Remember pentru a nu uita

Pe 25 august 2006, cinematografia romaneasca pierdea doi oameni extrem de valorosi: regizorul Cristian Nemescu si sound-designerul si compozitorul Andrei Toncu.
Pana in acel moment, filmele realizate de cei doi cineasti (impreuna sau separat) creasera deja ecouri puternice atat in tara, cat si in strainatate. Scurtmetrajele de scoala regizate de Cristian Nemescu, la care lucrase impreuna cu Andrei Toncu, facusera inconjurul lumii si castigasera un numar impresionant de premii, de la Cel mai bun debut international la Festivalul Message to Man (Sankt Petersburg) pentru „Mihai si Cristina” (2001) pana la nominalizarea la Premiile Academiei Europene de Film pentru „Poveste la Scara C” (2002). „Marilena de la P7” (2006), mediumetrajul independent regizat de Cristian Nemescu, a carui coloana sonora e semnata de Andrei Toncu (in dubla ipostaza: sound-designer si compozitor) isi avusese premiera internationala la Festivalul de la Cannes, in sectiunea Semaine internationale de la critique.
Tot in 2006, Andrei Toncu realizase coloana sonora in sistem 5.1 (pentru prima oara in Romania) pentru scurtmetrajul de animatie „Remiza” (regia Valeriu Stihi) si visul sau era acela de a revolutiona sunetul in cinematograful romanesc. „Lampa cu caciula” (2006), scurtmetrajul regizat de Radu Jude, la care Andrei Toncu a realizat sound-designul, ramane si in prezent cel mai premiat scurtmetraj romanesc (Marele Premiu pentru Cel mai bun scurtmetraj la Sundance Film Festival, Indie Lisboa Film Festival, Zinebi Bilbao Film Festival etc.)
In momentul disparitiei lor, „California Dreamin’” – lungmetrajul de debut al lui Cristian Nemescu, la care Andrei Toncu trebuia sa realizeze sound-designul – era in faza de post-productie. La Festivalul de la Cannes din 2007, filmul a entuziasmat juriul sectiunii Un Certain Regard, care i-a acordat Marele Premiu.

Din dorinta de a pastra vie memoria celor doi cineasti, in noiembrie 2006 s-a nascut Societatea Culturala NexT, cu N de la Nemescu si T de la Toncu. De la aparitia sa si pana in prezent, Societatea Culturala NexT a organizat patru editii ale Festivalului International de Film NexT, care a devenit un punct de reper pentru iubitorii de cinema din Bucuresti. In plus, din ianuarie 2007, Societatea Culturala NexT organizeaza lunar un cineclub cu acelasi nume, care va fi relansat intr-un nou format in toamna acestui an.

Pe 26 august, incepand cu ora 21.00, Societatea Culturala NexT va invita la o proiectie speciala, gazduita de Noul Cinematograf al Regizorului Roman (Muzeul Taranului Roman): un program alcatuit din filme care au castigat Premiul de regie „Cristian Nemescu” si Premiul de sunet „Andrei Toncu” in decursul celor patru editii ale Festivalului NexT organizate pana in prezent.
Programul complet aici
Si nu voi anunta doar evenimentul, voi spune si faptul ca nu trebuie sa ii uitam. Nu trebuie sa intoarcem privirea de la ceea ce s-a intamplat, si trebuie ca dreptatea sa fie facuta, iar...uitarea sa nu intervina in mintile noastre.

0 comentarii: