Festivalul Filmului German

In perioada 11 – 14 martie 2010, Noul Cinematograf al Regizorului Roman (Muzeul Taranului Roman, Str. Intrarea Monetariei, nr.3) gazduieste o noua editie a Festivalului Filmului German.
Biletul costa 10 lei iar programul poate fi gasit aici.
Personal recomand filmul eveniment al acestei editii a festivalului, "Alle Anderen".
Filmul realizat de regizoarea Maren Ade este o drama romantica ce prezinta povestea unui cuplu aflat in vacanta in Mediterana ce se confrunta cu problemele classice ale unui cuplu.
Lipsa de sens a vietii de cuplu e in cazul lor ca un neon de spital care traverseaza tot filmul. E discret si suplu. In jurul luminii, cei doi cauta solutii, dar nu gasesc nimic. Trebuie spus ca relatia dintre cei doi nu e falimentara pentru ca filmul sa fie despre ceva; faptul ca nu au practic motive sa “fie impreuna” nu e o fatalitate. De altfel, tonul lui Ade e foarte detasat. Folosindu-se de Gitte si Chris, regizoarea/scenarista arata ca, dincolo de evenimentele care constituie un cuplu, nu exista o esenta. Si ca asta nu e tragic, nu trebuie sa duca la sinucideri sau monologuri pe malul marii. E doar o fateta (care trebuie invatata) a “conditiei omului modern”.
Filmul a obtinut in 2009 3 premii la Festivalul de Film de la Berlin: Premiul Femina, Ursul de Argint pentru Cea mai buna actrita in rol principal precum si Ursul de Argint pentru regie.
El va fi prezentat in cadrul festivalului joi 11 martie de la orele 18:00, vineri 12 martie - orele 20:30 si duminica 14 martie de la orele 20:30.

0 comentarii: