Zi-le de Martisor! (postare de inceput de primavara)

Prin definitie, martisorul este un obiect de podoaba legat de un snur impletit din fire albe si rosii, traditie specifica romanilor, dar intalnita si la alte popoare balcanice. Primirea in dar si purtatul martisorului sunt semne ale sosirii primaverii.
Miturile legate de martisor fac referire la Soare, la primavara, la ghiocei si la iubire, originile fiind inca invaluite in mister. Se considera ca sarbatoarea a aparut pe vremea Imperiului Roman, dar in Romania s-au gasit amulete asemanatoare martisorului datand de acum aproximativ 8000 de ani.
In prezent, martisorul este purtat intreaga luna martie si se crede ca aduce belsug in casa. Bineinteles, exista specificitati ale traditiei de la o zona la alta.
Cam aceasta ar fi prezentarea clasica a martisorului, asa cum ar aparea prin carti. Pentru ca imaginea sa fie completa, nu trebuie sa uitam ca martisorul mai inseamna si altceva:
- un business foarte profitabil, din punct de vedere economic, o perioada a anului (care impreuna cu Ziua Femeii) in care mai ales barbatii cheltuie bani frumosi pentru a “respecta traditia”, pentru a face cadouri – de la un simplu martisor sau un buchet de ghiocei pana la cadouri scumpe si fitzoase;
- o oportunitate de a profita de faptul ca esti femeie, implicatiile in acest caz fiind nenumarate: de la o simpla angajata, la majoritatea femeilor care lucreaza in invatamant, mai ales ca educatoare si invatatoare, la femeile de top-management care aduna cu aceasta ocazie zeci, daca nu sute de martisoare, cadouri si basculante de flori, toate aceste insotite de “un tratament special”, mai permisiv, mai “de sarbatoare” din partea sefilor, colegilor, prietenilor, etc.
- sansa pentru marile corporatii, si de ce nu, companiile mai mici, de a-si fideliza angajatele prin cadouri, evenimente organizate special cu ocazia sarbatorii, intreg fenomenul putand fi supranumit “martisorul corporatist”
- ocazia perfecta de a te face remarcat, ca si reprezentant al sexului masculin: un martisor si o floare, sau o simpla felicitare, toate acestea “tintind” si doamne si domnisoare mai “greu accesibile”, pana la urma un astfel de gest simbolic putand reprezenta sansa de a deschide o usa sau macar de a o incerca

Incercand sa concluzionez, 1 martie, prima zi din primavara inseamna sanse si oportunitati pentru multa lume, o sarbatoare mai mult sau mai putin artificiala, care inca pastreaza o farama de frumos si de care merita sa ne bucuram, impreuna cu reprezentantele sexului frumos din jurul nostru.

Astazi, in contextul acestei zile speciale, o prietena mi-a spus “daca doamnele si domnisoarele de langa tine zambesc, precis zambesti si tu”; asa este: eu cand vreau sa zambesc, zambesc admirativ.

O primavara cu cat mai multe zambete ... impartasite!

17 comentarii:

Alexa | 1 martie 2010 la 20:16

Important este ca pana la urma de fapt recunosti ca voi barbatii alegeti sa va faceti doar "remarcati" in situatia asta si atat!

Gabi | 1 martie 2010 la 20:45

Esti dubios...de cand faci analogia alora de "tintesc"?

*Bogdan* | 2 martie 2010 la 10:29

@Alexa: Nu cred ca sunt eu in masura sa imi asum un punct de vedere ca reprezentant al barbatilor, sau sa sa reprezint pe "noi, barbatii" :)
Ceea ce am scris erau observatii personale. Si nu cred ca e nimic rau in a te face remarcat, atat timp cat o faci intr-o maniera corespunzatoare, decenta, haioasa.
@Gabi: pot face analogia dintre 2 chestii, nu cred ca termenul folosit de tine se potriveste cu context (atat al comentariului tau cat si al postarii mele); prin "a tinti" in contextul respectiv vroiam sa zic a socializa cu persoane cu care de obicei nu ai ocazia

Gabi | 2 martie 2010 la 13:37

@Bogdan: sorry acum am inteles ca de fapt nu Adi scrisese articolul.
Si de ce nu ai ocazia de a socializa cu acele persoane? Ce te opreste? Simti o teama sau pur si simplu apartineti de "ligi" diferite.

*Bogdan* | 2 martie 2010 la 15:48

@Gabi: ai inteles bine, e vorba de "ligi" diferite, cam asta vroiam sa zic. Dupa cum se poate observa, articolul e unul mai mult general decat personal, deci nu e vorba despre ce inseamna martisorul pt. mine...

Vincent Vinyl | 2 martie 2010 la 15:51

@Gabi: da mai avem autori noi dupa cum iti aduci aminte asha ca...be nice :)
Imi explicatie si mie precum si altor cititori mai neavizati ce intelegeti voi prin "ligi" sau filosofia asta a "Totul despre Sex" trebuie sa fie predata si in scoli?

*Bogdan* | 2 martie 2010 la 16:14

@[cititori neavizati :)] Nu e nicio filosofie si cred ca irosim timp pe detaliul acesta cu "ligile". Dau niste exemple concrete ca sa ma fac mai bine inteles: te duci la sefa si ii dai un martisor, ii zambesti frumos si poate te tine minte :), la fata de la magazin care ti-e simpatica sau la cineva cu care te-ai certat mai de mult, la colega de birou care nu te suporta, la fosta sotie si exemplele pot continua. Subiect incheiat, multumesc!

Gabi | 2 martie 2010 la 17:26

Bai mie chiar imi placea discutia despre "ligi" ce rau esti:)
Adi...lasa ca-ti exprima "mama" principiile "Sex and the City" iti dau lista de episoade pe mail.
@Bogdan: si cum te tine minte sefa?:P

Alexa | 2 martie 2010 la 17:45

@Bogdan: te remarci haios printr-un martisor? Why? Te imbraci in rosu cand dai martisoare?
Iar observatiile...ei bine incearca sa-le faci pe baza a ce stii.

*Bogdan* | 2 martie 2010 la 17:47

@Gabi: de regula "cum nu te astepti" :))

Deea | 2 martie 2010 la 20:52

Mie chiar mi-a placut ce a scris. Nu sunt de acord cu el in totalitate si nici nu ma regasesc in ceea ce este scris dar totusi am gasit un pic de candoare si de inocenta.
Sa ne mai scrii!

@Vincent: sa-l pastrezi pe om no matter ce zic restul!

Unknown | 2 martie 2010 la 22:46

@Gabi si Alexa: hai ca ati fost rele cu bietul baiat. :(
Chill. :)

Vincent Vinyl | 2 martie 2010 la 23:04

Dap ati fost rele fetelor si va rog la calm....omul este nou asha ca lasati-l sa-si "usuce" vopseaua si pe urma va invit sa sariti la gatul lui :)

@Deea: de ce inocenta? what...am devenit inocenti? haide fii serioasa draga mea.

@Bogdan: keep it up si postari cat mai multe si reusite!

Gabi | 3 martie 2010 la 00:10

Eiiiii...haide n-o lua asha in personal Bogdane doar esti mare si vaccinat.
Adi...dupa cat timp ne putem lua de el?:)

Vincent Vinyl | 3 martie 2010 la 07:30

Never :) Nu va luati de oameni, da daca vreti criticati-le ideile dar atat.
Destul oricum...prea multe discutii in cadrul unei postari despre primavara. Se intampla lucruri mult mai importante dragilor.

*Bogdan* | 3 martie 2010 la 10:15

@everybody: Chiar imi face placere cand cineva face un comentariu sau o observatie PERTINENTA la postarea mea, dar atunci cand o luati pe aratura si insistati pe detalii mai putin importante, ma intreb daca nu ar trebui sa filtrez comentariile...
Si nu va faceti iluzia ca m-am suparat :))

Gabi | 4 martie 2010 la 19:41

Dear cine a luat-o pe aratura? Ne-ai povestit de tintit, de multinationale, de a te face remarcat si ai generalizat pana n-ai mai putut asa ca de ce n-am pune intrebari suplimentare?
Si cum adica sa "filtrezi" comentariile? Nu ne mai putem exprima liber?