – promovează prietenia între popoarele Europei și lumii prin intermediul culturii. EUNIC aduce laolaltă organizații din toate cele 28 de state membre și adaugă valoare prin rețeaua globală de grupuri. Reunind resursele și experiza membrilor săi și desfășurând acțiuni comune în domeniile de interes, EUNIC este recunoscut ca partener al UE.

0 comentarii: