A inceput RO-IFF 10



A zecea ediţie a Romania International Film Festival (Ro-IFF), evenimentul cinematografic anual dedicat iubitorilor filmelor care nu sunt distribuite în circuitul multiplexurilor, s-a deschis aseară (21 august) la Vama Veche, unde va continua, în locaţiile Amfiteatru – La Pescărie şi Sandalandala, până pe 31 august, urmând a fi reluată în Bucureşti între 21-28 noiembrie.
 
De-a lungul a nouă ani, Ro-IFF a adus în faţa publicului peste 4.000 de filme (lungmetraje şi scurtmetraje de ficţiune, precum şi documentare). De-a lungul a nouă ani, ne-au fost oaspeţi de onoare, printre alţii: Nick Powell (preşedinte executiv al Academiei Europene de Film), Emir Kusturica (regizor, premiat la Cannes pentru UNDREGROUND, VREMEA ŢIGANILOR, CÂND TATĂL ERA PLECAT CU AFACERI), Kevin Costner (actor, premiat cu Oscar pentru DANSÂND CU LUPII), Julie Taymour (regizor nominalizat la Oscar pentru celebrul film FRIDA), Nicola Piovani (autor de muzică de film premiat cu Oscar pentru VIAŢA E MINUNATĂ), Elliot Goldenthal (autor de muzică de film premiat cu Oscar pentru FRIDA).
 
La zece ani, Ro-IFF aduce nu numai filme bune, ci şi surprize. În Vama Veche vor fi vizionate filme de lung metraj din secţiunile competiţionale „CineBlackSea” şi „Femeia în cinema” („Woman in Cinema”), precum şi din secţiunile necompetiţionale „Focus”, „2x3” şi „Panorama”. În Bucureşti vor fi reluate aceste filme şi li se vor adăuga scurtmetraje şi documentare.
 
În seara de joi, 21 august, în locaţia Amfiteatru – La Pescărie din Vama Veche a putut fi vizionat un film care ne-a adus aminte de prima ediţie a festivalului. O NOAPTE MINUNATĂ ÎN SPLIT (A Wonderful Night in Split) a câştigat trofeul primei ediţii. Lungmetrajul de debut al lui Arsen A. Ostojic, care semnează şi scenariul, i-a adus acestuia numeroase premii internaţionale, printre care şi o nominalizarea din partea Academiei Europene de Film la categoria “European Discovery of the Year”.
 
Romania International Film Festival este singurul festival care promovează cineaşti est-europeni din zona Mării Negre (în special prin competiţia CineBlackSea) şi, de asemenea, unicul din România cu o secţiune competiţională rezervată femeilor-regizor (Woman in Cinema).
 
Romania International Film Festival se alătură tuturor celor care şi-au unit vocile şi acţiunile în vederea ajutorării regizorului ucrainean Oleg Sentsov, reţinut de către Securitatea din Rusia (FSB) în mai 2014. Singura vină a lui Oleg a fost că a participat la protestele de la Kiev (Euro Maidan) şi nu a fost de acord cu anexarea Crimeei, acolo unde locuieşte, de către Rusia. Oleg se consideră cetăţean al Ucrainiei. Ro-IFF îi roagă pe toţi cei care doresc să ajute, să facă donaţii (informaţii pe www.ro-iff.ro), astfel încât împreună să putem ajuta familia. Orice sumă contează! Doi copiii îşi aşteaptă tatăl acasă.

0 comentarii: