Zilele Culturii Germane


În perioada 1-9 noiembrie, Ambasada Republicii Federale Germania organizeaza Zilele Culturii Germane, eveniment ce se desfasoara sub semnul împlinirii a 20 de ani de la caderea Zidului Berlinului. Evenimentul, ce cuprinde numeroase manifestari culturale, va debuta duminica, 1 noiembrie, la orele 19:00, la Galeria Dalles, în prezenta Excelentei Sale Andreas von Mettenheim, Ambasadorul Republicii Federale Germania la Bucuresti.

Marcând 20 de ani de la caderea Zidului Berlinului, unul dintre ultimele simboluri ale Razboiului Rece, la Bucuresti se vor desfasura Zilele Culturii Germane, eveniment de mare amploare adresat tuturor celor interesati sa cunoasca noi perspective ale culturii, istoriei si vietii sociale germane, dinainte si dupa momentul reunificarii. Evenimentul este dedicat, în special, generatiei tinere, pentru care Zidul Berlinului e doar o lectie din cartea de istorie.

În mod simbolic, afisul evenimentului a fost creat pe baza unei caricaturi realizata de Mihai Stanescu, datând din iunie 1983 si intitulata sugestiv “Acum nu e momentul”. Momentul a sosit câtiva ani mai târziu, în 1989, când, sub vântul schimbarii, Zidul Berlinului a început sa se clatine si s-a prabusit. Destinele istorice al celor doua tari s-au intersectat în 1989. Atât Germania de Est cât si România sarbatoresc azi 20 de ani de libertate. De altfel, acesta este un motto al evenimentului care se regaseste inclusiv în sigla special creata.

Zilele Culturii Germane cuprind un calendar bogat de evenimente, de la expozitii foto de arhitectura, la film, de la teatru la concerte – clasice, pop, hip-hop, de la lectura, la simpozioane pe teme de stiinta si cercetare sau dezbateri publice. Un moment aparte îl constituie Zilele Filmului German, care se desfasoara în perioada 2-5 noiembrie, la Cinema Studio, prezentând 7 proiectii de filme artistice si scurtmetraje din perioada 1955-2006, având ca tema comuna Zidul Berlinului.
Evenimentul se desfasoara în Bucuresti, dar cuprinde si un proiect cultural itinerant, KulTourBus. Acesta va vizita orase din tara precum Brasov, Sibiu si Cluj-Napoca, oraganizând proiectii de film, sesiuni de lectura si concursuri la sediile Centrelor Culturale Germane din orasele respective. În alte orase, precum Timisoara, Sibiu, Târgu Mures, vor avea loc concerte, simpozioane si alte manifestari culturale derulate în cadrul schimburilor culturale cu orasele înfratite din Germania.

Zilele Culturii Germane este un eveniment organizat de Ambasada Republicii Federale Germania având ca parteneri: Goehte Institut, Ministerul Culturii, Cultelor si Patrimoniului National, Festivalul International de Muzica de Camera SoNoRo, Festivalul National de Teatru, Universitatea de Arhitectura si Urbanism „Ion Mincu”, Muzeul National de Arta Contemporana MNAC

Aici ai programul complet!

0 comentarii: