One World Romania la Zalau

Film, teatru, dezbateri, expoziție de fotografie și atelier de film pentru liceeni între 19 și 22 septembrie la Zalău
 
Festivalul de film documentar One World Romania la Zalău propune, în perioada 19-22 septembrie 2019, o ediție care rememorează cei 30 de ani ce se împlinesc în acest an de la Revoluția din 1989.
 
În ciuda trecerii timpului, acest punct de cotitură ale cărui efecte sociale, politice și economice sunt resimțite și astăzi nu va putea fi niciodată analizat dintr-o singură perspectivă pentru a-și dezvălui întreaga complexitate.
 
De aceea, în perioada festivalului ne propunem să oferim publicului din Zalău discuții cât mai variate care să readucă în atenție detalii diverse legate de trecutul recent al României și de fundația pe care s-au pus bazele noii ordini post-comuniste.
 
Festivalul este organizat de Asociația One World Romania, unul dintre cei mai activi promotori ai filmului documentar din țara noastră și are drept principal finanțator local Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj.
 
Ediția-pilot a festivalului One World Romania la Zalău de anul trecut s-a desfășurat în septembrie 2018, proiecțiile celor șapte filme selectate fiind însoțite de discuții cu patru cineaști invitați (Ivana Mladenovic, Ada Solomon, Daniel Sandu și Alexandru Solomon), în prezența a aproximativ 500 de spectatori.
 
Ediția din acest an va cuprinde proiecțiile a unsprezece filme de lungmetraj, preponderent documentare ce prezintă fie aspecte legate de tema principală a festivalului, fie alte realități și problematici diverse și relevante pentru societatea contemporană.     
 
În plus, va găzdui și alte evenimente precum expoziția de fotografie Cicatrice, semnată de Cosmin Bumbuț și de Elena Stancu, pe tema violenței împotriva femeilor sau o serie de dezbateri publice în jurul problematicilor principale ale ediției actuale a festivalului, legate de mișcările civice și partidele politice din anii ’90, de fenomenul migrației și al refugiaților sau de drepturile femeilor la o legislație care să le protejeze mai mult de posibilele agresiuni la care sunt supuse zilnic.
 
Printre invitații care vor veni la Zalău pentru a participa la discuții cu publicul se numără foștii miniștri Mona Muscă și Péter Eckstein-Kovács, cineastele Dana Bunescu și Vanina Vignal, filosoful Gáspár Miklós Tamás, reprezentanta UNHCR - Agenția ONU pentru Refugiați Gabriela Leu, cărora li se adaugă, de la distanță, cineastul Radu Jude, fotograful Cosmin Bumbuț și jurnalista Elena Stancu.
În cadrul festivalului va debuta și un proiect ambițios de teatru, intitulat Fabrici și uzine, ce își propune să investigheze modul în care transformările socio-economice din perioada postcomunistă au influențat și determinat viețile locuitorilor din mici orașe industriale precum Zalăul.
Spectacolul prezentat în premieră duminică, 22 septembrie, de la ora 19, în sala de spectacole din Clădirea Transilvania, se concentrează în jurul istoriilor personale a patru omeni care au lucrat în Intreprinderea de Armături Industriale din Fontă și Oțel (Armătura Zalău), atât în perioada de dinainte de Revoluție cât și după aceea, în anii dezindustrializării.
 
În poveștile lor realizatorii spectacolului au urmărit să descopere care sunt visele, așteptările și dezamăgirile pe care le-au avut, dar și eforturile lor de adaptare din perioada de tranziție. Spectacolul a fost regizat de Adina Lazăr, dramaturgia e semnată de Alexandra Felseghi, iar din distribuție fac parte Ioana Chițu, Emanuel Cifor, Lucian Rus, Simina Seliștean.
 
Un eveniment important al ediției de anul acesta va fi Atelierul de film pentru liceeni. Faptul că acesta este introdus pentru prima dată în acest an nu este deloc întâmplător: amintirea Revoluției din 1989 pălește din ce în ce mai mult în amintirea tinerilor, dar este înlocuită cu alte motive de revoltă, mai nedeslușite, dar la fel de pertinente, cărora vom încerca să le dăm glas.
 
Atelierul va avea loc timp de 4 zile (19-22 septembrie) și va iniția șase tineri participanți în domeniul cinematografiei. Aceștia vor fi îndrumați de trei profesioniști - Sorin Botoșeneanu, Cristina Haneș și Neil Coltofeanu - astfel încât să își formeze o privire personală asupra noțiunii de film documentar, precum și asupra aspectelor practice presupuse de realizarea unor astfel de filme.
 
Programul One World Romania la Zalău - ediția a 2-a
 
Joi 19 septembrie
Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj

18.00 Vernisajul expoziției „Cicatrice” (de Cosmin Bumbuț și Elena Stancu)
Amfiteatrul Parcului Central din Zalău

20.00 Autobiografia lui Nicolae Ceaușescu (România 2010, regie Andrei Ujică)
180 minute


Vineri 20 septembrie
Creative Minds Hub

15.30 Gardul de la frontieră (Austria 2018, Nikolaus Geyrhalter)
112 minute
Sala de spectacole a Casei Municipale de Cultură Zalău

18.30 După Revoluție (România 2010, regie Laurențiu Calciu)
83 minute

20.00 Dezbatere. De la cetățean la om politic: mișcări civice și partide politice în
anii '90 cu Mona Muscă și Péter Eckstein-Kovács
Amfiteatrul Parcului Central din Zalău

22.00 Videogramele unei revoluții (România-Germania 1992, regie Andrei Ujică, Harun
Farocki)
106 minute

 
Sâmbătă 21 septembrie
Sala de spectacole a Casei Municipale de Cultură Zalău

14.00 Distanța dintre mine și mine (România 2018, regie Mona Nicoară, Dana Bunescu)
89 minute
Proiecție urmată de o discuție cu realizatoarea Dana Bunescu

16.30 După tăcere (România-Franța 2012, regie Vanina Vignal)
95 minute
Proiecție urmată de o discuție cu realizatoarea Vanina Vignal

19.00 Touch Me Not (România - Republica Cehă - Bulgaria 2018, regie Adina Pintilie)
123 minute
Amfiteatrul Parcului Central din Zalău

22.00 Piața Universității - România (România 1991, regie Stere Gulea, Vivi Drăgan
Vasile, Sorin Ilieșiu)
72 minute

 
Duminică 22 septembrie
Muzeul de Artă „Ioan Sima” Zalău

13.00 Cineclub One World Romania
Adio, iarnă! (Winter Ade, Germania de Est 1988, regie Helke Misselwitz)
115 minute
Sala de spectacole a Casei de Cultură Municipale Zalău

15.30 Campionul din Balcani (România 2006, regie Reka Kincses)
89 minute

17.00 Dialog. Despre naționalism
cu Radu Jude și Gáspár Miklós Tamás
Sala de spectacole din Clădirea Transilvania

 
19.00 Fabrici și Uzine. Teatru. Documentar Post-Industrial (România 2019, regie Adina
Lazăr)
90 minute
premieră
Amfiteatrul Parcului Central din Zalău

21.00 Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari (România-Germania-Bulgaria-
Franța-Republica Cehă 2018, regie Radu Jude)
140 minute

 
Toate filmele vor fi subtitrate în limba română. Intrarea la toate proiecțiile și dezbaterile
va fi liberă.
 
      

0 comentarii: