Romanul citeste, frate!



Observ noua dementza a pietei romane de media. Insertul! Si in special insertul de carti pe care il au anumite publicatii.
Iar de astazi lupta pe segmentul acesta s-a intetit. Jurnalul National introduce colectia de literatura romana pentru a concura ceea ce Cotidianul a inceput in 2005 cu a sa colectie "Literatura" si de asemenea colectia de fata este o posibila contra la ceea ce un alt ziar quality propune pentru ziua de joi.
Calitativ vorbind, cel putin din punctul de vedere al look-ului cartilor, oferta de joi este cea mai interesanta si bine realizata pana acum.
Din punct de vedere al cartilor prezentate personal prefer colectia classica de miercuri unde am avut sansa de a intalni o serie de autori prezentati in premiera in Romania si care cred ca altfel ar fi ramas undeva nedescoperiti.
Problema apare pe colectiile de joi respectiv cea noua de miercuri ce au ajuns sa fie cumparate doar pentru ca unii sa-si umple bibliotecile.
De fapt aici apare problema...cand unii cumpara carti doar pentru a-le avea tiplate in biblioteca, cand unii doar incearca sa mimeze faptul ca ar citi, cand apare din nou intelectualitatea de carton sau de fapt impostura.
Dementa cumpararii cartilor de joi sau miercuri este cronica si unele din personajele care cumpara aceste carti n-au in niciun moment ideea de a si citi cartile respective.
Ikea ar trebui sa aduca, daca n-au facut-o, acele carti de carton pe care le poti pune in biblioteca pentru a o "popula" si pentru a lasa astfel impresia ca nu citesti doar tabloide ci stii sa apreciezi si literarura fina a clasicilor.
De fapt....impostura pura. Iar impostura este mult mai rea decat ignoranta.
Piata de carte nu are de castigat absolut nimic din dementa asta a cumpararii de carte cu punga, plasa, cutia si alte artizanale ale cititorului de tabloid ce deodata si-a adus aminte sa fie intelectual.
Romanul citeste, frate! Sau de fapt...doar cumpara! Sa fie bine oare?

0 comentarii: