Festivalul Filmului Francofon 23 - 31 martie

Filmul "Eu când vreau să fluier, fluier", de Florin Şerban, va fi proiectat în avanpremieră naţională la Bucureşti, marţi, în deschiderea Festivalului Filmului Francofon, organizat de Institutul Francez, în perioada 23 - 31 martie, informează instituţia.
Proiecţia va avea loc de la ora 19.30, la Sala "Elvira Popescu", evenimentul din cadrul festivalului fiind intitulat "Seara tabu".

În zilele următoare, vor urma proiecţiile filmelor:
"Ce qu-il faut pour vivre" (2008, Canada), de Benoit Pilon,
"Dernier marquis" (2008, Franţa/Algeria), de Rabah Ameur-Zaimeche,
"Tout est parfait" (2008, Canada), de Yves Christian Fournier, şi
"Cuscus cu chefal/ La graine et le mulet" (2007, Franţa), de Abdel Kechiche, premiat cu premiul Cesar pentru cel mai bun film.

Programul de sâmbătă al festivalului se va deschide cu proiecţia pentru copii a peliculei "C'est pas moi, je le jure" (2008, Canada), de Philippe Falardeau, premiat cu Ursul de Cristal pentru cel mai bun film la Berlinala din 2009. Pe parcursul zilei, vor fi proiectate filmele: "Le Chaos" (2007, Egipt/Franţa), de Youssef Chahine şi Khaled Youssef, "Eldorado" (2008, Belgia/Franţa), de Bouli Lanners, şi "35 Rhums" (2008, Franţa/Germania), de Claire Denis.

Festivalul va include, în programul de duminică, documentarele "Memoria del saqueo/ Memoire d'un saccage" (2004, Elveţia/Franţa/Argentina), de Fernando E. Solanas, şi "Jacques Rivette, le veilleur" (1990, Franţa), de Serge Daney şi Claire Denis, şi lungmetrajul "36 vues du Pic Saint-Loup" (2009, Franţa/Italia), de Jacques Rivette.

Filmul "Eu când vreau să fluier, fluier", debutul în lungmetraj al lui Florin Şerban, este primul film românesc din ultimii 17 ani care a intrat în competiţia oficială a Festivalului de la Berlin şi a reuşit să ia şi două premii importante: Marele Premiu al Juriului - Ursul de Argint şi distincţia "Alfred Bauer".

Filmul, ce are la bază piesa de teatru cu acelaşi titlu a Andreei Vălean, va intra în cinematografele româneşti pe 26 martie.
 
Biletul costa 7 ron confrorm Institutului Francez Bucuresti.

0 comentarii: