TIFF la a 12-a editie
În perioada 31 mai - 9 iunie, la Cluj va avea loc cea de-a 12-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania. Zece zile pline de proiecţii speciale, premiere naţionale sau internaționale, ateliere şi masterclass-uri care au ca protagonişti invitați importanţi din industria de film, concerte, expoziţii și multe alte evenimente. 190 de filme din 53 de țări vor fi proiectate pe parcursul celor zece zile de festival și peste 700 de invitați sunt așteptați în acest an la Cluj.
Programul TIFF va cuprinde și în acest an secțiunile tradiționale Competiție, Supernova, Umbre, Fără limită, Ce se întâmplă, documentarule?, Zilele Filmului Românesc, Ziua HBO, Ziua Maghiară, EcoTIFF. O noutate în agenda festivalului o reprezintă secțiunea tematică This is the End/ Acesta e sfârșitul, care explorează apocalipsele globale sau personale, printr-o selecție de filme recente. Grecia și Slovacia sunt în centrul atenției în Focus, cu cele mai reprezentative titluri recente din cinematografiile lor, iar secțiunea 3X3 le aduce un omagiu regizorilor Olivier Assayas, Eyal Sivan și Stephen Frears.
O retrospectivă specială îi este dedicată în acest an cineastului experimental Peter Forgacs.
Secțiunea EcoTIFF aduce, pe 5 iunie, de Ziua Internațională a Mediului, filme care vorbesc despre problemele mediului înconjurător: Chasing Ice (r. Jeff Orlowski), The Age of Aluminium (r. Bert Ehgartner) și Els Últims (r. Roberto San Eugenio). Iar pe 6 iunie, la aniversarea a 15 ani de existență a postului HBO, Ziua HBO la TIFF aduce două producții originale: The Girl (r. Julian Jarrold) și, în premieră absolută, Anul Dragonului (r. Iulian Manuel Ghervas, Adina Popescu).
TIFF-ul revine anul acesta în locații precum Cinema Florin Piersic, Arta, Victoria, Casa de Cultură a Studenților, Institutul Francez, Casa TIFF, inaugurată cu succes la ediția precedentă, Ursus Open Air (Piața Unirii). Muzeul de Artă redevine locul de desfășurare al TIFFArt – o selecție de evenimente, proiecții și concerte dedicate în principal artiștilor din regiune. Castelul Banffy de la Bonțida, una dintre cele mai spectaculoase și mai apreciate locații ale festivalului, va fi gazda, pe 1 și 2 iunie, a unui program cu totul special, Weekend la Castel.
Sâmbătă, 1 iunie, publicul se va putea delecta cu spectacolul Apolodor (muzica pe versurile lui Gellu Naum), susținut de Ada Milea și Dorina Chiriac, o sesiune de gustări și băuturi spaniole tradiționale, un concert de chitară spaniolă, dar și cu proiecția-eveniment, de la 21.30, a filmului mut Blancanieves (r. Pablo Berger). Duminică, 2 iunie, echipa de bucătari „Niște țărani” va pregăti bucate evreiești, iar de la ora 21:30, spectatorii vor avea ocazia să (re)vadă Manasse (1925), în regia lui Jean Mihail, unul dintre filmele românești mute remarcabile ale anilor 20, într-o proiecție acompaniată live de cvartetul Minima (UK).
Cea de-a 12-a ediție TIFF se deschide cu cel mai recent film al lui Pedro Almodovar, Amanții pasageri. Comedia „morală, orală și ireală, sau nerealistă”, după cum o descrie regizorul, va putea fi văzută în premieră absolută în România, într-o proiecție unică, pe 31 mai, de la ora 20:45, în Ursus Open Air (Piața Unirii) din Cluj-Napoca. Pelicula este prezentată la TIFF în parteneriat cu Independența Film.
Povestea legendară a exploratorului Thor Heyerdahl și a călătoriei sale epice din 1947, când a traversat Oceanul Pacific pe o plută din lemn de balsa, este subiectul filmului Kon-Tiki (r. Joachim Rønning, Espen Sandberg), proiectat în închiderea festivalului, duminică 9 iunie, în Ursus Open Air. Filmul a fost nominalizat în 2013 la Oscar și la Globurile de Aur pentru Cel mai bun film străin.
Printre proiecțiile-eveniment ale celei de-a 12-a ediții TIFF menționăm o versiune restaurată a unuia dintre cele mai controversate filme din istoria cinematografiei, Heaven’s Gate (r. Michael Cimino), un documentar despre celebra operațiune de salvare a unui alpinist, în Himalaya, la care a luat parte românul Horia Colibășanu, The Ridge (r. Migueltxo Molina, Pablo Iraburu), Sound City, debutul regizoral extrem de apreciat al lui Dave Grohl, fostul baterist al trupei Nirvana și solistul Foo Fighters, Earth/ Pământ (1930), capodopera regizorului ucrainean Alexander Dovzhenko, cu acompaniament live al ethno- chaos- band-ului DakhaBrakha, Balkan Melodie, în regia lui Stefan Schwietert, povestea lui Marcel Cellier, cel care a călătorit în Estul Europei pentru a găsi muzicieni și ritmuri puțin cunoscute în Occident și l-a descoperit pe Gheorghe Zamfir, sau Exploratorul, un documentar rememorând expediţia Belgica, produs de Fundaţia Arte Vizuale şi însoţit de un eveniment multimedia complex, Emil Racoviţă, savant, fotograf, desenator, proiect realizat cu sprijinul AFCN – Administrația Fondului Cultural Național
O altă noutate a ediției va fi Ziua Francofoniei. Pe 1 și 2 iunie, publicul, dar și un juriu alcătuit din cinci tineri cinefili clujeni, va viziona cinci dintre filmele francofone incluse în programul festivalului. Ziua Francofoniei va fi organizată împreună cu Institutele Franceze din Cluj și București și TV5 și se va încheia cu cine-concertul „Bagdad Fantaisie”, orchestrat de artistul Sami Pageaux-Waro pe imaginile filmului mut clasic The Thief of Bagdad/ Hoțul din Bagdad (Raoul Walsh, 1924), cu Douglas Fairbanks.
Pe lângă filme, publicul TIFF va avea parte și de o serie de concerte de neratat. The Tiger Lillies, DakhaBrakha (Ucraina), Sofa Surfers, Ioan Pop și Grupul Iza sunt câteva dintre numele care vor anima serile festivalului.
În cadrul acestei ediții, renumiții cineaști Jiří Menzel și Stephen Frears vor fi distinși cu Premiul pentru Întreaga Carieră / Lifetime Achievement Award, iar actrița Luminița Gheorghiu va primi Premiul de excelență. Pablo Berger, regizorul filmului Blancanieves (10 premii Goya), David Lambert, regizorul și scenaristul filmului Hors les Murs, actrița Franziska Petri (Betrayal), producătoarea Lynda Myles (The Commitments, The Snapper, The Van, Killing Me Softly), directorul de imagine Ed Lachman (Trilogia Paradise, de Ulrich Seidl, Erin Brockovich, Sweet November), regizorul Sebastian Lelio (Gloria, La Sagrada familia) și Cristi Puiu, membru al juriului competiției și autorul campaniei de imagine TIFF 2013, sunt câțiva dintre invitații de marcă ai festivalului.
Expozițiile ocupă și anul acesta un loc important în agenda festivalului. La Muzeul de Artă din Cluj vor putea fi admirate afișele filmelor lui Jiří Menzel, semnate de artiști cehi, în cadrul unei expoziții realizate cu sprijinul Centrului Ceh din București și al Terry Posters din Praga. Mândrie și Beton, de Petruț Călinescu este un proiect video și foto ce a documentat timp de trei ani transformările petrecute în satele tradiționale, în urma masivei plecări la muncă în străinătate; 24 de expresii ale solitudinii, de Mirona Radu, o apologie a stărilor pe care le prilejuieşte singurătatea, în imagini cu caracter profund meditativ; The Danube Exodus, o instalație video a artistului maghiar Peter Forgacs ce documenteză călătoria evreilor din Slovacia spre Palestina, înaintea celui de-al doilea război mondial, ce va fi transferată timp de o lună de la Ludvig Museum Budapesta la Casa Tranzit din Cluj.
EducaTIFF, programul de educaţie media şi cinematografică ajuns la a 5-a ediţie, va pune accent pe proiecţii speciale de film pentru elevi, urmate de dezbateri şi ateliere de film. Let’s Go Digital, un proiect aflat la a 11-a ediție, se adresează tinerilor cu vârste cuprinse între 14 şi 18 ani, din toată ţara, pasionaţi de film, fotografie, editare video. Timp de 10 zile, tinerii vor lua contact cu lumea filmului din interior, parcurgând intensiv toate etapele realizării unui film.
În perioada 2 – 6 iunie 2013, la TIFF va avea loc și a doua ediție a Transilvania Talent Lab. Timp de 5 zile, 18 pasionaţi de film şi new media vor parcurge toate etapele realizării unui film şi unui eveniment cultural în sfera cinematografică. Ei vor participa la proiecţii speciale din cadrul TIFF, seminarii şi masterclass-uri de regie, scenaristică, imagine, sunet, montaj, producţie, crowdfunding, marketing, distribuţie sau strategii de festival şi vor avea şansa de a discuta proiectele lor concrete cu specialişti renumiţi din industria filmului, români şi străini, invitați la TIFF.
Un alt proiect care se află la a doua ediție este și 10 pentru FILM, menit să promoveze figuri noi în filmul românesc. 10 dintre cei mai talentați actori de pe scenele din țară, care nu au avut până acum şansa afirmării în cinema-ul românesc vor fi prezentați profesioniştilor din lumea filmului şi publicului, între 6 și 8 iunie, în cadrul Zilelor Filmului Românesc.
Programul complet al festivalului precum și toate noutățile celei de-a 12-a ediții vor putea fi găsite pe www.tiff.ro. Posesorii de iPhone-uri și smartphone-uri (Android sau iOS) vor avea acces la cele mai importante informații legate de TIFF (program, locații etc.) prin intermediul unei aplicații speciale, TIFF 2013, ce va putea fi descărcată gratuit.
Pentru prima oară, biletele pentru cea de-a 12-a ediţie vor fi puse în vânzare online în avans, începând cu data de 24 mai, pe www.biletmaster.ro. Începând cu acest an, sistemul de ticketing beneficiază de cel mai modern tip de distribuție a biletelor – sistemul print-at-home. Cumpăratorii primesc biletele în format PDF, la adresa de e-mail indicată, și vin cu ele printate la cinema.
Biletele pot fi achiziționate și de la Cinema Florin Piersic, Cinema Arta, Cinema Victoria, Piaţa Unirii, şi Casa TIFF (doar pentru invitaţi şi persoanele acreditate) începând cu data de 27 mai.
La concerte, prețul unui bilet este 30 de lei. Biletele pot fi cumpărate în avans, de pe www.biletmaster.ro. Pentru petrecerea de închidere a festivalului, din seara de 8 iunie, s-a pus în vânzare un număr limitat de 100 de bilete, la prețul de 100 de lei.
Cea de-a 12-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF) va avea loc în perioada 31 mai - 9 iunie, la Cluj-Napoca. TIFF Sibiu se întâmplă între 19 și 23 iunie, iar TIFF București se va desfășura între 11 și 17 iunie, la Grand Cinema Digiplex Băneasa.
Festivalul Internațional de Film Transilvania este organizat de Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc (APFR).
Cu sprijinul: Ministerului Culturii, Centrului Național al Cinematografiei, Programului Media al Uniunii Europene, Primăriei şi Consiliului Local Cluj, Consiliului Judeţean Cluj, Institutului Cultural Român
Prezentat de: Ursus
Partener: Vodafone
Sponsor principal: BCR
Mașina oficială: Mercedes Benz
Sponsori: Mastercard, TNT, JTI, Electrogrup, Terapia Ranbaxy, TenarisSilcotub, Energobit, HBO, Nikon, Optical Disc Solutions, Jameson, Aqua Carpatica, Napoca, E-Boda, Microsoft, PMA Invest, GPV Romania
Partener tehnic: BenQ
Partener tehnologic: Brinel
Partener de promovare: Vitrina Advertising
Cu sprijinul: Trend Communication
Co-producători: TVR, TVR Cluj
Susținut de: Intact Media Group
Recomandat de: Europa FM
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu