Programul KineDok în luna septembrie 2017

Seria de proiecții marca KineDok powered by One World România - un program creat pentru a facilita distribuția de film documentar din Europa Centrală și de Est, revine toamna aceasta în 15 oraşe din ţară cu un număr de 20 proiecții, invitatul special al lunii fiind Victor Purice, protagonistul documentarului Cinema, mon amour, care va fi prezent la proiecțiile din 3 orașe: Galați, Bârlad și Brăila.

În această această lună, seria de proiecții debutează vineri, 1 septembrie, cu filmul Cambridge ce va fi proiectat simultan în Târgoviște (Biblioteca Județeană „Ion Heliade Radulescu”) și în Comănești (Centrul 5). Filmul prezintă viața unui sat, Dolni Tsibar, din nord-vestul Bulgariei – cea mai săracă regiune a Uniunii Europene, unde 99% din localnici sunt romi. Datorită interesului acordat de aceștia educației, media i-a numit, ironizându-i, Cambridge-ul romilor.

Totodată, în lista locațiilor ce găzduiesc proiecțiile Kinedok se vor alătura 2 noi locații: Spațiul Public European din București, care va avea câte o proiecție pe săptămână atât în luna septembrie, cât și în luna noiembrie, prima proiecție având loc pe data de 7 septembrie, și Muzeul Vasile Pârvan din Bârlad, ce va organiza o serie de 8 proiecții săptămânal, prima proiecție având loc pe data de 30 septembrie.

După o scurtă pauză, proiecțiile din Galați de la Muzeul de Artă Vizuală vor reveni pe data de 21 septembrie cu proiecția filmului câștigător al trofeului One World Romania 2017 – Un film autist normal.

 Printre documentarele atent selecționate din această lună se numără și Cinema, mon amour (r. Alexandru Belc, 2015), unul din cele 2 filme românești aflate în selecția Kinedok a acestui an. Victor Purice este managerul cinematografului Dacia Panoramic din Piatra Neamț, fost operator proiecționist și cinefil împătimit, iar împreună cu cele 2 angajate ale cinema-ului, Cornelia și Lorena, face tot posibilul pentru a readuce la viață un cinema ce nu a reușit să țină pasul cu standardele moderne și e pe cale să aibă aceeași soartă cruntă ca alte peste 300 de cinema-uri din țară. O poveste unică despre perseverență și pasiune pentru film într-un documentar care s-a bucurat de numeroase aprecieri și proiecții în întreaga țară.

 
PROGRAM FILME

Târgoviște
1 septembrie – Cambridge – Biblioteca Județeană „Ion Heliade Radulescu”, Europe Direct Târgoviște

Comănești
1 septembrie – Cambridge – Centrul 5, Europe Direct Comănești

Tășnad
2 septembrie – Cambridge – Old Boys Pub

Iași
05 septembrie – Regina Tăcerii – Meru Iași

Arad
6 septembrie – Unchiul Tomy, 3 proști și serviciile secrete – Cafeneaua Literară Joy`s - CitiZenit

București
7 septembrie – Unchiul Tomy, 3 proști și serviciile secrete – Spațiul Public European
14 septembrie – Un film autist normal – Spațiul Public European
21 septembrie – Expirat – Spațiul Public European
28 septembrie – 5 octombrieSpațiul Public European

Miercurea Ciuc
14 septembrie – FC Roma – Muzeul Secuiesc al Ciucului
28 septembrie – Doar o răsuflare – Muzeul Secuiesc al Ciucului

Reșița
16 septembrie – Ceață peste râu – Muzeul Cineastului Amator

Galați
21 septembrie – Un film autist normal – Muzeul de Artă Vizuală
28 septembrie – Cinema, mon amour – Muzeul de Artă Vizuală

Cluj Napoca
22 septembrie – Doar o răsuflare – Fabrica de Pensule

Râmnicu Vâlcea
27 septembrie – Cambridge – Biblioteca Județeană, Europe Direct Vâlcea

Odorheiu Secuiesc
27 septembrie – Doar o răsuflare – Sala Audiovizuală a Bibliotecii Municipiului Odorheiu Secuiesc

Satu Mare
28 septembrie – Ceață peste râu – Zeppelin Pub, Asociația SamStudia

Brăila
29 septembrie – Cinema, mon amour – Biblioteca Județeană ”Panait Istrati”, Asociația Coloreria

Bârlad
30 septembrie –  Cinema, mon amour – Muzeul Vasile Pârvan


ORGANIZATOR NAŢIONAL: Asociația One World România
ONLINE:  oneworld.ro | kinedok.net
PARTENERI: Institute of Documentary Film (Rep. Cehă), Filmtopia (Slovacia), Eclipse Film (Ungaria), ReStart (Croația), Krakow Film Foundation (Polonia), Bergen Internaţional Film Festival ( Norvegia), Activist 38 (Bulgaria)
CU SPRIJINUL: Programul Europa Creativă al Uniunii Europene, Centrul Național al Cinematografiei, BRD Groupe Société Générale
PARTENER DIGITAL: Canopy 

0 comentarii: