Amor m-a pus ca tinta de mult sagetii sale

Nu m-am asteptat ca sambata seara, in mijlocul Muzeului National de Arta sa-l intalnesc pe Petrarca... Unul dintre sonetele acestuia statea, luminat difuz, langa un tablou(furata de vocea ce imi recita dulce, am privit opera fara sa acord atentie perioadei sau pictorului, daca stau si ma gandesc bine, nici macar subiectul tabloului nu cred ca il mai stiu). Versurile acelea mi-au fermecat simtirea si niciodata nu mi s-au parut mai scurte cele 5 minute in care am stat si am ascultat, pierduta...:
"Amor m-a pus ca ţintă de mult săgeţii sale;
Şi-s ca zăpada-n soare; ca ceara-n foc; şi sunt
Ca norul care fuge pe cer bătut de vânt...
Şi în zadar, Madonă, cer sprijin milei tale.
Din ochii-ţi lovitura porni ucigătoare,
Că nu mi-i leac nici timpul, nici solitarul loc;
Şi numai de la tine purced vânt, soare, foc,
Cari m-au adus în astă nefericită stare.
Obrazul tău mi-i soare; gândirile-s săgeata;
Dorinţa – foc. Cu astfel de arme-Amor e gata
Să-mi ia vederea, să mă aprindă şi străpungă.
Iar îngerescul cântec şi dulcile-ţi cuvinte
Cu gingaşul lor suflu, care m-au scos din minte,
Sunt vântul fără milă ce viaţa mi-o alungă."


Traducere: Lascar Sebastian
Texte culese din Francesco Petrarca, "Sonete", ed.Tineretului, Bucuresti, 1959


14 comentarii:

Calatorul Urban | 19 mai 2009, 16:39

Si uite cum incet dar sigur alunecam inspre o directie poetica ce nu are nicio legatura cu ceea ce inseamna Urbanitatea.
Oare sunt singurul care crede asta?

velvet_angelove | 19 mai 2009, 17:26

Urbanitatea poate insemna si un cer instelat, privit de pe un bloc turn, si o frunza tremurand in ploaie, pe marginea bulevardului Magheru, de exemplu, si o un vesnic indragostit intr-o "metropola" ca Bucurestiul de azi, cu metrosexuali si intelectuali, deopotriva...Ma bucur mult ca cel putin unul dintre ei ma citeste...

Calatorul Urban | 19 mai 2009, 20:56

Despre metrosexualitate iti voi povesti altadata cum sta treaba si sincer nu cred ca isi are rostul in discutia de fata iar intelectualii sunt prea cantonati in lumea lor analitica pentru a mai fi urbani.

velvet_angelove | 19 mai 2009, 21:45

Deci nu esti nici, nici...
Doar urban.
Tu ce intelegi prin urbanitate?

Calatorul Urban | 20 mai 2009, 00:42

Total opus de a ta metrosexualitate si intelectualitate. Urbanitatea inseamna libertatea fiintelor de a alege ceea ce fac in orash si de a-si construi propriul orash dupa cum sunt ele definite.

Vincent Vinyl | 20 mai 2009, 00:48

@Calatorul Urban : pot fi si nu pot fi de acord cu tine. Iti explic si de ce :
1) metrosexualitatea ca termen de marketing provine tocmai din urbanitatea unora, ceea ce recunosc ca nu prea este cazul la noi.
2) libertatea fiintelor poate fi concretizata doar atunci cand ele stiu ce isi doresc sincer si clar.
@ Velvet : Urbanitatea inseamna si romantism insa nu exprimat printr-un Petrarca al unui secol de mult apus oricat de mult m-ar flata prezenta lui aici. Inteleg al tau simtamt totusi si il impartasesc insa este departe de absolut orice context modern. Mai ales ca romanii abia descopera urbanitatea in ale sale pure fiinte.

velvet_angelove | 20 mai 2009, 11:22

Pai in cazul asta(conform argumentarii tale) sunt cat se poate de urbana, pentru ca stiu sincer si clar ce imi doresc, si am libertatea de a pune pe blog ce gandesc si simt, in speta, l-am dorit pe Petrarca.

velvet_angelove | 20 mai 2009, 15:25

@calator urban:ca raspuns la ultimul tau comment "Urbanitatea inseamna libertatea fiintelor de a alege ceea ce fac in orash si de a-si construi propriul orash dupa cum sunt ele definite"...
pai eu ma regasesc in ce spui tu, chiar mi-ai dat dreptate...URBANITATEA MEA rezida tocmai in LIBERTATEA MEA de a visa, de a fi romantica intr-o lume interesata, de a scrie ce vreau in stilul pe care il vreau.Eu asa sunt definita, asa mi-am construit orasul despre care vorbesti.
PS: te cam contrazici...

Calatorul Urban | 20 mai 2009, 15:37

@ Velvet: Vorbim despre orase reale si nu imaginare.
@ Vincent: Inteleg ca te referi doar la unii dintre coexistenti insa mi se pare normal asta.

Vincent Vinyl | 20 mai 2009, 15:41

De fapt de la ce a pornit intreaga discutie? Probabil de la episoadele petresciene insa vad ca am alunecat incet spre alta panta.
Pot spune doar ca exista clipe pentru romantism, exista clipe pentru realism si existe clipe pentru orice.
Atentie insa ca romantismul excesiv poate fi destul de sufocant in anumite momente.

velvet_angelove | 20 mai 2009, 15:45

Romantismul excesiv poate fi sufocant doar cand il exteriorizezi fizic fata de altii...cand e doar o oglindire a sufletului, si o intoarcere spre sine, eu zic ca e un dar.
Si discutia a pornit de la "directia poetica ce nu are nicio legatura cu ceea ce inseamna Urbanitatea"

velvet_angelove | 20 mai 2009, 16:13

@calator urban: cand spui ca iti construiesti propriul oras dupa cum esti definit, asta insemnand libertate si implicit urbanitate(asa cum ai argumentat),nu te referi SI TU la un oras imaginar?Te cam incurci in argumente, draga calatorule...

Calatorul Urban | 20 mai 2009, 19:49

Libertatea include urbanitatea!

velvet_angelove | 20 mai 2009, 20:49

@calatorul urban: Si tocmai iti argumentam ca sunt libera...deci, ca sa ne intoarcem de unde am plecat(primul comment), se pare ca, totusi,"directia poetica", aleasa in mod liber de catre mine, pana la urma are legatura cu Urbanitatea.