Seara de serenade la Sala Radio


Miercuri, 11 martie (19:00), LADISLAU HORVATH – care și-a construit un frumos parcurs internațional în calitate de concertmaestru al prestigioasei orchestre italiene Maggio Musicale Fiorentino (Florența), poziție pe care a ocupat-o până în 2019 – va dirija Orchestra de Cameră Radio într-un concert de serenade. Veți asculta la Sala Radio creații semnate de Mozart (inclusiv celebra Mica serenadă), Edward Elgar, Camille Saint-Saëns, Max Bruch

Provenind din cuvântul italienesc ”sereno” (calm, senin), la origine, în epoca medievală, serenadele erau creații cu caracter liric, lente, interpretate de obicei noaptea, în semn de dragoste sau de omagiu, sub balconul persoanei iubite. În perioada clasicismului și romantismului muzical, serenadele au devenit ample si complexe creații orchestrale.

Muzician cu o bogată carieră internaţională, LADISLAU HORVATH a colaborat peste 25 de ani cu marele dirijor Zubin Mehta, în cadrul apreciatei orchestre italiene din Florența: Maggio Musicale Fiorentino. În anul 2006 a fost numit și dirijor principal și concert-maestru al Orchestrei “I SOLISTI FIORENTINI” (creată de cunoscutul dirijor italian Riccardo MUTI), cu care a susținut numeroase concerte.

Artist plurivalent: dirijor, solist, muzician de camera, concert-maestru și pedagog, LADISLAU HORVATH reprezintă a 5-a generație de muzicieni în familia sa. În calitate de concert-maestru a colaborat cu instituții de prestigiu, precum Accademia di Santa Cecilia - Roma, Teatro Massimo - Palermo, Teatro Carlo Felice - Genova, Orchestra Simfonica de Tenerife, Orchestra Simfonica di Barcelona e Catalunya, Orchestra “GULBENKIAN”- Lisabona ș.a. Ca muzician de cameră, a creat orchestra de cameră “MUSICI MUNDI” și  formația “CONSONANZA”, cu care a participat la festivaluri internaționale (Japonia, Grecia, Portugalia, Italia, Kenya).

Concertele pot fi ascultate în direct pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical din ţară şi în streaming live pe Internet, pe www.radioromaniacultural.ro și www.romania-muzical.ro. Biletele la concertele Orchestrelor şi Corurilor Radio sunt disponibile pe www.bilete.ro, în oficiile Poştei Române, în magazinele Inmedio semnalizate bilete.ro şi la Casa de bilete a Sălii Radio. Pentru alte informaţii legate de Orchestrele şi Corurile Radio vă rugăm să consultaţi site-ul www.orchestreradio.ro.

0 comentarii: