ARTmania Festival in colaborare cu Librariile Humanitas, Teatrul National „Radu Stanca” Sibiu & Muzeul ASTRA continua seria evenimentelor alternative


ARTmania Festival, în colaborare cu Librăriile Humanitas, Teatrul Național „Radu Stanca” din Sibiu și cu Muzeul ASTRA, continuă seria evenimentelor alternative culturale pregătite pentru cea de-a 14-a ediție cu: sesiune de lectură, seminar despre muzica și instrumentele tradiționale nordice, ateliere practice de tehnici tradiționale de cusut ie și cu oferirea de acces gratuit, în baza brățării de festival, în muzeu și la evenimentele organizate de Muzeul Civilizației Populare Tradiționale „ASTRA” din Sibiu.  Evenimentele vor avea loc în perioada 26 - 27 iulie 2019.

Ateliere practice de tehnici tradiționale de cusut ie în colaborare cu Muzeul ASTRA
Pasionații de design, de tradiții și de meșteșuguri au ocazia de a participa gratuit, în perioada ARTmania, la câteva ateliere practice inedite, în care vor afla din secretele semnificațiilor ascunse în modelele cusute pe iile românești și despre modul în care aceste modele pot fi aduse la viață.

Atelierele vor fi susținute de doamna Felicitas Rarcaș de la Școala Populară de Arte din Bacău, fiind oferite cu sprijinul Muzeului Civilizației Populare Tradiționale „ASTRA” din Sibiu.

Pe parcursul seminariilor, doamna Felicitas Rarcaș va dezvălui povestea pânzei de țesut și a iei românești (a istoricului, evoluției acestui obiect vestimentar tradițional și a semnificațiilor ascunse de acesta) și va prezenta pe larg tehnicile tradiționale de țesut folosite și tipurile de modele care pot fi întâlnite pe iile românești.

Atelierele practice de cusut ie vor avea loc, în incinta Librăriei Humanitas „Constantin Noica” din Sibiu, vineri (26 iulie 2019), între 14:00 – 16:00 și sâmbătă (27 iulie 2019) între 10:30 – 12:00.

Accesul în baza brățării de festival este gratuit, în limita locurilor disponibile (aprox. 30 de locuri per seminar).
Adresa Librăriei Humanitas „Constantin Noica”: Bd. Bălcescu nr. 16.

Seminar dedicat muzicii și intrumentelor tradiționale muzicale nordice susținut de Eilif Gundersen, membru în trupa Wardruna
Eilif Gundersen (membru al trupei Wardruna) va susține un seminar inedit, parte din evenimentele alternative marca ARTmania desfășurate în perioada festivalului.

Astfel, vineri (26 iulie 2019), între 17:15 – 18:00, Eilif va vorbi pasionaților de muzică și de mitologie despre muzica tradițională și despre instrumentele tradiționale nordice.

Evenimentul este dedicat participanților la ARTmania Festival 2019, care au acces gratuit în baza brățării de festival, în limita locurilor disponibile (aprox. 30 de locuri).

Seminarul dedicat muzicii, mitologiei și instrumentelor muzicale nordice va avea loc în incinta Librăriei Humanitas „Constantin Noica” din Sibiu (Bd. Bălcescu nr. 16).

Sesiune de lectură în colaborare cu Librăriile Humanitas
Librăriile Humanitas se alătură festivalului ARTmania în efortul de promovare a activităților culturale prin oferirea unei sesiuni speciale de lectură dedicate participanților la festival.

Aceștia vor avea acces gratuit, în baza brățării de festival, în limita locurilor disponibile (aprox. 30 locuri), la acest eveniment. Sesiunea se va desfășura în incinta Librăriei Humanitas „Constantin Noica” din Sibiu, sâmbătă (27 iulie 2019) între 15:00 – 17:00. Adresa Librăriei Humanitas „Constantin Noica”: Bd. Bălcescu nr. 16.

Sesiunea de lectură va fi susținută de cunoscuta actriță Lerida Buchholtzer, de la Teatrul Național „Radu Stanca” din Sibiu, care va da viață cuvintelor prin lecturarea de fragmente din „Fluturele negru” cunoscuta lucrare a scriitorului Radu Paraschivescu și din „Melancolia” semnată de Mircea Cărtărescu.

„Fluturele negru” (Radu Paraschivescu) este romanul unei predestinări în care fiecare amănunt (copilăria chinuită, maestrul iubit, dar aflat într-o altă vârstă a picturii, amorul novelesc pentru o femeie pierdută, dar mai ales spectrul morţii-prietene, viziunea fluturelui negru în fiecare gest, vis, întâmplare) îşi are rolul său.

Nu există scăpare din universul negru al lui Caravaggio (pare a ne spune povestitorul din alt timp), nu există scăpare în afara scurtului moment în care, printr-un tertip (de ordinul creaţiei din nimic), artistul ne obligă să privim altfel figurile sale ambivalente, concupiscente sau suave, fructele sale pline de o sevă artificială, «cinele de taină» necanonice şi neconvenţionale.“, potrivit recenziei oferite de Simona Sora.

„Melancolia” (Mircea Cărtărescu), bestseller la Bookfest 2019, atinge subiecte de o profundă umanitate și emoție, precum singurătatea și melancolia. „Ajunse la rond, unde îl aștepta Vasile Singurătate. Coborâse de pe soclul său și levita la o palmă deasupra aleii. În dreptul frunţii, al coastelor și-n josul pântecului piatra lui nobilă era spartă. Dar ţinea încă la piept o carte, singura scrisă de el vreodată, o carte ilizibilă de piatră. Băiatul se-apropie de soclu și citi înc-o dată inscripţia săpată-n aramă: CUM NINGE SOARTA? Își lipi fruntea de ea și-o repetă în gând până cuvintele își pierdură sensul. Apoi se-ndreptă către marele mutilat și-l luă, fără să-l privească, de braţ. Porniră-mpreună de-a lungul șinelor de tramvai, lăsându-și în urmă umbrele lungi și subţiri. Strada era tăcută și pustietatea totală. Drumul n-avea sfârșit. Omul de piatră avea să-l însoţească de-acum toată viaţa.“  

Lerida Buchholtzer, de la Teatrul Național „Radu Stanca” din Sibiu, este una dintre cele mai cunoscute și îndelung aplaudate actrițe. Este cunoscută pentru numeroase roluri jucate cu mare talent, precum cele din spectacolele „Un tramvai numit Popescu” (un proiect de spectacol comunitar, itinerant, neconvențional, experimental, alternativ, scenariul fiind o dramatizare a textelor aparținând operei antume și postume a poetului Cristian Popescu - poeme și eseuri) și „... E rândul” (texte din Eugène Ionesco şi Samuel Beckett, spectacol realizat de Lerida Buchholtzer).

De-a lungul carierei, doamna Buchholtzer a fost premiată pentru activitatea sa artistică, distincții dintre care pot fi menționate: Premiul pentru rolul Ioana Zănatica, din spectacolul „Cruciada copiilor”, de Lucian Blaga, la Festivalul Internaţional „Lucian Blaga” din Sebeş (1999) sau Premiul pentru rolul Bogdana, din spectacolul „Jesus Christus Rex Moldavie”, de Mihai Eminescu, la Festivalul de creaţie I. D. Sârbu (1991).

Muzica și tradițiile se întâlnescu din nou. Acces GRATUIT, în baza brățării de festival, în cadrul Muzeului Civilizației Populare Tradiționale „ASTRA” din Sibiu și la evenimentele organizate în incinta sa

Complexul Național Muzeal ASTRA (Muzeul Satului din Sibiu) continuă parteneriatul cu ARTmania Festival, susținând acest proiect cultural modern prin acordarea accesului gratuit în spațiul care promovează tradițiile românești.

Astfel, în perioada festivalului ARTmania (26-27 iulie 2019), participanții la festival beneficiază de acces gratuit în incinta Muzeului Civilizației Populare Tradiționale „ASTRA” din Sibiu, în baza brățării de acces primite pentru ediția ARTmania Festival 2019. 


De asemenea, festivalierii vor avea acces gratuit la două evenimente organizate în interiorul Complexului Muzeal ASTRA:

Chinese Lantern Festival
Festivalul lampioanelor este o tradiție chineză veche de secole, sărbătorită din vremea dinastiei Han, ilustrând spectaculoase scene inspirate din istorie și mitologie.

În 20 de ansambluri luminoase, prin  detalii incredibile, cunoaștem creaturi fabuloase din legendele Chinei antice, dar și imaginii familiare, o adevărată punte spre o cultură exotică și misterioasă. Nu în ultimul rând, Chinese Lantern Festival, reprezintă un motiv în plus de a vizita, muzeul ASTRA, la lumina zilei, și al redescoperi sub lumina lampioanelor.

Festivalul Lampioanelor din incinta complexului Muzeal ASTRA are loc în fiecare seară, între orele 20:00 – 24:00, accesul gratuit la eveniment al festivalierilor putând fi făcut în serile de vineri (26 iulie 2019) și sâmbătă (27 iulie 2019).

Olimpiada “Meșteșuguri Artistice Tradiționale”– ediția a XXIV-a –  24 - 28 iulie 2019

În perioada 24 – 28 iulie 2019, are loc cea de a XXIV-a ediţie a fazei naţionale a Olimpiadei „Meşteşuguri artistice tradiţionale” găzduită de Muzeul ASTRA în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar al Judeţului Sibiu. În 2017, această competiție a fost distinsă cu mențiunea specială a jurului Europa Nostra.

Ediţia 2019 reuneşte 250 de participanţi, din 31 de judeţe ale ţării, inclusiv Sibiu și București, dar şi din străinătate din țări ca Suedia, Republica Bulgaria şi Republica Moldova, R.P. Chineză (Institutul Confucius Sibiu/ ULBS Sibiu).

Cu această ocazie, vizitatorii Muzeului vor putea participa la workshop-uri interactive precum:
·         24 – 28 iulie - Confecționat podoabe și jucării tradiționale workshop susţinut de meșterul Mircea Lac, Deva, Hunedoara. Loc: Complexul arhitectonic maramureșan Berbești, Muzeul în aer liber
·         24 – 28 iulie - Ora de joacă în muzeu. Loc: Școala din Ticera - Etno Tehno Parc, Muzeul în aer liber
·         27 – 28 iulie - Arta decupării hârtiei, pictură chinezească, origami și jocuri tradiționale Shuttlecock și Tou Hu - workshop susţinut de reprezentanţii Institutului Confucius Sibiu, ULBS Sibiu
·         27 – 28 iulie - Jocuri tradiționale suedeze – workshop susținut de elevii din Suedia. Locaţie: Complexul arhitectonic maramureșan Berbești, Muzeul în aer liber
·         27 – 28 iulie - Dansuri tradiționale din Bulgaria – workshop susținut de Ansamblul Folcloric „Sivek”, Gabrovo, R. Bulgaria. Loc: Poienița Straja - Câmpulung, Muzeul în aer liber

Micii meşteşugari în straiele specifice locurilor de origine, cu vârste cuprinse între 6 şi 18 ani, vor anima Muzeul prin ateliere interactive, atât în spațiile pavilionare (24 iulie), cât și prin gospodăriile din Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului (25-28 iulie).

Spectacolele folclorice vor avea loc în data de 27 iulie, ora 17:30, având ca invitați ansamblurile folclorice de copii din Miercurea Sibiului, Șeica Mare, Săcădate și Palatul Copiilor Sibiu.

Revenind la Olimpiadă, elevii înscrişi în concurs vor participa la diferite secțiuni, precum: ţesut la război vertical şi orizontal, brodat, cusut, confecționat piese de port popular, confecționat podoabe, confecţionat păpuşi în port popular, confecţionat opinci, dantelă cu ciocănele, ciucuri pe chelteu, împletit, împletit fibre vegetale, prelucrarea artistică a lemnului, sculptură lemn, sculptat icoane de vatră, xilogravură, pirogravură, metaloplastie, prelucarea cornului, prelucrarea metalului, încondeiat ouă, pictat icoane pe sticlă şi pe lemn, pictură naivă, ceramică figurativă, modelat ceramică, olărit, confecționat măști, artă decorativă.

Pe 28 iulie, ora 1700 , va avea loc festivitatea de închidere pe scena de pe lacul din Muzeul în aer liber, unde sunt așteptați pentru o prestație artistică membri Ansamblului Folcloric „Valea Sadului”. Şi în acest an, se va desfăşura în paralel cu Olimpiada cea de a XI-a ediţie a Taberei de meşteşuguri „Fără limite – Împreună întru tradiţie”, dedicată copiilor şi tinerilor cu dizabilităţi din întreaga ţară.

Complexului Muzeal ASTRA din Sibiu:
Adresa: Str. Pădurea Dumbrava nr. 16-20, Sibiu
Program: zilnic 10:00 – 20:00

Abonamente pentru ediția 2019 a Festivalului ARTmania mai sunt disponibile în număr limitat pe www.artmaniafestival.ro la prețul de 360 de lei/ buc.

Facebook Event ARTmania Festival 2019: http://bit.ly/OfficialFacebookEvent_ARTmaniaFestival2019

Facebook Page ARTmania Festival: https://www.facebook.com/ARTmania.Festival/


# # #
Despre Librăriile Humanitas
Librăriile Humanitas sunt parte a Grupului Humanitas alături de Editura Humanitas, Humanitas Fiction și Humanitas Digital. Rețeaua, ajunsă la peste 16 librării în toată țara, a pornit de la prima librărie privată din București, deschisă în 1991 pe Calea Victoriei.

Librăriile acordă spații generoase cărților selectate din oferta a peste trei sute de edituri, iar secțiunile dedicate muzicii, filmului, obiectelor de decor, călătoriilor, jocurilor oferă cititorilor idei bune și practice pentru cadouri speciale.

Fiecare cu specificul ei, cu elemente de design care variază de la minimalist, organic sau restaurări spectaculoase, cu zone de cafenea și de frunzărit. Librarii Humanitas pot fi considerați adevărați consultanți personali de lectură, la rândul lor combinații eterogene și interesante de înclinații și preocupări.

Despre Complexului Național Muzeal ASTRA
Povestea Complexului Național Muzeal ASTRA începe în urmă cu mai bine de un secol și reprezintă cea mai vastă structură etnomuzeală din România, tratând, distinct, specificul culturii populare româneşti și săseşti, în cadrul Muzeului Civilizaţiei Tradiţionale Populare “ASTRA”, Muzeului Civilizaţiei Transilvane “ASTRA”, Muzeului de Etnografie Săsească “Emil Sigerus”, iar a popoarelor extraeuropene în cadrul Muzeului de Etnografie Universală “Franz Binder”.

Despre ARTmania Festival, primul festival românesc care a dezvoltat în România ideea de îmbinare dintre artă și divertisment (entertainment”), este o platformă dedicată promovării tuturor formelor de expresie artistică inspirate din cultura rock.   

De-a lungul edițiilor sale, ARTmania s-a consacrat drept principal promotor regional al proiectelor muzicale contemporane. Însă, ARTmania Festival nu înseamnă doar concerte ale unor mari formații internaționale și locale. Muzica este componenta de bază de la care a pornit totul, însă, reprezintă doar o parte din experiența pe care festivalul a dorit să o ofere iubitorilor de artă din România și din străinătate.

Încă de la începuturi, ARTmania a fost gândită ca o platformă culturală menită să ofere publicului cât mai multe evenimente și moduri de a experimenta forme variate de expresie artistică, precum: concerte, expoziții, lansări de carte sau proiecții de film. Acest spațiu comun de întâlnire al artiștilor și al publicului la nivelul sunetului, culorilor, imaginilor sau literelor, găzduit de Piață și de cetatea medievală, creează spațiul de poveste și magia care reprezintă, în esență, spiritului festivalului.
Fiind cel mai longeviv festival rock din România și una dintre mărcile cu cea mai îndelungată tradiție de pe scena culturală regională, ARTmania și-a conturat propria identitate prin intermediul unui concept îndrăzneț și al unui ambient special: Piața Mare a uneia dintre cele mai frumoase cetăți medievale din Estul Europei.  

ARTmania explorează mereu drumuri noi, capitalizând experiența edițiilor anterioare, când pe scena festivalului au urcat o serie de artiști și de trupe importante, de la Steven Wilson, Peter Hammill, Serj Tankian și Devin Townsend, la Die Toten Hosen, Nightwish, Within Temptation, HIM, Tarja Turunen, The Gathering, The Sisters of Mercy, Anathema, Apocalyptica, Lacuna Coil, Helloween, Lacrimosa, Poets of the Fall sau Deine Lakaien, printre mulți alții.    

ARTmania Festival este membru fondator AROC – Asociația Română a Organizatorilor de Concerte și Evenimente Culturale, care-i are ca membri fondatori pe unii dintre cei mai importanți promoteri din România, precum: Emagic, Events, Electric Castle, Summer Well sau Twin Arts, printre alții.

0 comentarii: