Rachel Monosov: It's All Written in the Stars

Suntem încântați să anunțăm deschiderea noului nostru sediu din strada Mexic nr. 1, București, România, pe 5 decembrie 2020, între orele 14:00-20:00.

Catinca Tăbăcaru a fondat Galeria în 2014, în New York, unde a devenit recunoscută la nivel internațional pentru abilitatea ei de a descoperi talente unice, a-și asuma riscuri și a organiza evenimente care valorifică și transformă întreg spațiul expozițional. În 2017, Galeria și artiștii săi au construit și au deschis un al doilea sediu în Harare, Zimbabwe, unde proiectele dezvoltate i-au pus în contact pe artiștii și curatorii internaționali cu creatorii locali. În 2020, Tăbăcaru a mutat spațiul principal de expoziții al Galeriei din New York în București. „În acest moment, consider că este important ca activitatea Galeriei să fie într-un oraș unde scena artistică este în plin avânt; unde operele pe care le sprijinim și pe care le expunem să contribuie direct la explozia creatoare ce va defini viitoarele generații de artiști, curatori și colecționari”, a explicat Tăbăcaru.

Această experiență itinerantă se reflectă în programul internațional al Galeriei, care include reprezentări ale unei serii de artiști din cinci continente și o rezidență pentru artă itinerantă, cu expuneri în Zimbabwe, Canada, Serbia, Nigeria, Finlanda și, cel mai recent, România.

Este important de menționat că, pe lângă expozițiile de artă contemporană, Galeria Catinca Tăbăcaru a funcționat ca platformă pentru parteneriate multidisciplinare, cu accentul pe practicile performative. Proiectele principale includTranscultural Protocol/Protocol transcultural (2017), un performance creat de Rachel Monosov și Admire Kamudzengerere, prezentat la Pavilionul Zimbabwe, în cadrul celei de-a 57-a ediții a Bienalei de la Veneția; TRANS-Ville (2017-2018), o serie de performance-uri artistice expuse în vitrina publică a Galeriei din New York, în care artiștii au transpus stări de trecere de la gen la politică și poezie; și pen·ny·roy·al (2019), o serie de performance-uri pornind de la sunet, curatoriate de Raphael Guilbert și care au pus accentul pe artistele de culoare din New York.

În București, Galeria va cotinua să scoată în evidență artiști emergenți, a căror creație este relevantă pentru timpul actual. Mulți dintre ei abordeazăteme socio-politice legate de țările din care provin: post-comunism, post-colonialism, rasă, migrație, gen, identitate, mit și spiritualitate. În prima parte a anului 2021, Galeria va prezenta expoziții individuale de Rachel Monosov (Rusia-Israel), Chioma Ebinama (Nigeria-America) și Sanja Latinović (Serbia) și o expoziție de grup cu lucrări semnate de Xavier Robles de Medina (Surinam), Zoe Williams (Marea Britanie), Bruno Zhu (China-Portugalia) și Catinca Mălaimare (România).

Lucrări ale artiștilor Galeriei au fost expuse și/sau achiziționate de muzee și instituții din întreaga lume, incluzând Bienalele de la Veneția, Dakar, Cairo și Bamako; Muzeul Whitney (New York), Art Institute of Chicago, Albright Knox (Buffalo), NOMA (New Orleans), Galeria Națională din Zimbabwe (Harare), Muzeul Național de Artă (București), BOZAR (Bruxelles), Palazzo delle Esposizoni (Roma), Bundeskunsthalle (Bonn) și Muzeul de Artă Pérez din Miami.

Rachel Monosov

It's All Written In The Stars/Totul este scris în stele

5 decembrie 2020 – 13 februarie 2021

Titlul expoziției lui Rachel Monosov, It's All Written In The Stars/Totul este scris în stele, este inspirat din scurtmetrajul care a stat la baza acesteia și care a fost realizat îmbinând elemente de science fiction și autobiografice.Surorile Monosov, Rachel și Maria, care au scris, regizat și jucat în film, se întorc în casa copilăriei. Lunga lor călătorie este punctată de posibile amintiri din copilăria uitată în Bukova, un sătuc din provincia Zelenchukskiy din Rusia. Acest loc izolat s-a dezvoltat în jurul Observatorului Special de Astrofizică (OSA), unde s-a aflat, câțiva ani, cel mai mare telescop reflector cu oglindă singulară din lume. Întoarcercea în 2019 este o experiență care le poartă înapoi într-un loc unde timpul pare că s-a oprit odată cu prăbușirea URSS-ului, în 1989. It's All Written In The Stars/Totul este scris în stele devoalează treptat etichete sociale complicate și agende îngrijorătoare. Pe măsură ce surorile care se înstrăinaseră încearcă să reconstruiască un trecut uitat, fragmente de amintiri oferă variante utopice de viitor.

Filozofiile Dis(U)topice nu sunt surprinzătoare în lumea de azi. Trăim vremuri în care incertitudinea cu privire la viitorul nostru este un dat. Cheltuim miliarde de dolari pentru a găsi soluții de a locui pe Marte. Filmul scoate în evidență singurătatea ecosistemului nostru, izolarea și căutarea de alte planete ca alternative pentru propria noastră existență.

It's All Written In The Stars/Totul este scris în stele este o poveste despre migrație într-un sens exhaustiv al termenului. Nu este vorba doar despre mutarea dintr-un loc într-altul, de pe o planetă pe alta, ci despre deplasarea în interiorul nostru, în diferite straturi ale lumii interioare. Dar, așa cum astronomii au încercat să studieze universul dintr-un punct al micii noastre planete, protagonistele acestui film încearcă să-și exploreze universul pornind de la spațiul și timpul în care se află ACUM. Aceste încercări de a înțelege adevărata lor identitate, de a se reconecta se relevă drept mișcări în gol într-un spațiu închis, incapabil să depună mărturie pentru existența surorilor.

Pe măsură ce filmul leagă fenomene din cosmos cu diferite straturi ale lumii interioare, ideea revine la un nivel concret, fizic, vizând deplasările populațiilor pe Pământ. Această trecere de la note autobiografice la evenimente socio-politice și istorice de amploare este un element reprezentativ pentru creația lui Rachel Monosov. Tatăl surorilor, care a emigrat din Rusia în Israel în 1990, a devenit și el unul dintre milioanele de imigranți, refugiați și apatrizi de astăzi.

Eu însămi scriu aceste rânduri într-un moment dificil, departe de New York-ul pe care l-am considerat casa mea timp de mai bine de un deceniu și unde am fondat Galeria, în 2014. Ne acomodăm acum într-un spațiu și o comunitate noi în București. Asemenea surorilor din film, m-am întors în țara mea nativă, văzând-o cu ochii mei de străin, încercând să-mi regăsesc rădăcinile românești din interiorul sinelui meu adult, internațional. Acest exercițiu a fost înghițit de răspândirea coronavirusului, care ne-a inundat realitatea. Pandemia te obligă la schimbare, la autoevaluare și la noi reguli. It's All Written In The Stars/Totul e scris în stele nu se putea materializa într-un moment mai bun, pentru a ne însoți în demersul nostru de a înțelege nesiguranța și singurătatea generalizate, dar și reversul medaliei: posibilitatea de a ne reconecta cu noi înșine și cu ceilalți.

Această expoziție marchează deschiderea inaugurală a Galeriei Catinca Tăbăcaru, noul sediu din București. Rachel Monosov este prima artistă care are în vedere formatul multi-cameral al galeriei. Lucrările ei multimedia au la bază cercetări despre nostalgia pentru Cursa Spațială din secolul al XX-lea; materialele și simbolurile folosite de eatrimit la asocieri cu epoca post-URSS, privită în contextul prezentului. Această tendință de a conferi sensuri multiple reprezintă o caracteristică a lucrărilor lui Monosov, care adesea se dezvoltă în direcții variate, de la politică la filozofie și poezie.

(Text de Catinca Tăbăcaru)

Expoziția este însoțită de o broșură care include interviuri cu astronomii de prestigiu R. Brent Tully, Bruce Elmegreen și Olga Silchenko.

Expoziția este organizată cu sprijinul Institutului Goethe din București.

Rachel Monosov s-a născut în Sankt Petersburg, a crescut în Ierusalim, și-a obținut masteratul în arte plastice în Ghent, este cofondatoarea Colectivului CTG și în prezent trăiește și lucrează în Berlin.

Artistă multidisciplinară, Rachel Monosov s-a aplecat asupra conceptelor culturale de alienare, apartenență la un spațiu și identitate, reflectând asupra unui prezent lipsit de rădăcini, cu implicații sociale extinse. Lucrările ei au fost incluse în expoziții la BOZAR și Muzeul Dhont-Dhaenens în Belgia, Kunsthaus Hamburg și Bundeskunsthalle Bonn în Germania, Muzeul Serlachius în Finlanda, Palazzo delle Esposizioni și Villa Massimo în Roma, și în trei bienale internaționale: cea dea 11-a Bienală Bamako, cea de-a 13-a Bienală din Dakar și Pavilionul Zimbabwe în cadrul celei de-a 57-a ediții a Bienalei de la Veneția. În 2019, a avut prima expoziție individuală muzeală la Centrul Tarble Arts din Illinois. A câștigat Praxis Stipendium al Academiei Germane la Roma, Premiul Northern Trust Purchase, a fost susținută de Institutul Goethe și a intrat pe lista scurtă a Premiilor Mack First Book. Lucrările ei au fost achiziționate pentru colecțiile permanente de la The Art Institute of Chicago, Muzeul Block al Universității Northwestern și Galeria Națională din Zimbabwe.

0 comentarii: