29mai2020

„Călăul”, film descris de Almodóvar drept „o capodoperă absolută”, weekendul acesta, gratuit pe Vimeo

Programul „Clásicos contigo / Clasicii alături de tine”, derulat de Institutul Cervantes începând din luna mai în filialele sale din întreaga lume, continuă weekendul acesta cu o nouă capodoperă a cinematografiei alb-negru iberice. Este vorba despre filmul CĂLĂUL, în regia lui Luis García Berlanga, recompensat în 1963 cu Premiul FIPRESCI în cadrul Festivalului de Film de la Veneția.
 
Filmul va fi disponibil gratuit pe platforma Vimeo începând de vineri, 29 mai, ora 21.00, până duminică, 31 mai, la aceeași oră. Cinefilii români interesați să îl vizioneze sunt invitați să urmărească pagina de Facebook a Institutului Cervantes din București, unde vor regăsi, spre finalul săptămânii, parola de acces.
 
Considerat o capodoperă a cinematografiei alb-negru spaniole, filmul spune povestea lui Amadeo, aflat în pragul pensionării, călău pe lângă Tribunalul din Madrid. Acolo îl cunoaște pe José Luis, angajat la o firmă de pompe funebre. Lui José Luis îi e greu să-și găsească logodnică fiindcă toate fetele fug de el imediat ce află unde lucrează. Fiica lui Amadeo, Carmen, are cam aceeași problemă, fiindcă toți posibilii pretendenți fug atunci când află că tatăl ei e călău.
 
„CĂLĂUL este o capodoperă absolută. Văzut acum, pare aproape incredibil faptul că filmul a fost realizat în 1963. Este o pledoarie uimitoare împotriva pedepsei cu moartea, deghizată într-o comedie de moravuri, deopotrivă încântătoare și amuzantă”, descrie Pedro Almodóvar filmul lui Luis García Berlanga.
 
Regizorul, scenaristul și scriitorul David Trueba prezintă filmul pe Vimeo, aici: https://vimeo.com/422355545.
 
Considerat una dintre figurile emblematice ale cinematografiei spaniole a secolului XX, Luis García Berlanga s-a născut în 1921. A urmat studii de Drept, Filozofie și Litere, însă adevărata lui vocație l-a condus ulterior, în 1947, către Institutul de Cercetări și Experiențe Cinematografice din Madrid. Acest magnific regizor, alături de Antonio Bardem, este unul dintre cei mai importanți reprezentanți ai celei de-a șaptea arte în Spania. Filmele lui, pline de ironie, sunt adesea o satiră la adresa societăţii, pe care, de altfel, în filmele sale, Berlanga o abordează, în același timp, cu umanism și simplitate. În 1961, Luis García Berlanga a fost nominalizat la Oscar pentru filmul „Plácido”, iar în 1963 a fost recompensat cu Premiul FIPRESCI la Festivalul de Film de la Veneția pentru „Călăul”.
Luis García Berlanga a murit în 2010, lăsând în urma sa filme valoroase nu numai prin filonul artistic, ci și prin curajul de a semnala nedreptățile dictaturii în care trăit, punând mereu accent pe umanitate și umanism, pe importanța individului într-o lume ce amenință să îl strivească.
 
Proiecția gratuită a filmului „Călăul” face parte dintr-un proiect mai amplu, „Clasicii alături de tine”, conceput de Institutul Cervantes cu sediul la Madrid, în parteneriat cu Academia de Film din Spania. „Clasicii alături de tine” își propune să readucă în atenția publicului mari producții cinematografice, considerate puncte de referință în cinematografia spaniolă. Seria a debutat pe 8 mai, cu filmul „Muerte de un ciclista”/„Moartea unui biciclist”, în regia lui Juan Antonio Bardem (Spania/Italia, 1956) și a continuat pe 15 mai, cu „¡Bienvenido Míster Marshall!”/„Bun venit, dle Marshall”, în regia lui Luis García Berlanga (Spania, 1953) și „Viridiana”, în regia lui Luis Buñuel (Spania/Mexic, 1961).
 
Seria de proiecții va continua în luna iulie, în fiecare weekend, de vineri până duminică, cinefilii având ocazia să vadă „El espíritu de la colmena” (regia: Víctor Erice, 1973), „Los santos inocentes” (regia: Mario Camus, 1984), „El sur” (regia: Victor Erice, 1983), „La buena estrella” (regia: Ricardo Franco, 1997) și „La vaquilla” (regia: Luis García Berlanga, 1985).

Instituto Cervantes de Bucarest
Bd. Regina Elisabeta nº 38 sector 5
050017, Bucuresti, Romania
Tel. (0040) (21) 210 2737
Fax. (0040) (21) 2107767
E-mail: cultbuc@cervantes.es
http://bucarest.cervantes.es
https://www.facebook.com/InstitutoCervantesBucarest

0 comentarii: