RO-IFF 2014: O renumita regizoare rusa, in competitie



A zecea ediţie a Romania International Film Festival (Ro-IFF), evenimentul cinematografic anual dedicat iubitorilor filmelor care nu sunt distribuite în circuitul multiplexurilor, se desfăşoară între 21-31 august în Vama Veche şi între 21-28 noiembrie în Bucureşti.
 
Sub sloganul „Filme bune sub clar de lună, în Vama Veche”, în locaţiile Amfiteatru – La Pescărie şi Sandalandala, sunt prezentate filme din selecţia oficială. În primele trei seri ale festivalului, proiecţiile s-au bucurat de mare succes la publicul din Vama Veche.
 
Pentru cele două competiţii tradiţionale ale festivalului, CineBlackSea şi Woman in Cinema, au fost selecţionate nouă filme, unele distinse în festivaluri internaţionale importante şi prezentate în premieră românească, altele producţii ale anului 2014. La Ro-IFF, aceste nouă titluri vor concura pentru premiile: Cel mai bun regizor al fiecărei secţiuni, Cel mai bun actor/actriţă şi Trofeul Ro-IFF. Anul acesta, cele patru premii vor fi decise de către un juriu internaţional.
 
Cel mai nou film al binecunoscutei Svetlana Proskurina, ADIO, MAMĂ! (Do Svidaniya Mama / Goodbye Mom), este prezentat de Ro-IFF în secţiunea „Femeia în Cinema”. O poveste despre o întâlnire neaşteptată, care distruge imediat o familie fericită şi de succes. Dintr-odată, femeia dezvoltă o pasiune şi o dorinţă mai importantă decât soţul ei iubitor şi copilul lor. Cei doi lăsaţi în urmă suferă atunci când realizează că nu mai sunt doriţi, dar încearcă să înţeleagă şi să ierte. Femeia eşuează, însă, în a-şi găsi fericirea. Un film ce vorbeşte despre dragoste şi probleme de viaţă.
 
Svetlana Proskurina a absolvit Institutul Leningrad de Teatru, Muzică şi Cinema în 1976, precum şi studii superioare în Regie şi Scenaristică în 1981. Este una din cele mai complexe şi misterioase regizoare ruse din zilele noastre. Estetica şi stilul cinematografic al Svetlanei au fost foarte apreciate la festivaluri internaţionale precum Locarno (Leopardul de Aur în 1990, pentru Accidental Waltz), Montreal, Rotterdam, Veneţia şi Cannes. Filmografia ei include lungmetraje de ficţiune, precum şi documentare.
 
ADIO, MAMĂ!/ До свиданья мама (Do Svidaniya Mama) / Goodbye Mom
2014 / 97 min. / Rusia
Regia: Svetlana Proskurina
Cu: Daumantas Ciunis, Alexandra Rebenok, Alexei Vertkov, Maria Leonova, Yana Tereshina
 
Romania International Film Festival este singurul festival care promovează cineaşti est-europeni din zona Mării Negre (în special prin competiţia CineBlackSea) şi, de asemenea, unicul din România cu o secţiune competiţională rezervată femeilor-regizor (Woman in Cinema).
 
Romania International Film Festival se alătură tuturor celor care şi-au unit vocile şi acţiunile pentru a-l sprijini pe regizorul ucrainean Oleg Sentsov, reţinut de către Securitatea din Rusia (FSB) în mai 2014. Singura vină a lui Oleg a fost că a participat la protestele de la Kiev (Euro Maidan) şi nu a fost de acord cu anexarea Crimeei, acolo unde locuieşte, de către Rusia. Oleg se consideră cetăţean al Ucrainiei. Ro-IFF îi roagă, pe toţi cei care doresc să sprijine, să facă donaţii (informaţii pe www.ro-iff.ro), astfel încât, împreună, să putem ajuta familia. Orice sumă contează! Doi copii îşi aşteaptă tatăl acasă.

0 comentarii: