Noiembrie Digital 2020

România se alătură celei de-a patra ediţii a Festivalului Internaţional al Culturilor Digitale Novembre numérique/Noiembrie Digital, lansat de Institutul Francez din Paris, care se desfășoară pe cinci continente între 1 și 30 noiembrie

 
În cadrul Festivalului, Institutul Francez din România organizează o serie de ateliere, spectacole, mese rotunde și webinarii dedicate creației digitale sub toate formele: realitate virtuală, jocuri video, benzi desenate create pe calculator, realitate augmentată, tehnologii de ultimă generație etc. 
 
Evenimentul se va desfășura într-un format mixt (online și offline). Publicul va putea urmări toate activitățile organizate de către echipele Institutului Francez din România la București, Cluj-Napoca, Iași și Timișoara fără a ține cont de restricțiile geografice care existau în anii precedenți.  
 
Una dintre temele importante din acest an este realitatea augmentată. În Atriumul Institutului Francez de la București, Experiența #xpAR aduce o expoziție de ilustrații care vor demonstra cum realitatea augmentată poate fi un instrument pentru a decodifica mesaje, a traduce texte, dar și pentru a descoperi o altă lume dincolo de o simplă imagine. În cadrul atelierelor practice, participanții vor putea explora tehnologiile cu ajutorul cărora poate fi creat conținut augmentat și care poate fi utilizat în diferite domenii.  Cartea pop-up „Acqua Alta - trecând prin oglindă” creată de compania franceză Adrien M et Claire B propune o modalitate extrem de rafinată de a experimenta noile tehnologii prin îmbinarea realității augmentate cu grafica, muzica și coregrafia.
 
La București, un atelier de creație în realitate virtuală va provoca participanții să descopere și să creeze universuri virtuale cu ajutorul căștilor VR și al aplicației de pictură digitală TiltBrush.
 
Noiembrie digital 2020 pune în valoare antreprenoriatul digital, gamerii și educația digitală. Pentru al doilea an consecutiv Institutul Francez este partener al Bucharest Gaming Week, co-organizator al unor evenimente din cadrul acestei ediții Novembre Numérique.
 
Cu dorința de a încuraja diversitatea, o altă temă importantă în acest an este cultura LGBTQIA+ și exprimările sale digitale. Astfel Queer act–ul #FLUID propune un concert performativ care creează un spațiu sigur în care certitudinile, regulile sociale și timpul linear se disipă. Discursul artistic al duo–ului mizează pe incluziune, explorând atent politicile corpului și potențialul acestuia de a deconstrui structurile represive ale societății patriarhale. În cadrul Noiembrie Digital va avea loc și o dezbatere cu creatoarea de jocuri video din Franța MyriamHouali despre locul minorităților în jocurile video, despre inițiativele în favoarea integrării minorităților și despre  modul în care comunitatea LGBTQIA+ și-a apropriat și a transformat universul jocurilor video. 
 
Totodată, această ediție a festivalului pune accent pe benzile desenate și legătura lor cu lumea digitală: sunt propuse o serie de cursuri și ateliere, destinate atât copiilor și adolescenților, cât și adulților.  
 
*** 
Festivalul Noiembrie Digital își propune să promoveze accesul tuturor la noile tehnologii, să reflecteze asupra noului loc pe care lumea digitală îl ocupă în contextul pandemiei, să construiască parteneriate durabile cu profesioniști din străinătate și să promoveze dialogul internațional între creatorii din sectorul digital și publicul larg. 
 
Partener pricipal: BRD - GroupeSociétéGénérale 
Parteneri: DevPlay, LibrarieKyralina, BucharestGamingWeek, FrenchTechBucharest, Entrepreneurship Academy, Club Edison, UiPath, MozaiQ 
Parteneri media: RFI România, Observator cultural, Radio România Internațional, Radio România Cultural

0 comentarii: