Pisica Patrata - interventie in spatiul Institutului Cervantes din Bucuresti

La începutul acestui an, Institutul Cervantes din București a demarat o colaborare inedită cu bine-cunoscutul artist vizual român Pisica Pătrată: timp de câteva săptămâni, acesta a creat trei picturi murale în holul instituției din Bulevardul Regina Elisabeta nr. 38.
  Astfel, principalul spațiu de popularizare a culturii Spaniei și a țărilor de limba spaniolă în capitala țării noastre începe anul cu un eveniment-manifest, reprezentativ pentru profilul pe care își propune să îl aibă Institutul Cervantes din București începând din 2020.
 
„Pentru Institutul Cervantes din București, acest proiect reprezintă o încercare de repoziționare în prim-planul culturii bucureștene, dând credit unui curent artistic nou, uneori controversat, dar cu siguranță unul dintre cele mai importante din istoria artelor contemporane. Și asta cu ajutorul unuia dintre cei mai talentați artiști vizuali români, Pisica Pătrată”, a declarat Jorge Jiménez-Zumalacárregui, Directorul Institutului Cervantes din București.  
 
Piesa principală a proiectului o reprezintă compoziția din holul central, creație care însumează toate preocupările recente ale artistului: relațiile, vecinătatea, suprapunerea, alăturarea, succesiunea personajelor din imaginarul său, grupate generic sub numele de Pisica Pătrată. O compoziție ce poate fi citită evolutiv, ca o frescă narativă, sau ca un întreg static, ori ca registre de interes ce descriu bucuria, iubirea, nebunia, violența, gândirea superioară, evoluția. O încercare de a-l provoca pe privitor să pătrundă în lumea propusă de artist și să o interpreteze, dându-i noi valențe. Complexul de lucrări este completat de alte două creații realizate în stiluri diferite: una care îmbie la visare, iar cealaltă, mai riguroasă, dar ușor hipnotică prin repetitivitate. În toate, însă, se regăsește câte un mic detaliu care face legătura cu spațiul în care sunt create.
 
Evenimentul de lansare va avea loc luni, 3 februarie, începând cu ora 19.00 (Bulevardul Regina Elisabeta nr. 38), în prezența artistului, a E.S. Domnul Manuel Larrotcha Parada, Ambasadorul Spaniei în România, și a directorului Institutului Cervantes din București. Vernisajul va fi urmat de un performance OrkiPP (ORKID & PISICA PĂTRATĂ, live-drawing). Prezența la eveniment este liberă, în baza unei rezervări prin e-mail, trimisă la adresa cultbuc@cervantes.es. Rezervarea este confirmată numai după primirea răspunsului în scris la cererea de rezervare.
 
Alexandru Ciubotariu este un artist care trăiește și lucrează la București. Este cunoscut pentru creația de bandă desenată, dar și pentru proiectul Muzeul Benzii Desenate. Creația de street-art l-a făcut cunoscut publicului drept Pisica Pătrată. Albumul „Pisic apat rata” este primul album de street-art din România, publicat în 2010, la Editura Vellant.
A adunat mai mult de 100 de expoziții și intervenții în spații expoziționale din țară și străinătate. A apărut în peste 60 de publicații din țară și străinătate și ilustrații pentru mai multe cărți și albume de benzi desenate.  Este câștigător al mai multor premii naționale, majoritatea pentru ilustrație și bandă desenată.
 
Orkid, trioul de shoegazeri nervoși din București, își definesc stilul ca fiind post-traumatic blues. Pentru ei sunt definitorii afecțiunea și respectul pentru balene, orci și tot felul de alte bestii marine, terestre și extraterestre.  În stilul lor se resimt influențe diverse, de la punk la post-rock și de la blues la prog sau chiar muzică academică, Orkid. Pentru că cei doi fondatori ai grupului vin din zona producțiilor vizuale – Vlad este de formare scenarist și regizor de film, iar Radu, animator și artist grafic –, Orkid este un produs cinematic, care pune accentul și pe vizualuri animate, ilustrație și design.
 
OrkiPP este un performance transmedia în care li se alătură artistul grafic Pisica Pătrată.
 
Institutul Cervantes din Bucuresti, deschis în 1995, este unul dintre cele peste 90 de centre de pe cinci continente ale Institutului Cervantes din Spania, fiind principalul loc de popularizare a culturii spaniole în capitala țării noastre. Înființat la Madrid în 1991, Institutul Cervantes, ce poartă numele legendarului scriitor iberic, are ca scop declarat promovarea și predarea limbii spaniole și a face cunoscută cultura Spaniei și a țărilor de limbă spaniolă.
 
Este situat pe Bulevardul Regina Elisabeta nr. 38, în clădirea  Hotelului Cișmigiu și dispune de săli de curs, bibliotecă, un auditorium şi sală de expoziţii.  În prezent, institutul este condus de Jorge Jiménez-Zumalacárregui.
 
Institutul Cervantes din capitala țării noastre organizează, în colaborare cu diferite instituții locale și străine, activități culturale diverse, atât literare, cât și muzicale sau de artă plastică, tocmai pentru a prezenta o panoramă variată a culturii spaniole. De asemenea, Institutul dispune de o bibliotecă cu peste 25.000 de volume, care constituie punctul de referință pentru cei ce folosesc limba spaniolă ca instrument de lucru.
 
Dincolo de promovarea limbii și culturii spaniole, Institutul Cervantes oferă posibilitatea organizării unor evenimente ce pot avea în prim-plan artiștii și cultura română, fie prin proiecte în care este direct implicat, fie prin punerea la dispoziție, prin închiriere, a unor spații pe care le deține, precum Sala „Auditorium” sau Sala de expoziții.
 
Parteneri media ai evenimentului: Radio România Cultural, Observator cultural.

0 comentarii: