Competiția tinerilor regizori din cadrul Festivalului Filmului Francez



A 20-a ediție a Festivalului Filmului Francez, eveniment organizat de Ambasada Franței în România și Institutul Francez din România, se desfășoară simultan în șapte orașe, între 3 și 13 noiembrie 2016. Deschiderea festivalului este dedicată Competiției tinerilor regizori francezi, care va oferi publicului român ocazia de a-și alege filmul favorit, dintre cele șase lungmetraje de debut propuse în cadrul acestei secțiuni.
 
Competiția tinerilor regizori se va desfășura pe toată durata festivalului și va fi alcătuită din opere cinematografice care au fost lansate recent. Cinefilii sunt invitați să asiste la proiecția filmelor Le Nouveau (2015) de Rudi Rosenberg, Les deux amis (2015) de Louis Garrel, À peine j’ouvre les yeux (2015) de Leyla Bouzid, Le Grand jeu (2015) de Nicolas Pariser, Willy 1ᵉʳ (2016) de Ludovic Boukherma, Zoran Boukherma, Marielle Gautier și Hugo P. Thomas, și Ce sentiment de l’été (2016) de Mikhaël Hers.
 
În urma vizionării, spectatorii pot vota pentru a desemna laureatul „Premiului publicului TV5MONDE/ RFI România”, atât online, pe site-ul www.jevote.ro, cât și prin intermediul formularelor disponibile în sălile de cinema. Cel mai bun film din cadrul acestei secțiuni va beneficia de un sprijin destinat difuzării în rețeaua cinematografică din România, în timp ce votanții cei mai norocoși vor fi recompensați cu cadouri.
 
În cadrul acestei ediții, regizorii Zoran și Ludovic Boukherma vor veni în România pentru a întâlni publicul cinefil din Timișoara și București. Absolvenți ai școlii „Cité du Cinéma” fondată de către celebrul regizor Luc Besson, cei doi cineaști au fost descoperiți în cadrul secțiunii ACID (Asociația de Cinema Independent și Difuzarea sa) a Festivalului internațional de Film de la Cannes.
 
După ce au semnat mai multe scurtmetraje, printre care Perrault, La Fontaine, Mon Cul! și Ich bin eine Tata, ambele premiate în 2015, cu ocazia celei de-a 37-a ediții a Festivalului internațional de scurtmetraj de la Clermond-Ferrand, cei doi regizori au co-realizat primul lor lungmetraj, Willy 1ᵉʳ, alături de Marielle Gautier și Hugo P. Thomas.

Festivalul Filmului Francez reprezintă unul dintre momentele cheie ale programului cultural realizat de către Ambasada Franței și Institutul Francez. În acest context, procesul de creație și profesioniștii din a 7-a artă sunt puși în lumină, prin intermediul unei programări care își propune să îmbine operele atemporale ale cinematografiei franceze și filmele mai recente, astfel încât publicul român să poată descoperi diversitatea patrimoniului cinematografic francez.

Festivalul Filmului Francez se desfășoară simultan în 7 orașe din România:
•    București, în perioada 3-11 noiembrie, la Cinema Elvire Popesco
•    Iași, în perioada 4-8 noiembrie, în sala Fondane a Institutului Francez și la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”
•    Timișoara, în perioada 3-6 noiembrie, în amfiteatrul „Aula Magna” din cadrul Universității de Vest
•    Sibiu, în perioada 4-6 noiembrie, la librăria Habitus
•    Constanța, în perioada 11-13 noiembrie, la cinematograful Citiplex Tomis Mall
•    Brașov, în perioada 7-8 noiembrie, la Cinemateca Patria
•    Buzău, în perioada 9-10 noiembrie, la Teatrul „George Ciprian”

Toate filmele sunt în versiunea lor originală și au subtitrare în limba română.

Pentru informații suplimentare despre ediția 2016 a Festivalului Filmului Francez, vă invităm să luați contact la adresa fff@institutfrancais.ro sau la numărul de telefon (0040)374.125.229.

Organizatori: Ambasada Franței în România și Institutul Francez din România
Co-organizatori: Alianța Franceză din Brașov, Cinemateca Patria, Alianța Franceză din Constanța, Cityplex Mall Constanța, Centrul Cultural Francofon din Buzău, Teatrul George Ciprian, Librăria Habitus, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași și Universitatea de Vest din Timișoara
Prezentat de: Orange
Parteneri: Groupama, Carrefour, Nestlé
Parteneri media: TV5MONDE, RFI, TVR, Radio România Internațional, Kolectiv, Scena 9, Zile și nopți, Europa Cinemas
Cu sprijinul: Cahiers du cinéma și MasterPrint

0 comentarii: