"Despre libertate şi curaj" la Cinemateca Astra Film

Retrospectiva celor mai apreciate filme proiectate la Astra Film Festival continuă joi, 15 iulie, cu un film care a primit Mențiunea Specială a Juriului din Competiția Internațională la ediția din 2018, Sand and Blood / Nisip și Sânge, filmul de debut al tinerilor regizori Matthias Krepp și Angelika Spangel. Filmul este un montaj de filmări personale de pe diverse platforme online, narate de refugiaţi care acum trăiesc în Austria și permite o perspectivă nouă şi intimă asupra istoriei recente din Siria şi Irak.
 
”Nu este o luptă între bine și rău. Este o luptă între rău și mai rău.” (refugiat)
 
15 iulie Sand and Blood / Nisip și Sânge -  Mențiunea Specială a Juriului din Competiția Internațională, ediția  #AFF2018
Matthias Krepp, Angelika Spangel • Austria • 2017 • 90’
 
Reţelele de socializare permit refugiaţilor să fie la curent în timp real cu ceea ce se întâmplă în ţările de baştină. Sand and Blood este un montaj de filmări personale de pe diverse platforme online, narate de refugiaţi care acum trăiesc în Austria. Această abordare formală permite o perspectivă nouă şi intimă asupra istoriei recente din Siria şi Irak: un montaj de imagini bântuitoare pline de distrugere, groază şi ură. Acesta dă privitorului ocazia să pună întrebări mai complexe decât titlurile de pe prima pagină a ziarelor. Fiecare personaj are şansa de a-şi explica propriul punct de vedere fără a fi judecat. Sand and Blood reuneşte aceste istorii într-o sumbră şi emoţionantă tapiserie care obligă privitorul să chestioneze natura binelui şi-a răului şi statutul victimei şi-al agresorului.
 
Trailer >>>> https://bit.ly/36kKZl1
 
Biografie regizori
Născut în 1987, Matthias Krepp a studiat literatură comparată și istorie. În 2012 a fost admis în clasa de regie a lui Michael Haneke la Academia de Film din Viena. A regizat mai multe scurtmetraje, iar Sand and Blood este primul său lungmetraj.
 
Angelika Spangel s-a născut în 1987. A studiat științele educației și a absolvit în 2012. A studiat imagine în clasa lui Wolfgang Thaler la Academia de Film din Viena. Sand and Blood este primul ei documentar de lungmetraj.
 
Proiecțiile Cinematecii Astra Film vor avea loc la sediul Astra Film din Sibiu, Piața Mică, nr. 11, locul în care se pun în vânzare biletele, cu 15 minute înaintea fiecărei proiecții. Prețul unui bilet este de 10 lei (adulți) și 5 lei (elevi / studenți / pensionari). Accesul se face doar pe bază de rezervare la 0751166516. sau completând Formularul online.
Desfășurarea evenimentului implică respectarea tuturor măsurilor de siguranță pentru prevenirea contaminării cu noul coronavirus SARS-CoV-2. 
 
Cinemateca ASTRA FILM a făcut parte din programul Sibiu Capitală Culturală Europeană cu titlul 365 de ferestre spre lume, fiind singurul proiect cultural cu desfăşurare zilnică pe parcursul întregului an. De atunci, mii de pasionaţi ai filmului documentar au avut şansa de a se întâlni cu producţii valoroase din întreaga lume la Cinemateca ASTRA FILM.
Cinemateca Astra Film este un proiect organizat de Astra Film, CNM Astra, cu sprijinul Consiliului Județean Sibiu.

0 comentarii: