Câți euro costă un leu?

La granița dintre scandalos și grandios, o expoziție-eveniment promovează artă exotică din toate colțurile lumii, luând în stăpânire unul dintre cele mai importante centre culturale bucureștene. Vor fi scoase la vânzare trofee de vânătoare, printre care se remarcă un regal  trofeu de leu mascul în întregime, cu soclu, ce întâmpină publicul, de curând, în Palatul Cesianu-Racoviță al Capitalei. Prețul de pornire în licitația din data de joi, 15 iulie, este, nu mai mult, nu mai puțin de 2.000 euro.
 
Arta taxidermiei nu este, de data aceasta, o extravaganță nelalocul ei, ci pune în valoare posibilitatea de conservare a lumii așa cum este ea - de la animale, la relicve ancestrale, până la obiectele de cult și ceremonie, precum măștile africane.
 
De departe cea mai importantă mască, inedită și stârnitoare de reacții și emoții, este masca tradițională triburilor Baule, ce a aparținut Papei Paul al VI-lea, cu prețul de pornire în licitație de 1.500 euro, așadar o sumă potrivit de redusă pentru o autentică piesă de istorie. Măștile tribale, manufacturate în lemn exotic sau bronz, își poartă istoria și poveștile din îndepărtata Africă, în cele mai mici detalii de creație. Colecția dezvăluie o rară mască Benin din Nigeria secolului trecut, o mască Babanki în forma unui cap de elefant, din Camerunul anilor 1920, dar și o mască africană Ashanti, creată de poporul Akan din Ghana, înfățișând-o pe regina Yaa Asantewaa.
 
Colecția scoasă la vânzare este completată de apariția unui cuplu neașteptat: un frumos exemplar de Pavo Phasianinae (păun) și un rar exemplar de Pavo Phasianinae indian (păun alb) - provenind din colecția unui iubitor de artă exotică.
 
Expoziția poate fi vizitată zilnic, în regim gratuit, la Palatul Cesianu-Racoviță, în intervalul orar 10:00-20:00. Licitația întregii colecții are loc joi, 15 Iulie 2021, la 19:00 – atât live, în sala de licitații, cât și online, pe platforma Artmark LIVE – www.artmark.ro.

0 comentarii: