133 de ani de la nașterea compozitorului George Enescu



Festivalul și Concursul Internațional George Enescu sunt evenimentele culturale internaționale organizate de România care readuc în spațiul public valorile în care credea compozitorul român – creativitate, generozitate și participare. Noi versiuni ale compozițiilor enesciene, în interpretarea celor mai bine cotați artiști ai lumii sunt oferite publicului național și internațional odată cu fiecare ediție a Festivalului. În același timp, Concursul Enescu introduce în repertoriul tinerilor artiști lucrări de George Enescu.
 
Festivalul și Concursul Internațional „George Enescu” marchează aniversarea singurului compozitor român intrat în patrimoniul cultural universal oferind publicului un fragment inedit din înregistrarea Raspodiei Române Nr.2, într-o interpretare de excepție: Staatskapelle Berlin, sub bagheta dirijorului Daniel Barenboim, pe scena Sălii Palatului, chiar în timpul deschiderii ediției 2013 a Festivalului.  
Înregistrarea poate fi accesată pe site-ul Festivalului „George Enescu”, www.festivalenescu.ro,  și face parte din seria „Enescu multimedia” inițiată în vara acestui an pe canalul de YouTube al Festivalului, ca parte a deschiderii către noile tehnologii.  Fragmentul video cu înregistrarea poate fi accesat aici.

Pe 1 septembrie 2013, cea de-a XXI-a ediție a Festivalului Enescu s-a deschis cu un moment simbolic:  Daniel Barenboim, unul dintre cei mai importanți dirijori ai lumii, aflat în top 10 la nivel mondial a dirijirat Rapsodia Română nr. 2 în Re Major op. 11 de George Enescu, alături de prestigioasa orchestră Staatskapelle Berlin.
Într-unul dintre rarele interviuri acordate presei românești, Daniel Bareinboim a declarat că „Enescu a fost o figură majoră”: „Festivalul omagiază un foarte mare muzician, care face parte din patrimoniul naţional şi mondial”.
 
Simfonia a III-a de George Enescu, în premieră mondială la Londra
Anul viitor, pe 7 februarie, una dintre cele mai cunoscute orchestre din lume, London Philarmonic Orchestra, va interpreta Simfonia a III-a de George Enescu sub bagheta celebrului dirijor Vladimir Jurowski. Este pentru prima dată când această lucrare a compozitorului român va fi interpretată pe o scenă londoneză. Concertul va avea loc la Southbank Centre, considerat unul dintre centrele culturale de grad zero din Londra și din lume și este, în același timp, și sediul London Philarmonic Orchestra.
Simfonia a III-a cu Cor în Do Major Op. 21, de George Enescu în interpretarea dirijorului Vladimir Jurowski a fost prezentată inițial în cadrul programului ediției 2013 a Festivalului Internațional “George Enescu” , pe 14 septembrie.

De-a lungul carierei, dirijorul Vladimir Jurowski a colaborat cu unele dintre cele mai importante instituții muzicale din lume, printre care prestigioasele Royal Opera House Covent Garden, Teatro La Fenice di Venezia sau Opéra Bastille de Paris. În anul 1999 a debutat la Metropolitan Opera New York.

0 comentarii: