Marcin Wasilewski Trio la Bucharest Jazz Festival

Polonia va fi reprezentată anul acesta la Bucharest Jazz Festival de un proiect extrem de interesant: formația poloneză Marcin Wasilewski Trio și saxofonistul suedez Joakim Milder prezintă albumul „Spark of life” (editat anul trecut la renumita casă de discuri germană ECM Records), cel de-al 8-lea album din cariera de 20 de ani a trio-ului polonez și primul în cadrul colaborării cu artistul suedez.

Albumul reunește compoziții proprii semnate de Marcin Wasilewski și o selecţie de interpretări extrem de interesante ale unor compoziții precum „Actual Proof” a lui Herbie Hancock, hit-ul pop „Message In A Bottle” al celor de la Police ș.a.

Trio-ul Marcin Wasilewski este, alături de renumitul saxofonist polonez Tomasz Stańko – care, nota bene, a concertat și el la Bucharest Jazz Festival în 2013 –  singura formație poloneză care colaborează de ani buni cu prestigioasa casă de discuri germană ECM RECORDS. Din 1994 trio-ul concerteazӑ pe scenele muzicii de jazz din toatӑ lumea şi colaboreazӑ cu maeştri ai improvizaţiei precum Jan Garbarek, Gianluigi Trovesi, John Surman, Louis Sclavis.

Marcin Wasilewski este unul dintre cei mai valoroși pianiști polonezi de jazz, obținând până în prezent patru premii „Fryderyk”, cel mai prestigios premiu muzical din Polonia, la categoria „Muzicianul Jazz al Anului”  (ultimul chiar anul acesta, dar și în 2001, 2005 și 2012), în timp ce alături de trio-ul său a câștigat cinci statuete „Fryderyk” pentru „Albumul Jazz al Anului” (în 2001, 2002, 2005, 2009 și anul acesta). În formula de trio a câştigat în 2005 și Quarterly Prize al German Records Critics.

„Vorbim de tânӑrul trio polonez care s-a fӑcut observat cu câţiva ani în urmӑ, când a început sӑ cânte alӑturi de veteranul trompetist de jazz al Poloniei, Tomasz Stańko, şi care a fӑcut mari valuri cu discul lor de debut în 2005. Cât despre ultimul album Wasilewski, la o primӑ impresie poate pӑrea cӑ muzica nu încearcӑ sӑ te loveascӑ în plex, dar în timp descoperi cӑ acordurile lor fac asta fӑrӑ sӑ îţi dai seama.” - John Fordham, The Guardian

Joakim Milder - Nӑscut în 1965, dintr-o profesoarӑ de muzicӑ şi unul dintre cei mai buni pianişti de swing din Stockholm, Joakim Milder se decide sӑ devinӑ muzician de jazz când avea doar 15 ani. Saxofonul l-a ales dintr-o întâmplare şi, în doar câţiva ani, şi-a dezvoltat o manierӑ foarte personalӑ de a cânta. 
Marcin Wasilewski - pian
Sławomir Kurkiewicz - contrabas
Michał Miśkiewicz- tobe
Joakim Milder - saxofon

0 comentarii: