Galeriile Artmark: Începutul Coloanei fără sfârşit


Licitația de Toamnă - Top 100 Mari Maeștri ai Artei Românești
Athénée Palace Hilton, București
Miercuri, 31 octombrie 2018, ora 19.30
 
1924. Brâncuşi împreună cu mai mulţi prieteni artişti stau la o masă în celebra Café de la Rotonde din Montparnasse. Ceasurile sunt înaintate. Se râde, se bea, se discută Arta. Brâncuşi cere chelnerului un ghid al Montparnasse-ului şi schiţează din câteva linii obsesiile sale de-o viaţă: un cap de femeie (o ”Muza adormită”, semn că artistul nu o uitase pe frumoasa baronesă Renée Irana Frachon care îi pozase între 1909-1910) şi coloana fără sfârşit, căreia peste ani îi va da viaţă la Târgu-Jiu.
În anii '30, ghidul va ajunge în posesia lui Ion Alexandrescu (cioplitorului lui Constantin Brâncuși din perioada 1937-1938 în cadrul proiectelor monumentale din ansamblul sculptural din Târgu Jiu).
Din această colecţie istorică, schiţele La Colonne sans fin/La muse endormie” (Les Guides de Paris) (preț de pornire 10.000 €) ajunge în Licitația de Toamnă - Top 100 Mari Maeștri ai Artei Românești din data de 31 octombrie.
 
În mai 2018, o sculptură din bronz realizată de artistul român s-a vândut cu 71 de milioane de dolari, la o licitaţie organizată de Casa Christie's din New York. Astăzi, românii au şi ei şansa de a-l preţui din nou pe Brâncuşi.

0 comentarii: