24 mai 2013, 22.00-03.00
@PAVILION | proudly supported by UniCredit Țiriac Bank
Str. C.A. Rosetti nr. 36 (entrance from Str. J.L. Calderon)
Programul PAVILION
22:00 - 03:00
Common Nostalgia
Curator: Eugen Rădescu
Participanți: Dan Raul Pintea (RO), Ștefan Sava (RO), Nicolae Constantin Tănase (RO), Swel Noury (MAR)
Nostalgia împiedică exercițiul viitorului. Prin definiție, nostalgia impune renunțarea la perspectivă și re-pătrunderea în trecut. Este un fel de melancolie îndreptată spre dorința de a revedea ceva sau pe cineva din trecut, atunci când subiectul nostalgic persistă în identificarea narcisistă cu obiectul/locul pierdut; iar acest subiect rămâne credincios obiectului pierdut, cu o dorință patologică de a nu renunța la acest atașament.
Nostalgia nu este nici fado, nici romanticul termen elvețian “kuhreihen”. Îl văd mai degrabă ca un “ostalgie”. Un simț comun al unei pierderi, al unui regret – plin de demoni. Accentuez latura antihegeliană a nostalgiei, pentru că “doliul” pierderii și conștiința revenirii în trecut, are structura “depășirii” prin care se păstrează esența noțională a unui obiect/ființă. Așa se face că “îndoliatul” jelește obiectul pierdut și “îl ucide a doua oară” prin simbolizarea și concretizarea pierderii sale. Nostalgicul nu este cel care nu are puterea de a renunța la ceva-ul din trecut, dimpotrivă, el “îl ucide a doua oară” înainte ca obiectul să fie pierdut cu adevărat.
În expoziția “Common nostalgia”, am pornit tocmai de la premiza că subiectivizarea pierderii precum și obiectivizarea sentimentului de a pierde ceva, poate reduce substanțialitatea trăirii de tip nostalgic, pentru că lucrările expuse presupun atingerea tuturor valențelor ideii de nostalgie. De la “dragoste”, un sentiment venit dintr-un trecut întâmplător, care devine subiectul a ceea ce poate fi asimilat, până la “ostalgia” memoriilor familiale, de microcosmos, de acolo cu ai tăi. (“Ostalgia” este un termen sociologic german provenit din “nostalgie” si “ost” care înseamnă “est”, așadar o nostalgie a estului, în sensul său geopolitic) (Eugen Rădescu).
Imagine: Nicolae Constantin Tănase, "Blu", scurt-metraj, 21 min., 2009.
22.00
Marina Albu
Țapi ispășitori și artiști escapiști
Intervenție site-specific și performance
Totul e fugă, dinspre sau înspre. Suntem undeva și vrem să fim în altă parte. Nu ne convine asta, nu ne convine asta, nu ne convine cealaltă. Ne e frică de ce e și de unde va duce, unde vom fi conduși de prezent. Artistul evadează mai mult, își crează singur lumile și scările de evacuare. ”Acolo unde se ocupă spațiu nu poate fi concentrare și acolo unde e concentrare nu poate fi disipare pe mari suprafețe” sau așa ceva, spunea Octav care cita dintr-un filosof - sau cel puțin așa am înțeles eu.
Să ne inspectăm mărginirea (și fugile de limite în afara a ce suntem)!
Să vedem ce rămîne după ce dăm la o parte toate alergăturile și tot joggingul!
Vă aștept de la balcon, să o facem împreună timp de o jumătate de oră!
La 22.00 fix.
Cu drag,
Marina.
22.30
Șotron în aer liber
Spațiul public ca prizonier fără cauză.
Cel mai bun jucător va primi o serie de cărți extrase din PAVILION RESOURCE ROOM.
Toți participanții vor primi câte un exemplar din gazeta Reforma, din revista Pavilion #15 și un shopping bag Bucharest Biennale.
Locurile disponibile sunt limitate, înscrierile au loc până la ora 22.00.
22.00 - 03.00
After-art party
Powered by Reforma (www.re-forma.ro)
Frumoasa terasă va fi deschisă până în zori. Mix music by PAVILION & REFORMA team.
Nu comercializăm băuturi, dar fiecare este liber să își aducă propria băutură.
www.pavilioncenter.ro
www.facebook.com/
www.facebook.com/
www.noapteagaleriilor.ro
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu