Proiectie si discutie cu Tudor Bratu

A Factless Biography
Proiecție și discuție cu Tudor Bratu

Miercuri, 4 martie, 19:00
 
Această întâlnire reprezintă cel de-al patrulea eveniment dedicat prezentării unor lucrări realizate special pentru expoziția Displacement and Togetherness (2019), organizată de Salonul de proiecte la Centrul Cultural Strombeek în contextul Festivalului Europalia. Cu această ocazie, Tudor Bratu își va prezenta lucrarea A Factless Biography, al cărei punct incipient este legat de experiența vizitării Gării Keleti din Budapesta în vara lui 2015, moment de apogeu al crizei refugiaților, când sute de familii au fost nevoite să se adăpostească temporar, în condiții mizere, în piața din fața gării. După o săptămână petrecută la Budapesta, Tudor Bratu i-a acompaniat mai departe pe refugiați în drumul lor spre Austria și Germania. Relatările lor dramatice i-au amintit artistului de diverse situații prin care au trecut el și familia sa: fuga bunicii sale din Moldova în timpul ocupației sovietice din 1940, plecarea precipitată din România a tatălui său – activist anticomunist persecutat – în 1986, și propria sa relocare în Olanda, în 1987, unde s-a confruntat cu un climat xenofob și a devenit conștient de faptul că egalitatea există doar pe hârtie. 
 
În practica sa artistică, Bratu se concentrează pe proiecte care îmbină episoade documentate ale migrației contemporane cu istoria familiei sale și imagini de arhivă. Noua sa lucrare continuă să sondeze ideea responsabilității etice, care, în viziunea artistului, se află în miezul problemelor globale contemporane. Incapacitatea de a realiza că subiectul uman este doar o parte din schema largă a lucrurilor produce alienare, distanțarea față de „celălalt” și conduce la acțiuni abuzive îndreptate asupra mediului înconjurător și celorlalți semeni. Lucrarea introduce și citate din autoare/autori precum Simone Weil, James Baldwin, W. G. Sebald sau Mina Loy, funcționând în conexiune cu fotografii realizate de artist sau cu imagini extrase din arhiva familiei sale.

Producția lucrării, precum și rezidența artistică de cercetare la De School van Gaasbeek (BE) au fost susținute de Institutul Cultural Român și Mondriaan Fonds.

 
Tudor Bratu trăiește între Olanda și România. A absolvit Gerrit Rietveld Academy (2003) și Rijksakademie voor Beeldende Kunsten din Amsterdam (2009). Expoziții (selecție): For Cigarettes, A Note Would Say, With All My Love, Akademie Graz (2015), The Dissidents’ Travel Guide, Joey Ramone Gallery, Rotterdam (2014), A Disquieting Suggestion, a 15-a ediția a Bienalei de Arhitectură de la Veneția, Pavilionul Greciei, The Measure of our Travelling Feet, Marres, Maastricht (2016). Lucrările sale sunt incluse în colecții precum Colecția Allard Jakobs, Amsterdam sau colecția Bibliotecii Kandinsky din cadrul Centre Pompidou, Paris. Din 2010 coordonează rezidența artistică și platforma www.bucharestair.com, fiind totodată implicat în diverse proiecte pedagogice și curatoriale. Mai multe informații la www.tudorbratu.com 
 
Imagine: Tudor Bratu, A Factless Biography, 2019, video-still
 
Salonul de proiecte este un program axat pe cercetare și producție, promovând arta contemporană din România prin realizarea de expoziții, publicații, prezentări și dezbateri care o plasează în dialog cu contextul regional și internațional. Salonul de proiecte a fost fondat în 2011 în cadrul MNAC Anexa, iar din 2016 funcționează ca centru independent de artă contemporană în Palatul Universul, București. Echipa: Alexandra Croitoru, Magda Radu, Ștefan Sava
 
Salonul de proiecte
Palatul Universul
Corp B, Etaj 1
Ion Brezoianu 23-25,
București, România
Joi – Duminică / 15.00 – 19.00
www.salonuldeproiecte.ro
http://www.facebook.com/SdeProiecte 

0 comentarii: