”CHARLESTON”, regizat de Andrei Crețulescu, din 8 iunie în cinematografe
Ana Ularu,
Andrei Cretulescu,
Bucuresti,
Charleston,
Cinema,
Dorian Boguta,
Gheorghe Ifrim,
Kinosseur Productions,
Lucian Ifrim,
Radu Iacoban,
Rollercoaster PR,
Serban Pavlu,
Victor Rebengiuc
“Charleston”, debutul în lungmetraj al lui Andrei Creţulescu, va fi lansat în cinematografele din România pe 8 iunie 2018. Filmul este distribuit în România și Republica Moldova de Kinosseur.
La câteva săptămâni după moartea soției sale, Ioana, și în seara în care împlinește 42 de ani, Alexandru are parte de un „cadou” cel puțin bizar: vizita mai tânărului Sebastian, care pretinde că a fost iubitul Ioanei în ultimele cinci luni... mai mult sau mai puțin. “Charleston”, e povestea dulce-amară a unui triunghi amoros absurd, „format” din doi bărbați și femeia pe care au pierdut-o amândoi, un love story neconvențional cu parfum retro, un cocktail pop condimentat cu umor negru, emoție, un soundtrack eclectic și chiar un intermezzo dansant.
Din distribuția filmului fac parte Șerban Pavlu, Radu Iacoban, Ana Ciontea, Victor Rebengiuc, Ana Ularu, Dorian Boguță, Gabriela Popescu, Adrian Titieni, Andreea Vasile, Gavril Pătru, Gheorghe Ifrim, Lucian Ifrim, Sergiu Costache, Claudiu Dumitru, Letiția Vlădescu, Vlad Galer și Alina Berzunțeanu. Scenariul a fost scris de Andrei Creţulescu, imaginea poartă semnătura lui Barbu Bălășoiu, montajul a fost realizat de Cătălin Cristuţiu, scenografia de Mălina Ionescu, muzica originală a fost compusă de Massimiliano Nardulli iar sound design-ul îi aparține lui Marius Leftărache. Coloana sonoră a filmului conține piese interpretate de Get Well Soon, Dengue Fever, Pretties for You, Harlequin_Jack, Noir Désir și Pipe’s Not Dead!.
“Charleston”, a avut premiera mondială în competiția oficială a Festivalului de Film de la Locarno, în august 2017. Ulterior, filmul a fost proiectat în cadrul festivalurilor de film de la Chicago, Varșovia, Braunschweig, Zagreb, Salonic, Cairo, Bilbao și Minsk, unde a și câștigat un premiu special din partea juriului „pentru că aduce o gură de aer proaspăt în cinema-ul românesc.” Cele mai multe dintre aceste proiecții au fost sold out - în urma reacției entuziaste a publicului, festivalul de la Locarno a organizat chiar o proiecție suplimentară. „Turneul festivalier 2018” a început în februarie, când filmul a fost prezentat în cadrul festivalului Travelling, de la Rennes, și continuă în martie/aprilie, când “Charleston”, va fi proiectat în cadrul competitiței festivalului Kino Pavasaris, de la Vilnius, ajuns la ediția cu numărul 23.
„Mai rar un film românesc cu un asemenea potențial de public” consideră site-ul cineuropa.org, în timp ce publicația americană „Chicago Sun-Times” găsește că „“Charleston”, este mai puțin cinic decât filmele Noului Val Românesc și mai degrabă tandru.” „“Charleston” este un film reușit, nu în ultimul rând datorită recitalului actoricesc impecabil al protagoniștilor Șerban Pavlu și Radu Iacoban” (nonsolocinema.it); „Comparația cu „Magnolia” lui P.T. Anderson poate părea un sacrilegiu, dar îndrăznețul “Charleston” ține piept provocării cu ambiție și mândrie” (otroscineseuropa.com); ”„Charleston” este foarte inteligent, adeseori teribil de amuzant, mereu sincer și cald” (nospoilerreviewz.com); „Andrei Crețulescu pășește pe urmele unor Jarmusch și Kaurismaki” (zelluloid.de); „Un suprarealism tandru, filmat cu aceeași rigoare obsesivă de la primul la ultimul cadru, ”Charleston” se poate povesti în aceeași măsură în care se poate dansa. Adorabil!” (pascalgavillet.ch) - sunt doar câteva dintre considerațiile cronicarilor europeni și americani. „O serie de reflecții filosofice pigmentate cu sarcasm amuzant (...) „Charleston” este deopotrivă nostim și tușant”, concluzionează prestigioasa revistă online „Senses of cinema”.
Fost critic de film și fost producător creativ HBO România, Andrei Crețulescu a înfiinţat compania de producţie Kinosseur în 2011. A regizat scurtmetrajele „Bad Penny” și „Kowalski”, acesta din urmă distins cu trofeul Festivalului de Film de la Zagreb, în 2014, şi cu Premiul de Regie şi de Interpretare (Andi Vasluianu) la Festivalul de Film de la Lille, în 2015. „Ramona”, cel de-al treilea scurtmetraj al său, a câștigat în 2015 premiul Canal+ la Semaine de la Critique - Cannes, premiul pentru Cel mai bun scurtmetraj românesc la TIFF, Premiul II la Festivalul de Film de la Chicago și premiul Gopo pentru Cel mai bun scurtmetraj al anului. În 2017, Andrei Crețulescu a încheiat o nouă trilogie de scurtmetraje, începută cu „Șapte luni mai târziu” în 2016. Noile scurte, „În umbra bărbaților” și „Parabellum”, își vor începe traseul festivalier în cursul acestui an.
„Charleston” este o producție româno-franceză între ICON Production și Les Films du Tambour, realizată în coproducție cu .Mille et Une. Films și Wag Prod, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei, The Group, Publicis Groupe, Region Bretagne, Rennes Metropole, în asociere cu Kinosseur, Wearebasca, Digital Cube și cu participarea HBO Europe. Producătorii filmului sunt Velvet Moraru, Marie Legrand, Rani Massalha și Andrei Crețulescu. Agentul internațional de vînzări al filmului este compania franceză Versatile. Promovarea media este asigurată de compania ROLLERCOASTER PR.
Comments
0
Un film de referință al lui Alexandru Tatos la Cineclubul FILM
Vineri, 2 martie 2018, de la ora 19, Sala Eforie (Jean Georgescu) a Cinematecii Române din Bucureşti (Str. Eforie nr. 2) găzduieşte cea de-a 18-a ediţie a Cineclubului FILM, în cadrul căreia va fi proiectat un alt titlu notabil al istoriei filmului românesc, FRUCTE DE PĂDURE (1983), o dramă semnată de importantul cineast român Alexandru Tatos (1937-1990). Mult mai puțin cunoscut decât capodopera regizorului, SECVENȚE (1982), prezentată și ea în cadrul Cineclubului FILM, FRUCTE DE PĂDURE este un film ce merită cu siguranță să fie redescoperit. La Cinemateca Eforie vor vorbi, despre FRUCTE DE PĂDURE și regizorul său, directorul de imagine Florin Mihăilescu (colaborator apropiat al lui Alexandru Tatos), realizatoarea costumelor Svetlana Mihăilescu, actorii Manuela Zaharie (fostă Boboc), interpreta rolului principal, și Cornel Mihalache (acum regizor). Alături de invitați se vor afla, ca de obicei, criticul şi profesorul de cinema Dana Duma, redactor şef al revistei FILM, precum și redactori și colaboratori ai publicației editate de UCIN.
Cineclubul FILM este o serie de evenimente (proiecții speciale cu filme românești remarcabile, prezentate în copii noi sau restaurate şi însoțite de discuții cu invitați) organizată de Arhiva Naţională de Filme – Cinemateca Română în colaborare cu revista FILM, publicație trimestrială a Uniunii Cineaștilor din România (UCIN). Tariful unic de acces la aceste evenimente este de 3 lei.
Cineclubul FILM a început în luna ianuarie 2015, iar în primele 17 întâlniri de la Cinematecă au fost prezentate filmele româneşti O LACRIMĂ DE FATĂ (Iosif Demian, 1980), S-A FURAT O BOMBĂ (Ion Popescu Gopo, 1962), MERE ROŞII (Alexandru Tatos, 1976), MOROMEŢII (Stere Gulea, 1987), RECONSTITUIREA (Lucian Pintilie, 1970), DIRECTORUL NOSTRU (Jean Georgescu, 1955), DOMNIŞOARA AURICA (Şerban Marinescu, 1886), IACOB (Mircea Daneliuc, 1988), NUNTA DE PIATRĂ (Mircea Veroiu şi Dan Piţa, 1971), TRECĂTOARELE IUBIRI (Malvina Urşianu, 1974), ANOTIMPURI (Savel Stiopul, 1964), SĂ MORI RĂNIT DIN DRAGOSTE DE VIAŢĂ (Mircea Veroiu, 1984), LA CAPĂTUL LINIEI (Dinu Tănase, 1983), SECVENŢE (Alexandru Tatos, 1982), ŢĂRMUL N-ARE SFÂRŞIT (Mircea Săucan, 1961), DINCOLO DE BARIERĂ (Francisc Munteanu, 1965) și FAUST XX (Ion Popescu Gopo, 1966).
Printre invitaţii de până acum ai Cineclubului s-au numărat: regizorul şi scenaristul Stere Gulea, regizorul Dinu Tănase, directorii de imagine Vivi Drăgan Vasile şi Doru Mitran, monteurul Mircea Ciocâltei, cântăreaţa şi actriţa Marina Voicu, actorii Dan Condurache, Ion Dichiseanu, Irina Ionescu şi Dorel Vişan, criticii Ioan-Pavel Azap, Călin Căliman, Dana Duma, Marilena Ilieşiu, Magda Mihăilescu, Cristian Tudor Popescu, Călin Stănculescu şi Titus Vîjeu, scriitorul şi publicistul Bedros Horasangian, jurnalistul şi editorul Emil Stanciu.
Detalii film:
FRUCTE DE PĂDURE
România, 1983, 90 min., color, versiune originală
Dramă
Regia: Alexandru Tatos
Scenariul: Dumitru Radu Popescu
Imaginea: Florin Mihăilescu
Costumele: Svetlana Mihăilescu
Cu: Manuela Boboc (Zaharie), Ion Fiscuteanu, Mariana Mihuţ, Ion Besoiu, Gabriela Rătescu, Cornel Mihalache
„Apărut, în creaţia lui Alexandru Tatos, la un an după succesul de critică al SECVENŢELOR, FRUCTE DE PĂDURE poartă semnele universului tematic al regizorului: nevoia de dragoste, dorul de puritate, sensibilitatea celor «umiliţi şi obidiţi», sacrificiul făcut în numele unui ideal (...).” (Marian Rădulescu, LiterNet.ro)
„Este filmul visurilor spulberate, al compromisurilor pe care le facem uneori cu viaţa, al forţei şi frumuseţii morale, care-ţi dau puterea să te ridici, chiar şi atunci când pari iremediabil căzut, dar şi al răului pe care-l putem face din uşurinţă şi inconştienţă, schimbând cursul unui destin.” (Alexandru Tatos, „Almanah Cinema”, 1983)
Iron Queens Festival la Craiova pe 20 si 21 aprilie in Cult Club
Cult Music Club din Craiova prezinta Iron Queens Festival, un eveniment dedicat trupelor female fronted pe 20 si 21 aprilie. Pe scena clubului vor urca Fallen Arise (simfonic metal, Grecia), Aftermoon (metal modern, Ucraina), Project Renegade, Adastia, Rrichterinvoid si Dimorfia. Ovidiu Ioncu "Kempes", vocea simbol a rockului romanesc, fondatorul si liderul trupei KEMPES și fostul vocalist al trupei Cargo este invitat special in seara de 20 aprilie.
FALLEN ARISE este o trupa de metal simfonic formata in Atena, Grecia in 2009. Dupa lansarea primului lor EP, 'Eternal' 'in 2011, primul album de studio' 'Ethereal' 'a fost inregistrat si lansat in 2013. Dupa aceasta, albumul de studio "Adeline" a fost lansat în 2015 și prezinta colaborarea a 40 de muzicieni apreciati din diferite orchestre din Grecia.
https://www.youtube.com/watch?v=6npIAHxgvsM
AFTERMOON este o trupa moderna de metal din Kiev, Ucraina, formata in 2012. Trupa imbina metalul modern cu influente de muzica clasica, dar si rock alternativ si crossover. Show-uri Aftermoon sunt renumite pentru dinamica acordata de un setlist variant cu piese melancolice unde pianul isi regaseste locul, dar si bucati care aduc aminte de metalul extrem. Trupa a lansat albumul de debut “Phase One” prin WormHole Death Records, Warner Music Group.
https://www.youtube.com/watch?v=obvbtA9OvGU
PROJECT RENEGADE (Grecia, alternative metal)
https://www.youtube.com/watch?v=Fb_A8Wx6oH8
ADASTIA (Romania, symphonic power metal)
https://www.youtube.com/watch?v=C8-k6333nmQ
RRICHTERINVOID – (Romania, industrial/tanz-metal)
https://www.youtube.com/watch?v=iJ-qSb7_Lt0
DIMORFIA (Grecia, heavy/power/symphonic metal)
https://www.youtube.com/watch?v=f3k7n25BWvI
Programul festivalului:
20 aprilie – Fallen Arise, Adastia, Ovidiu Ioncu “Kempes” – invitat special
21 aprilie – Aftermoon, Project Renegade, Dimorfia, Rrichterinvoid
Pagina oficiala de FB a eventului: https://www.facebook.com/events/1490495877697862/
Adresa Cult Music Club – Fratii Buzesti nr.23, Craiova
Mai multe informatii la https://www.facebook.com/CultMusicClub/
Abonați-vă la:
Postări (Atom)