27 ianuarie - Ziua Memoriei

27 ianuarie - tu stii ce zi este astazi? Ei bine, si eu uitasem dar datorita prietenilor mei italieni mi-a fost amintit.
Pe 27 ianuarie 1945 trupele Armatei Rosii, ce se afla in ofensiva indreptandu-se inspre Berlin, ajung in apropierea orasului polonez Auschwitz descoperind, astfel, ororile lagarului de concentrare si aducand pentru prima oara in istoria lumii dovezile genocidului nazist. In urma dovezilor descoperite ulterior se estimeaza ca intre 13 si 19 milioane de persoane au fost omorate si arse in cei patru ani de existenta ai lagarului.
27 ianuarie este "Ziua Memoriei". Ziua in care trebuie sa ne amintim de aceste orori tocmai pentru a nu le repeta.
Ziua in care oamenii au descoperit atrocitatile comise de alti semeni de ai loc, comise chiar de prieteni sau rude de ale lor.
Mai jos iti ofer un fragment in care David Grossman citeste fragmente din cartea "Se mai poate numi acesta un om?" scrisa de Primo Levi.
P.s: Google - cel care deobicei isi schimba sigla pentru a serba si ziua oului de rata din Australia dar si ziua jocului PacMan, sau care comemoreaza actele de la 11 septembrie astazi a ales sa nu ia nicio pozitie, sa nu schimbe nicio sigla si sa treaca totul sub tacere. That's why Google is a fagget!

0 comentarii: