NexT IFF 2012: Ziua 3 - 30 martie

Weekend-ul va debuta la NexT cu scurtmetraje de Oscar și de la EFA, ultimul program de competiție, seminarii de regie și de sound design și mai ales, cu secțiunea de suflet a festivalului, “Cristi & Otto“, în locații neconvenționale din București și Târgu Mureș.

Cea de-a treia zi a Festivalului NexT începe la Café Verona Cărtureşti cu seminariile de sound design și regie de film. Michel Klochendler, câștigător al premiului César pentru Cel mai bun sunet pentru filmul „On connaît la chanson” (r. Alain Resnais) va susține, de la ora 10.00 seminarul de sound design. Michel Klochendler a lucrat cu François Truffaut ca monteur („L'Homme qui aimait les femmes”, „La Chambre verte”), iar apoi s-a axat pe sunet şi a colaborat cu unii dintre cei mai importanţi regizori francezi. La NexT, Michel Klochendler va împărtăși publicului viziunea sa despre evoluția artistică în sound design, ilustrându-și discursul cu secvențe din filme.

Despre trecerea de la scurt la lungmetraj va vorbi Mike Ott în cadrul seminarului de regie. Acesta va discuta despre ce înseamnă să produci un film independent şi despre abordarea personală pe care o preferă când vine vorba de scrierea unui scenariu. Lungmetrajul său, „Littlerock”, face parte din programul Și ei au fost NexT Generation II și va fi proiectat în reluare sâmbătă, 31 martie, de la ora 20.00 la Cinema Studio. Seminariile NexT, prezentate de JTI, vor avea loc până pe 31 martie, iar intrarea este liberă.

La Cinema Scala programul de vineri continuă de la ora 17.30 cu ultimul calup al competiției din acest an, pentru ca de la ora 20.30 să aibă loc proiecția eveniment Oscars Night, în cadrul căreia vor fi prezentate scurtmetrajele câștigătoare la Oscar în 2011 și 2012, respectiv nominalizările din acest an. Proiecția va fi deschisă de „Zeul Iubirii”/„God of Love” în regia lui Luke Matheny, câștigătorul de anul trecut al celei mai râvnite statuete, la categoria scurtmetraj de ficțiune. Din echipa filmului face parte, în calitate de monteur, Levi Abrino, un vechi prieten al Festivalului NexT, participant la cea de-a doua ediție cu scurtmetrajul „Euforia solitară a lui Luke, Omul-Ghiulea”/„The Lonely Bliss of the Cannonball Luke”

Spectatorii vor păși pe covorul roșu sub luminile reflectoarelor alături de invitații festivalului, iar după proiecție sunt așteptați la „Soundtrack Party” în Coyote Cafe, clubul festivalului, unde vor răsuna cele mai cunoscute coloane sonore. Biletul Oscars Night costă 15 lei în avans sau 20 lei în ziua proiecției și include și accesul la petrecerea din aceeași seară.
Oscars Night @ NexT 2012
    
  Vezi  mai multe  video    din   evenimente


În cel de-al patrulea program de competiție, România este reprezentată prin mediumetrajul „De azi înainte”, în regia actorului Dorian Boguță. Despre acest film, directorul artistic al festivalului, Andrei Gorzo declară: „Situația filmul e tare: suspectând că fiul său adolescent ar fi gay, un bărbat convențional încearcă, după cum ar spune el, să-l «vindece»”. Din ultimul program de competiție mai fac parte și scurtmetrajele deja selecționate în festivaluri de renume, precum  „In Memoriam” (r. Jacky Goldberg, Festivalul de Film de la Clermont-Ferrand) și „Milionarii”/„Os Milionários” (r. Maria Gajo de Carvalho, Clermont-Ferrand IFF, Lille International Short Film Festival; Lisbon International Horror Film Festival, IndieLisboa, Shnit International Short Film Festival, Elveția, Festival Internacional de Cine de Guadalajara).

La Cinema Studio vor fi proiectate în reluare programele II și III de competiție, iar de la ora 16.00 vor putea fi vizionate scurtmetrajele nominalizate la Oscarurile Europene. În cadrul programelor Short Matters! vor fi prezentate cele 15 titluri nominalizate la Premiul EFA în 2011, printre care și câștigătorul Premiului pentru cel mai bun film de scurtmetraj: „The Wholly Family”/„Familia cea Sfântă”, în regia cunoscutului Terry Gilliam, realizator al „The Imaginarium of Doctor Parnassus” (2009), „Fear and Loathing in Las Vegas” (1998), „Twelve Monkeys” (1995), „The Brothers Grimm” (2005), „Brazil”  și nu numai.
Cele trei programe Short Matters! vor fi proiectate de la orele 16.00, 18.15 și 20.30.

Pe toată perioada festivalului, Cinema Studio va găzdui și un târg de cărți și DVD-uri. Librăria Cărturești, Librăria Engleză Anthony Frost, Gazeta Sporturilor și Pro Video au venit la NexT cu cea mai bună selecție de filme și cărți axate pe cinematografie sau romane ce au fost transformate în filme.

În ziua de vineri, secțiunea Cristi & Otto va avea loc în București la Turbohalle, o nouă uzină deschisă în plină criză pe Platforma Industrială Militari - uzina de frumos. Scurtmetrajele realizate de Cristian Nemescu și Andrei Toncu vor putea fi vizionate la Turbohalle de la ora 20.00, iar intrarea este liberă în limita locurilor disponibile. Pentru prima dată anul acesta, Festivalul NexT ajunge și la Târgu Mureș. Programul Cristi & Otto va avea loc vineri, 30 martie, de la ora 19.00 în cafeneaua J’ai Bistrot. Accesul este liber.   

Abonamentele şi biletele pentru Festivalul NexT 2012 s-au pus în vânzare în reţeaua TicketFan (în magazinele Flanco şi la Librăria Engleză Anthony Frost), pe www.ticketfan.ro și la casele de bilete de la Cinema Scala și Cinema Studio. Spectatorii pot opta între diferite tipuri de abonamente şi bilete iar studenţii beneficiază de preţ redus. Festival Pass-ul costă 100 de lei (80 de lei pentru studenţi) şi este valabil pentru toate proiecţiile din timpul Festivalului NexT, cu excepția programului Oscars Night. Cei care cumpără acest tip de abonament vor primi şi catalogul festivalului şi geanta oficială, la prima prezentare a abonamentului la intrarea în cinematograf. Abonamentul de 10 proiecţii costă 80 de lei (60 de lei pentru studenţi) iar cel de 5 proiecţii, 40 de lei (25 lei pentru studenţi). Biletul de 1 proiecţie este 10 de lei (7 lei pentru studenţi). O proiecție cuprinde un calup de scurtmetraje, cu o durată totală de aproximativ 120 de minute. Biletul pentru programul special Oscars Night costă 15 lei în avans, respectiv 20 de lei în ziua proiecţiei, şi include şi accesul la petrecerea din Coyote Café. Biletul pentru NexT Kids costă 5 lei iar însoţitorii de grup (grupuri peste 5 copii) au accesul liber.

Festivalul Internaţional de Film NexT se desfăşoară și în 2012 sub Înaltul Patronaj al Alteţei Sale Regale Principesa Margareta a României. Activităţile Societăţii Culturale NexT se încadrează în “Viziunea pe 30 de ani pentru România” a Casei Regale.

Festivalul Internațional de Film NexT beneficiază de sprijinul Centrului Național al Cinematografiei și al Ministerului Culturii și Patrimoniului Național.
Un eveniment organizat de Societatea Culturală NexT.
Cu sprijinul: CNC, Ministerul Culturii și Patrimoniului Național
Recomandat de Radio ZU
Partener de comunicare: Vodafone
Susținut de: UTV, Cocor Media Channel, TVR INFO, Cinemagia

0 comentarii: