De la meserii creative la industrii culturale

„De la meserii creative la industrii culturale”, produs de platforma de resurse Formare Culturala, este un proiect de promovare in mediul online a profesiilor creative, care isi propune investigarea specificului acestor tipuri de meserii. Domeniile culturale abordate in proiect sunt #arta, #literatura, #film si #muzica. Materialele video si text produse reprezinta instrumente de facilitare a cunoasterii profesiilor creative de catre tineri aflati la inceput de cariera, dar si de aprofundare a acestora de catre operatori culturali cu experienta, care vor sa colaboreze cu profesionisti din domeniile vizate.  Proiectul ofera si cifre din piata muncii in industrii creative.


Proiectul „De la meserii creative la industrii culturale” raspunde unor nevoi pe care echipa Formare Culturala le-a identificat in spatiul cultural actual din Romania, in urma experientei si a comunicarii cu reteaua profesionala de peste 1.000 participanti la proiecte de tip training, dezbatere, eveniment de networking cultural si cu cele peste 10.000 de persoane interesate de noutatile din domeniile culturale si creative.

Perspectiva analitica propusa prin documentare de proiectul „De la meserii creative la industrii culturale” nu este de natura exclusiv istorica sau antropologica, concentrandu-se mai mult pe elementele care duc la intelegerea specificului unor meserii din cadrul domeniilor muzica, literatura, arta si film si care vizeaza evolutia acestor profesii in acord cu schimbarile din domeniul cultural specific. Perspectiva sintetica se refera la transferul de cunostinte dinspre profesionisti cu experiente de lucru specifice, in contextul atributului cunostintelor de a fi generative. 

De asemenea, proiectul inventariaza, in cadrul unei cercetari asupra Clasificarii Ocupatiilor din Romania (COR), un numar de 232 de meserii ca profesii creative, pe Subgrupele 12, 21, 26, 34 si 35. De exemplu, pentru cele 4 domenii creative alese pentru proiectul „De la meserii creative la industrii culturale” se pot identifica sub-grupe de meserii precum: Specialisti in arte vizuale, Muzicieni, cantareti si compozitori, Regizori si producatori de film, teatru si alte spectacole, Actori, Artisti creatori si actori neclasificati in grupele de baza sau Tehnicieni in domeniul artei (expozitii, muzee si biblioteci).

Totusi se remarca, inclusiv in cadrul „Studiului privind specializarile / meseriile din domeniul culturii” (2016, INCFC), ca exista meserii noi (nu apar in COR) sau meserii care evolueaza (nu au standard ocupational sau este invechit) si ca lucratorii culturali se specializeaza in meserie fara a fi acreditati formal.  

In materialul „Coduri CAEN, industrii culturale si creative”, anexa a propunerii de politica publica „Consolidarea unui statut societal al artistului, autorului, creatorului in Romania”, proiect „Cultura Alternativa” (2019), se regasesc 41 de Coduri.

In „Cartea Alba pentru Activarea Potentialului Economic al Sectoarelor Culturale si Creative” (INCFC, 2016) se cuantifica 60.963 firme din industriile culturale si creative (conform bazei de date Borg Design, construita pe date de la Oficiul National al Registrului Comertului cu prelucrari INCFC).

Agenda Europeana pentru Cultura, lansata in 2007, sustine ca sectorul industriilor creative este un element indispensabil pentru atingerea obiectivelor strategice ale Uniunii in materie de prosperitate, de solidaritate si de securitate.

Expertii atrasi in proiectul „De la meserii creative la industrii culturale” sunt: Daniela Apostol - manager cultural, Liliana Corobca - scriitoare si cercetatoare, Bogdan Serban - realizator programe radio, producator, Gheorghe Preda - regizor de film, Doru Ionescu - istoric muzical, Cosmin Nasui - curator, istoric si critic de arta, Ion Bogdan Lefter - poet si eseist, critic si istoric literar, Adrian-Silvan Ionescu - critic si istoric de arta.

Materialele video sunt insotite de materiale-text bazate pe experienta specialistilor intervievati.

Alte detalii aici http://formareculturala.ro/profesii-creative/

Producator: Formare Culturala
Parteneri: Modernism.ro, Muzeul Municipiului Bucuresti – Palatul Sutu, Muzeul National al Literaturii Romane Bucuresti

Proiect cultural co-finantat de Administratia Fondului Cultural National

Proiectul nu reprezinta in mod necesar pozitia Administratiei Fondului Cultural National. AFCN nu este responsabila de continutul proiectului sau de modul in care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt in intregime responsabilitatea beneficiarului finantarii.

0 comentarii: