NOAPTEA MUZEELOR - 17 MAI 2008:
CIRCUIT PENTRU PUBLICUL BUCUREŞTEAN

Muzee... de te prinde noaptea!

Ne face plăcere să vă invităm miercuri, 14 mai, orele 11.00, la sediul MNAR la conferinţa de presă pentru a vă povesti cum s-au reunit anul acesta 12 muzee bucureștene într-un circuit pentru a sărbători Noaptea muzeelor – cel mai important moment festiv al muzeelor din an.

Muzeul Naţional de Artă al României, Muzeul Colecţiilor de Artă, Muzeul Militar Naţional „Regele Ferdinand I”, Muzeul Municipiului Bucureşti, Muzeul Naţional Cotroceni, Muzeul Naţional de Artă Contemporană, Muzeul Naţional de Geologie, Muzeul Naţional “George Enescu”, Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa”, Muzeul Naţional de Istorie a României, Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” şi Muzeul Ţăranului Român s-au dat de 3 ori peste cap şi s-au transformat pentru o noapte din „temple ale muzelor” în locuri unde obiectele de patrimoniu ies din vitrină pentru o întâlnire cu muzica, filmul, artele spectacolului, experienţele gastronomice... şi în primul rând cu publicul!

Pentru a evita bătăi de cap şi dureri de picioare, un autobuz special va circula în noaptea de 17 mai pentru a face legătura între cele 12 locaţii. Acest lucru este posibil cu sprijinul RATB, care pune la dispoziţie, special pentru această noapte, autobuze ce vor parcurge circuitul muzeal, pentru vizitatorii dornici să ajungă la cât mai multe muzee.

Pe tot parcursul zilei şi al nopţii de 17 mai muzeele îşi aşteaptă publicul să (re)descopere valoroasele colecţiile pe care le adăpostesc, însă într-o atmosferă specială, pentru o experienţă de neuitat.

Ziua începe cu „Dimineaţa Muzeului Satului”, care sărbătoreşte pe 17 mai 72 de ani de la înfiinţare, şi continuă cu muzeele din Piaţa Victoriei care, pe lângă expoziţiile permanente şi temporare, pregătesc seara programe speciale pentru toate gusturile.

La Muzeul Antipa „Nocturna în dreptunghiul galben” înseamnă muzică, expoziţie de fotografii, documentare şi albume marca National Geographic Channel sau „vânătoare” de insecte şi lilieci în curtea muzeului. La Muzeul de Geologie vizitatorul se afundă în „Noaptea indiană” prin intermediul fotografiilor, al muzicii şi al artei culinare, iar la Muzeul Ţăranului Nea Fus Ion prezintă o seară video-music-gastro fusion cu artişti invitaţi, expoziţie de artă tradiţională şi lansare de album de fotografii.

Promenada pe Calea Victoriei presupune popasuri obligatorii la Muzeul George Enescu - pentru recitaluri de lieduri, muzică religioasă şi filme documentare despre maestrul Enescu până dimineaţă şi la Muzeul Colecţiilor de Artă - pentru o întâlnire cu atmosfera din locuinţa colecţionarilor interbelici. La MNAR publicul este părtaş la „Confesiuni de amorul artei”: spectacole de animaţie teatrală, proiecţii video, jocuri de sunet şi lumină, inspirate de lucrări de artă din muzeu, iar la Sala Auditorium este invitat la filme de artă până în zori. La Muzeul Naţional de Istorie seara „Sub semnul Thaliei” oferă spectacole de teatru şi expoziţii deschise până dimineaţa.

Periplul continuă la Muzeul Municipiului, care îşi invită vizitatorii în primitoarele saloane de secol XIX şi la expoziţia dedicată lui Gheorghe Tăttărescu. Un moment care nu trebuie ratat este schimbarea gărzii la Muzeul Cotroceni, al cărui program include expoziţia de costume de epocă din colecţia Adinei Nanu, dansuri de societate şi ateliere de creaţie.

După căderea serii la Muzeul Militar Naţional începe programul special „Floare de Lotus” care include spectacole de dans modern, jonglerie şi magie, concert de orgă şi spectacole de teatru. Iar party-ul final are loc pe terasă la MNAC, după întâlnirea cu „lucrarea lunii” şi expoziţiile temporare „Animations/ Fictions” şi Braco Dimitrijevic.

Nu lipsesc surprizele pentru cei mai energici vizitatori. Cei care parcurg cel puţin opt muzee din circuit şi colecţionează biletele de intrare sau ştampilele muzeelor primesc un cadou!


Un proiect finanţat de Administratia Fondului Cultural Național
Sponsor unic BRD Société Générale
Parteneri: RATB, Primăria Municipiului Bucureşti, RNMR
Parteneri media: Time Out Bucureşti, ProFM Dance, Gândul, ProTV Magazin, MTV, Liternet

0 comentarii: