„Kitul pedagogic pentru bibliotecari” editat de Asociația De Basm, disponibil online cu acces gratuit

Săptămâna aceasta, De Basm a publicat online Kitul pedagogic pentru bibliotecari. Cum îi conducem pe copii în lumea poveștilor prin jocuri și activități, un important instrument de educație pentru lectură dedicat bibliotecarilor din întreaga țară, disponibil cu acces gratuit pe siteul asociației: https://debasm.ro/kit-pedagogic-pentru-bibliotecari/
.

Activitățile și exercițiile propuse în kit sunt rodul experienței acumulate de cele șapte autoare – Adina Rosetti, Victoria Pătrașcu, Iulia Iordan, Andreea Iatagan, Luminița Corneanu, Carmen Tiderle și Cristina Andone – în timpul atelierelor creative pe care le-au susținut cu copii din diverse sate și orașe ale țării, cele mai recente desfășurându-se primăvara aceasta în patru localități din Muntenia: Aninoasa și Morărești din județul Argeș, Titu și Conțești din județul Dâmbovița.

Prietenia, incluziunea, diversitatea și toleranţa reprezintă și principalele subiecte ale capitolelor kitului, fiecare dintre acestea fiind abordată cu ajutorul unor povești și al unor jocuri și activități creative. 

„Am parcurs cu interes kitul pedagogic! Ca bibliotecar, îl găsesc extrem de folositor în organizarea atelierelor de lectură pentru copii, și nu numai. Ne ușurează foarte mult munca, iar activitățile sunt geniale. Cu siguranță le va capta atenția până și copiilor mai puțini interesați de lectură. În cadrul Caravanei De Basm desfășurată anul acesta în localitatea noastră, am văzut ce efect au avut asupra copiilor activitățile tematice propuse de scriitoarele invitate –  sunt minunate!”, a mărturisit Ana Antohi, bibliotecar, Biblioteca Comunală Conțești, județul Dâmbovița.

Joia viitoare, 15 septembrie, kitul va fi lansat printr-un eveniment online de tip webinar către toți profesioniștii din acest domeniu. Evenimentul este organizat în colaborare cu reprezentanții Centrului Român pentru Inovaţie în Dezvoltarea Locală (EduCab), instituție parteneră în proiect. 

„Prin EduCaB ne dorim să conectăm biblioteci publice vii și active din țară pentru a întări rețeaua, astfel încât orice grup formal sau informal care-și dorește să implementeze proiecte în comunitățile mici și mijlocii să aibă acces facilitat de niște profesioniști, bibliotecarii, care cunosc cetățenii, cu particularitățile lor, nevoile și potențialul acestora.

Faptul că Asociația De Basm găsește în fiecare an în bibliotecile din sate și mici orașe o casă bună pentru a insufla dragostea de povești tinerilor din comunități, este un semn că rețeaua funcționează și că potențialul bibliotecilor în zona de educație non-formală este imens” , a declarat Roxana Nicolaescu, reprezentanta EduCaB România.

La webinar, din partea De Basm vor participa scriitoarele Adina Rosetti, Luminița Corneanu, Iulia Iordan și Carmen Tiderle.

Kitul pedagogic pentru bibliotecari. Cum îi conducem pe copii în lumea poveștilor prin jocuri și activități reprezintă încheierea proiectului Joacă-ți cartea!, care a debutat în luna martie a acestui an cu o amplă campanie de strângere de fonduri pentru cărți destinate bibliotecilor din provincie, continuând în luna mai cu o serie de ateliere educative dedicate copiilor de 6-10 ani din mediile defavorizate cultural. 



De Basm. Asociaţia scriitorilor pentru copii şi adolescenţi din România este o organizaţie neguvernamentală, înfiinţată în 2018, din dorința de a promova cât mai eficient literatura naţională contemporană pentru copii şi adolescenţi.

Asociația își propune să reprezinte la nivel instituţional interesele autorilor de literatură pentru copii, dar şi să deruleze activităţi şi programe în zona cultural-educativă, prin care literatura contemporană de profil din România să fie promovată, încurajată şi racordată la circuitul internaţional.

Una dintre prioritățile De Basm o reprezintă difuzarea literaturii contemporane în rândul copiilor și părinților în zone defavorizate din punct de vedere cultural.

Proiectul Joacă-ți cartea! este realizat în parteneriat cu Centrul Român pentru Inovaţie în Dezvoltarea Locală (EduCab) și Editura Arthur.

***
Proiectul Joacă-ți cartea! este realizat cu sprijinul Administrației Fondului Cultural Național (AFCN), nu reprezintă în mod necesar poziţia AFCN. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

0 comentarii: