Acum 20 de ani


Acum 20 de ani pe 9 noiembrie 1989 dupa mai multe saptamani de greve si razmerita interna guvernul Est German a anuntat ca toti cetatenii GDR pot vizita Germania de Vest si Berlinul de Vest. Mii de oameni au escaladat zidul pentru a ajunge in Germania de Vest loc unde vesticii ii asteptau intr-o atmosfera de sarbatoare. In urmatoarele saptamani bucati din zid au inceput sa fie scoase de catre cei ce doreau un suvenir iar mai tarziu cu ajutorul echipamentelor speciale restul zidului a fost inlaturat.
Caderea Zidului Berlinului a dus pe data de 3 Octombrie 1990 la reunificarea Germaniei.
9 Noiembrie ramane in istoria Germaniei si lumii ca o zi in care dictatura a fost invinsa, o zi a eliberarii oamenilor din sclavia comunismului. Acei oameni minunati ghidati de visul lor de libertate au facut posibila reunificarea dupa 38 de ani de chinuri.
Pe 9 noiembrie 2009 in cadrul "Festivalului Liberatatii" se vor celebra 20 de ani de la caderea zidului. In cadrul acestui festival 1000 de dominouri uriase din spuma vor fi intinse de-a lungul fostului zid pentru ca pe urma la ora locala 19:20 sa fie rasturnate. Intregul domino va cade timp de 1 ora, la fel ca acum 20 de ani.
Cancelarul Germaniei Angela Merkel, presedintele Frantei Nicolas Sarkozy, premierul Britanic Gordon Brown, Bill Clinton, Lech Walesa sau Mikhail Gorbaciov vor fi prezenti la acest eveniment istoric alaturi de cei ce acum 20 de ani faceau primii pasi spre o Germanie noua, spre liberatate.
Acum 20 de ani curajul acestor oameni a invins un zid din beton, visul lor de libertate a devenit realitate si a creat un val ce a reusit desprinderea Europei de comunism.
Istoria se scrie din faptele mari ale oamenilor mici, din visele ce devin realitate datorita unei forte comune care tinde spre aceleasi dorinte si idealuri, din sperante ce prin lupta devin realitate. Asa a fost 20 de ani in Germania si asa a fost in intreaga Europa civilizata.

0 comentarii: