Cinema feminin, în martie, la Institutul Cervantes din București

Luna femeii este sărbătorită anul acesta la Institutul Cervantes din București prin proiecția unui grupaj de filme realizate de cineaste spaniole contemporane. Astfel, în perioada 12-14 martie, zilnic, începând cu ora 19.00, în Sala „Auditorium” a Institutului din Bulevardul Regina Elisabeta nr. 38 vor rula, cu acces gratuit, o serie de filme recente, relevante pentru cinematografia spaniolă realizată de femei. Selecția, reunită sub motto-ul „Spațiu feminin. Personal și politic”, include două lungmetraje, un documentar și o serie de scurtmetraje.
 
Filmele vor fi difuzate în versiune originală, cu subtitrare în limba engleză.
Intrarea este liberă în baza unei rezervări prin e-mail trimisă la adresa cultbuc@cervantes.es (rezervarea fiind confirmată numai după primirea răspunsului în scris la cererea de rezervare).
 
„Spațiu feminin” este un program de tradiție al Institutului Cervantes, iniţiat în 2010 şi construit în jurul creaţiei câtorva cineaste din noua generație. Programul însumează creații curajoase, care denunță realitatea înconjurătoare și prin care tinerele creatoare din cinematografia spaniolă își asumă provocările prezentului. Cele patru scurtmetraje evidențiază personaje feminine extrem de diferite, care se îndepărtează de tiparele de gen, atingând puncte nevralgice precum cel al încercărilor de reprezentare a femeilor în relațiile cu autoritatea, o parte dintre acestea reușind să lărgească spațiul de interés și asupra altor medii, precum cel african. Ca și la edițiile precedente, grupul Trama, asociația festivalurilor de film realizate de femei din țară, va curatoria o selecție de scurtmetraje care dau glas unor povești impresionante prin naturalețea lor.
 
PROGRAM
Joi, 12 martie, ora 19.00
La filla d’algú – lungmetraj (Marcel Alcantara Flores; Julia De Paz Solvas; Sara Fantova Barrena; Enric Vilageliu Arnella; Alejandro Marín; Carlos Villafina Peláez; Gerard Vidal Cortes; Celia Giraldo Lozano; Guillem Gallego Bertran; Valentín Moulias; Pol Vidal Rivas, 2019).
Versiune originală catalană și spaniolă, subtitrare engleză
 
Vineri, 13 martie, ora 19.00
Young and Beautiful – lungmetraj (Marina Lameiro, 2018)
Versiune originală spaniolă, subtitrare engleză
 
Sâmbătă, 14 martie, ora 19.00
Tódallas mulleres que coñezo – lungmetraj  (Xiana do Teixeiro, 2018)
Versiune originală galiciană și spaniolă, subtitrare engleză
 
Calup de scurtmetraje
Dúctiles (Marisa Benito, 2018) - Versiune originală spaniolă, subtitrare engleză
Centrifugado (Mireia Noguera, 2018) - Versiune originală spaniolă, subtitrare engleză
No me despertéis (Sara Fantova, 2018) - Versiune originală euskera și spaniolă, subtitrare engleză
Quand j'étais petit (Elena Molina, 2015) - Versiune originală franceză, subtitrare engleză

0 comentarii: