Galeriile Artmark: Povestea unui scaun
O memorabilă lucrare, realizată de maestrul Constantin Brâncuși în perioada de înmugurire a carierei sale artistice, va fi protagonista Licitaţiei de Toamnă – Top 100 mari maeştri ai artei româneşti de marţi, 25 octombrie 2016, ora 20:00, la Athénée Palace Hilton București.
1894-1898. Tânărul Brâncuşi începe să urmeze cursurile Şcolii de Arte şi Meserii din Craiova. Perioadă dificilă însă, cu serioase greutăţi financiare. Cazarea din oficiu şi bursa de studiu îi sunt indispensabile, însă nu suficiente pentru un trai decent. Pentru a se întreţine, începe să lucreze diverse piese de mobilier. Brâncuşi începe cursurile specializate de sculptură în anul 1895, un moment important fiind consemnat în vara lui 1897, când călătoreşte la Viena pentru a lucra la o fabrică producătoare de mobilier Thonet. Devine astfel familiarizat cu stilurile europene de mobilă de salon, cât şi cu lucrătura după model.
Anii 1890 în Brăila. ,,Era o viaţă de un standard cu adevărat superior. O lume cosmopolită, elegantă, de calitate. Şi oamenii săraci erau de calitate”. Familia Klarsfeld duce o viaţă îmbelșugată, înconjurată de eleganţă şi rafinament. ,,Erau magazine de un lux extraordinar”.
1913. Brâncuşi începe pelerinajul american, după o practică asiduă în ateliere de sculptură şi o recunoaştere a meritelor sale pe plan naţional şi nu numai. Până în 1913, participă cu regularitate la expoziții colective din Paris și București. În anul 1913, Brâncuși îşi expune pentru prima dată lucrările în Statele Unite ale Americii, la International Exhibition of Modern Art – Armory Show din New York, stârnind un val de aclamaţii.
Anii ’20. În Brăila, creşte standardul de viaţă şi familia Klarsfeld prosperă. Fiul doamnei Sofia Klarsfeld este deja un bine-cunoscut armator, deţinând 42 de vapoare. „Unul dintre primii oameni care a dus grâu până în China şi a ajuns nestricat. Tot el transportă cărbune în Turcia şi este plătit în aur.” Mama armatorului, iubitoare de frumos, face mai multe achiziţii de mobilier lucrat în stilurile secolelor XIX-XX. Printre ele, şi un Scaun sculptat decorat cu grifoni si cap de copil, realizat de nimeni altul decât Constantin Brâncuşi.
Scaunul era creat după model, într-un stil eteroclit specific fostului imperiu austro-ungar, întâlnit în a doua jumătate a secolului al XIX-lea. Sculptat în nuc – considerat drept material superior în creaţiile de artă plastică – acesta a inspirat o serie de lucrări similare, din care probabil face parte şi celebrul Scaun colţar expus în prezent la Muzeul de Artă Craiova.
Anii ’30. Brâncuşi se întoarce de la Paris pentru a finaliza celebrele lucrări de la Târgu Jiu.
Familia Klarsfeld devine recunoscută şi pentru actele sale de caritate. ,,Bunica mea se ducea de trei ori pe saptamână să le ducă alimente nevoiaşilor, ajuta femeile să nască. Oamenii aceia erau de o calitate extraordinară.”
Următorii ani Brâncuși participă la cele mai importante expoziții colective de sculptură din Statele Unite ale Americii, Franța, Elveția, Olanda, Anglia.
Fiica armatorului intră la şcoala de maici. În 1940, părăseşte Brăila şi se mută la Bucureşti.
Anii ’40. Semnalează începutul sfârşitului pentru bunăstarea familiei Klarsfeld. Comunismul lovește pe toate fronturile. Armatorul stă în puşcărie 6 ani, iar fiica sa, Sofia, trece la munca de jos. Timp de 14 ani, familia trăiește perioada nefericită a comunismului.
7 martie 1951. Are loc o dezbatere la Academia Română, legată de opera lui Constantin Brâncuşi. Participanţii (academicieni şi intelectuali de vază) resping oferta lui Brâncuşi de a dona statului româm 200 de lucrări considerându-l pe sculptor un reprezentant al burgheziei decadente.
16 martie 1957. Constantin Brâncuși se stinge din viață. Marele artist este înmormântat la cimitirul Montparnasse din Paris.
1962. Familia Klarsfeld este „cumparată” de nişte rude din străinătate. “Familia noastră de afară ne-a cumpărat pentru 24.000 de dolari. Evreii erau mai ieftini.”
1993. Ultimul reprezentant al familiei Klarsfeld, Sofia, se întoarce în ţară. Ea îşi revendica primele bunuri în 1994.
10 octombrie 2016. Guvernul Cioloş anunţă constituirea Fondului Brâncuşi, în vederea achiziţionării operelor de artă contemporană şi a celor ce aparţin Tezaurului ori Patrimoniului Cultural Naţional.
25 octombrie 2016. Ziua în care povestea unui scaun creat de un mare artist și a unei familii celebre, poate avea un final fericit.
Scaunul decorat cu grifoni si cap de copil, sculptat de Brâncuşi, va fi lotul cel mai aşteptat în cadrul Licitaţiei de Toamnă, având o valoare estimativă de 70.000 – 100.000 €. Evenimentul va începe la ora 20:00, la Athénée Palace Hilton București, iar pe lângă Brâncuşi, vor fi prezenţi prin lucrări valoroase alţi 99 mari maeştri ai artei româneşti.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu