Transilvania cinematografica vers 08 - TIFF 2009


Pentru a-l optulea an consecutiv orasul Cluj redevine capitala europeana a filmului in luna iunie. Intre 29 mai si 8 iunie se desfasoara a 8-a editie a Transilvania International Film Festival (TIFF).
Cea de-a opta ediţie a Festivalului International de Film Transilvania (TIFF) se pregăteşte de start. În perioada 29 mai - 7 iunie, 209 filme (lung şi scurt metraje) din 47 de ţări vor fi proiectate în cele nouă locaţii ale festivalului. Anul acesta, programul festivalului este alcătuit din 19 secţiuni.
TIFF se desfăşoară şi în 2009 cu sprijinul Vodafone România, în calitate de partener principal. Vodafone este alături de TIFF încă de la prima sa ediţie, din 2002, fiind sponsorul fondator al evenimentului.
In afara de competitia oficiala in cadrul festivalului vor mai avea loc tot felul de evenimente conexe despre care poti afla in detaliu pe site-ul oficial al festivalului.
Printre invitatii de onoare la editia din acest an se vor numara Claudia Cardinale (Ita), Florin Piersic (Ro), Menahem Golan (Israel - regizor) si Mircea Albulescu (Ro - ce va primi si "Premiul de Excelenta TIFF 2009".
De asemenea vor mai avea loc proiectii speciale pentru nevazatori; Focus pe Italia, Polonia, Moldova si Finlanda precum zi o Zi Rroma.
In acest an in competitia oficiala se vor afla urmatoarele filme:
- O istorie completă a eşecurilor mele sexuale / A Complete History of My Sexual Failures (Marea Britanie, 2008) - R. Chris Waitt
- Toţi ceilalţi / Everyone Else / Alle Anderen (Germania, 2009) - R. Maren Ade
Premii şi festivaluri: Ursul de Argint pentru Cea mai Bună Actriţă, Marele premiu al juriului, Femina Film Prize - Festivalul Internaţional de Film de la Berlin 2009
- Trezit din vis / Awaking from a dream / Amanecer de un sueño (Spania-Polonia, 2008)
R. Freedy Mas Franqueza
- Hai noroc! / Good Luck! / Bahrtalo! (Ungaria, 2008)- R. Robert Lakatos
- La noapte dorm la Hollywood / Hollywood I’m sleeping over tonight / J'irai dormir à Hollywood (Franta, 2008) - R. Antoine de Maximy
- Copilul din Kabul / Kabuli Kid (Franta-Afganistan, 2008) - R. Barmak Akram
- Fata în casă / The maid / La nana (Chile-Mexic, 2009) - R. Sebastian Silva
- Machan / Machan (Sri Lanka–Italia–Germania, 2008) - R. Uberto Pasolini
- Eşti Marlon si Brando / My Marlon and Brando / Gitmek: Benim Marlon ve Brandom
(Turcia, 2008) - R. Huseyin Karabey
- Nord / North / Nord (Norvegia, 2009) - R. Rune Denstad Langlo
- Politist, adjectiv (Romania, 2009) - R. Corneliu Porumboiu
Premii şi festivaluri: Marele Premiu al Juriului şi Premiul FIPRESCI la Festivalul Internaţional de Film de la Cannes 2009, secţiunea Un Certain Regard
- Sărbătoarea fetiţei moarte / The Dead Girl’s Feast / A festa da menina morta
(Brazilia, 2008) - R. Matheus Nachtergaele

Asa ca daca ai drum prin Cluj nu uita sa dai o fuga si pe la festival pentru ati incanta placut simturile iar daca nu ajungi atunci oricum poti astepta retrospectiva ce va avea loc in vara in Bucuresti.
O singura intrebare ma macina totusi uitandu-ma pe lista partenerilor media : ce naiba cauta unii pe acolo care nu au nici in clin si nici in maneca cu ceea ce inseamna eveniment cultural atat prin genul publicatiilor cat si al targetului lor?

0 comentarii: