Proiectii si evenimente speciale la MECEFF 2014


Similar edițiilor anterioare, pe lângă competiția oficială și o serie de filme reprezentative din perimetrul geografic central și est-european, programul MECEFF „7+1” va oferi publicului spectator o nouă serie de filme în limba idiș, adunate în secțiunea necompetitivă „Selecția Președintelui”:

Fiul cantorului / Dem Khazns Zundl (SUA, 1937) – Această dramă muzicală, supranumită de criticul de film J. Hoberman drept „Anti - Cântărețul de jazz”, marchează debutul lui Moise Oysher în cinema cu rolul unui tânăr rebel care pleacă din shtetl-ul său polonez la New York, unde este „descoperit” și devine un cântăreț bine-cunoscut...

Ierusalimul american: Evreii şi înălţarea oraşului San Francisco / American Jerusalem: Jews and the Making of San Francisco (SUA, 2013): Un documentar despre pionierii evrei din San Francisco, atraşi în California de „Goana după aur” și inițiatori ai unei comunități prospere, în acea vreme a doua ca mărime din Statele Unite, după cea din New York.

Mămica / Mamele (Polonia, 1938): Mamele surprinde diferitele aspecte ale vieții evreiești în perioada interbelică în Lodz – mahalale și evrei șomeri, cluburi de noapte și gangsteri...  Dar filmul îi aparține, în fapt, lui Molly Picon, splendidă în rolul fetei de fată cuminte, ce-și ține familia unită din copilărie și până la bătrânețe.

O legendă din Vilnius: Puterea Rabinului / Dem Rebns Koyekh (SUA, Polonia / 1924, 1933):
Un student al Talmudului şi o fată orfană, care se iubesc profund, au de înfruntat despărţirea pentru totdeauna, deşi părinţii lor promiseseră, înainte de naşterea lor, că ei vor deveni soţ şi soţie. Doar intervenţia miraculoasă a profetului Ilie le îngăduie părinţilor să-şi îndeplinească jurământul şi celor doi îndrăgostiţi să găsească fericirea împreună.

Tevye (SUA, 1939): Adaptarea nemuzicală a lui Maurice Schwartz după povestea clasică a lui Sholem Aleichem (care avea să inspire şi Scripcarul pe acoperiş) subliniază înfruntările dintre tradiţie şi modernitate, dintre autoritate părintească şi dragoste, dintre obiceiuri şi deschidere sunt prefigurate de antisemitismul comunităţii rurale. Restaurat de The National Center for Jewish Film, Tevye a fost declarat în 1991 „comoară naţională” și este primul film în altă limbă decât engleza inclus în Registrul Naţional de Filme al Bibliotecii Congresului.

Pe lângă programul de filme, MECEFF “7+1” le propune spectatorilor prezenți la festival și două expoziții extrem de speciale ce vor fi deschise numai în perioada festivalului:

Film Poster Is Not Dead: Ce se întâmplă atunci când artiștilor și designerilor de astăzi li se dă libertate creativă totală, pentru a face un afiș de film? 30 de afișe realizate de studenții școlilor de artă din Cehia și România. Proiectul reprezintă o continuare a expoziției de succes de anul trecut „101 Czechoslovak Film Poster“, care prezenta epoca de aur a afișului cehoslovac de film, realizat între anii 60 și 80.  Expoziția este organizată în parteneriat cu Centrul Ceh, Terry Posters și A.D.I. Regiunea Târnavelor și va putea fi vizitată la Centrul de Urbanism JEWEL Model din strada Nicolae Iorga nr. 2.

Filmul românesc – Afișe și reclame: Imagini remarcabile de pe vremea când publicitatea la filme se făcea pe cărți poștale și pe cutii de chibrituri, fotografii cu vechi incinte ale cinematografelor din țară care azi sunt istorie și reclame incitante ce chemau publicul să se delecteze cu filmele epocii. Expoziția coordonată de Ancuța-Lăcrămioara Chiș și Ucu Bodiceanu este organizată în parteneriat cu Casa de Cultură Cluj-Napoca și Clujul de altă dată și va putea fi vizitată la Sala Traube.


MECEFF “7+1” – Mediaş Central European Film Festival  este organizat de Ecran Cinema Management, Primaria Municipiului Mediaş prin Direcţia Pentru Cultură, Institutul Cultural Român, Ministerul Culturii, CNC, Regiunea Târnavelor. Cea de-a patra ediție va avea loc în perioada 2-6 septembrie 2014.

Website: www.meceff.ro
Facebook: http://www.facebook.com/#!/meceff

Coproducător: TVR

Parteneri principali: ROMGAZ, Luxten, Kromberg & Schubert

Suporteri: BACHMANN, Federatia Comunităților Evreiești din România, BinderBubi Hotel & Spa, Traube Hotel & Restaurant

Cu sprijinul: Institutului Maghiar din București, Institutului Polonez din București, Ambasadei Republicii Slovace în România, Institutul Slovac de Film, Ambasadei Spaniei în România, The National Center for Jewish Film, Forumului Cultural Austriac, Ambasadei Republicii Slovenia în România, Centrului Ceh, Institutului Cervantes din București.

0 comentarii: