Laboratorul viitorului: ECO? Designul ceh în drum spre sustenabilitate

Începe un nou sezon de evenimente la Centrul Ceh! Cu ocazia președinției cehe a UE (CZ PRES), rețeaua Centrelor Cehe a pregătit o serie de evenimente și proiecte. Ele urmăresc cele trei subiecte de interes ale președinției: inovare, sustenabilitate și creativitate. Unul dintre proiecte este „Laboratorul viitorului", ce aduce în prim plan subiectul sustenabilității. În perioada 15 septembrie - 14 octombrie 2022, la Centrul Ceh va putea fi văzută expoziția „ECO? Designul ceh în drum spre sustenabilitate”, care prezintă exemple de produse de design ecologic, alături de poveștile lor și o evaluare a impactului acestora. Scopul este de a deschide o dezbatere critică mai amplă cu privire la ceea ce reprezintă, de fapt, sustenabilitatea. La vernisaj va fi prezentă curatorea expoziției, Veronika Pařízková.

„Implicarea designului în rezolvarea problemelor de mediu este încă în fază incipientă în Republica Cehă și în alte țări, iar ecologia și sustenabilitatea sunt adesea folosite în scopuri de marketing și de „greenwashing” clasic. Întrebarea este cum să distingem motivația pură a companiilor care sunt conștiente de nevoia de schimbare de cele care doar se află pe valul modei.” întreabă Veronika Pařízková, curatoarea proiectului.

Dar tocmai designul și posibilitățile pe care le oferă pot reprezenta o platformă ideală de pornire pentru stabilirea unor noi obiceiuri de consum. O morfologie bine gândită a produsului, materialele alese inteligent și o abordare conștientă a producției (inclusiv implicarea noilor tehnologii) sunt atribute de bază care pot propune reguli noi.

Expoziția va fi deschisă pe 15 septembrie, între orele 18:00-21:00. Curatoarea cehă a acesteia, Veronika Pařízková, va fi prezentă la vernisaj și, de la ora 19:00 va discuta cu publicul prezent despre expoziție și designul sustenabil, împreună cu invitați locali. Intrarea este liberă, iar evenimentul Facebook este aici. Dacă nu ajungeți la vernisaj, expoziția poate fi vizitată până pe 14 octombrie 2022, între orele 10:00 – 16:00, sau în timpul evenimentelor organizate în acea perioadă.

Expoziție organizată de Centrul Ceh, alături de Ambasada Republicii Cehe, Romanian Design Week, The Institute, OTOTO și Budweiser Budvar.

0 comentarii: