Scurtmetraje realizate de cineaste spaniole, online la Institutul Cervantes, toată luna decembrie

Final de an la feminin – patru filme scurte reunite sub sloganul „Scurtmetraje la feminin” și semnate de tinere cineaste spaniole vor fi disponibile gratuit pe canalul de Vimeo al Institutului Cervantes, în perioada 7-28 decembrie. 

Programul reunește creații curajoase, care denunță realitatea înconjurătoare și prin care tinerele creatoare din cinematografia spaniolă își asumă provocările prezentului. Filmele vor fi disponibile pe canalul Vimeo al Institutului Cervantes din zilele de 7, 14, 21 și 28 decembrie, timp de 48 de ore, începând cu ora 21.00. 

 

Conceput de Trama, coordonatorul festivalurilor dedicate cineastelor în Spania, acest program prezintă patru exemple diferite ale producției de scurtmetraj actual, cuprinzând două filme de ficțiune, un documentar și un film de montaj. Programul celebrează, în luna decembrie, dedicată scurtmetrajelor, în cadrul „[ED+C] – Ziua cea mai scurtă”, creațiile realizate în acestă categorie de către cineaste.  

Sunt povești a căror naturalețe oferă publicului un tip nou emoție cinematografică, patru filme care evidențiază personaje feminine extrem de diferite, așa cum este cazul în filmele de ficțiune Centrifugado / Centrifugat – regia: Mireia Noguera și No me despertéis / Nu mă treziți – regia: Sara Fantova, pelicule care se îndepărtează de tiparele de gen. Cele două documentare incluse în program ating punctul sensibil al încercărilor de reprezentare a femeilor (Dúctiles / Maleabile, în regia Marisei Benito) și stârnesc interesul pentru alte medii, precum cel african (Quand j'étais petit / Când eram mic, în regia Elenei Molina). 

Trăim timpuri în care revendicările feminine și feministe ajung titluri de primă pagină în presă, dar și în care instituțiile publice îşi propun să ofere o mai mare vizibilitate realizărilor artistice ale femeilor. Este rezultatul unei revendicări istorice pe care multe femei din prezent, în special cele mai tinere, şi-o asumă. Fără îndoială, poveștile și acțiunile creatoarelor mai tinere ne permit să asistăm la un imginar nou, prin care ne este ușor să relaționăm cu femei diferite, active și deloc încadrate stereotipurilor. De asemenea, este nevoie ca realitatea să fie îmbogățită cu noi forme de expresie, cu noi teme și, mai ales, cu o nouă manieră de a articula discursul și de a reflecta asupra identității într-o notă proaspătă și optimistă.  


PROGRAM 

 7 decembrie: Dúctiles / Maleabile (Marisa Benito, 2018) 

 14 decembrie: Centrifugado / Centrifugat (Mireia Noguera, 2017) 

 21 decembrie: No me despertéis / Nu mă treziți (Sara Fantova, 2018) 

 28 decembrie: Quand j'étais petit / Când eram mic (Elena Molina, 2015) 


Anul acesta, proiecțiile de filme au ocupat un rol important în programul Institutului Cervantes din București: două serii ale proiectului „Clásicos contigo” / „Clasicii alături de tine”, seria „Contemporáneos”, reunind filme spaniole contemporane, cărora li s-au adăugat două programe dedicate scurtmetrajelor (unul reunind filme scurte sud-americane, iar celălalt realizat în colaborare cu prestigiosul Festival Internațional de Film de la Huesca).  

 

Programul de filme din toamnă a cuprins o serie de proiecții dintr-o categorie mai puțin cunoscută la noi – cine-dans, selecționate din Programul FIVER, precum și o serie de pelicule reunite sub sloganul „Noi filme spaniole de autor, online”, organizat în colaborare cu Festivalul de Film de la Sevilla.   

Acestor proiecții online cu acces gratuit li se adaugă programul de filme peruane în aer liber, proiectate în iulie în EL PATIO, terasa Institutului Cervantes din București. 

0 comentarii: